Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
26. 2. 2014,
10.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Chevrolet

Sreda, 26. 2. 2014, 10.56

8 let

Manchester United izgublja, bo 600 milijonov dolarjev izgubil tudi Chevrolet?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Chevrolet je Manchester Unitedu obljubil pokroviteljstvo v višini 600 milijonov ameriških dolarjev, a po podpisu pogodbe je krivulja uspehov zavila močno navzdol. Bo posel zanje sploh dobičkonosen?

Nogomet je odlična priložnost za avtomobilske proizvajalce

Chevrolet se je pridružil vrsti avtomobilskih proizvajalcev, ki položaj in prepoznavnost svoje blagovne znamke poskušajo graditi prek nogometa. Audi sodeluje z velikani, kot so Barcelona, Real Madrid in Bayern München, koncern Fiat-Chrysler z znamko Jeep pomaga torinskemu Juventusu. Chevroletova marketinška ekipa je konec leta 2012 končala pogajanja z Manchester Unitedom. Sklenili so pogodbo v vrednosti 600 milijonov ameriških dolarjev, ki bi v letih od 2014 do 2021 na drese igralcev znamenitega angleškega kluba prinesla Chevroletov logotip.

Chevrolet je stavil na bazo 659 milijonov privržencev angleške ekipe

Pri Chevroletu so vse stavili na globalno vrednost znamke Manchester Uniteda. Po podatkih kluba naj bi po vsem svetu imeli 659 milijonov privržencev.

Od tega naj bi jih bilo 108 milijonov v Aziji, 173 milijonov na Bližnjem vzhodu in Afriki, 71 milijonov v Ameriki in 90 milijonov v Evropi.

Ker igrajo v elitni angleški Premier ligi, ki ima tedenski doseg 643 milijonov televizijskih gledalcev v 212 državah, je bil vložek videti še bolj smotrn. Pri Chevroletu so celo napovedali, da bodo strošek pokroviteljstva dejansko početverili v svojo korist.

Po odhodu Fergusona krivulja uspehov zavila navzdol: alarm tudi za Chevrolet?

A ravno takrat, ko sta Manchester United in Chevrolet podpisala pogodbo, je klub zapustil legendarni trener Alex Ferguson. Ladja vrhunskega kluba se je začela potapljati. Interne zdrahe so metale slabo luč na zvezdniško zasedbo iz Manchestra, ki tudi v rezultatskem smislu ni mogla upravičiti pričakovanj. Letošnja sezona je izredno slaba. To velja tako za ligo prvakov kakor tudi za angleško prvenstvo, kjer trenutno sploh niso na mestih, ki bi jih prihodnje leto peljala v boj za evropski naslov.

Zato se Chevroletu posredno nasmiha le nastopanje na manj zanimivih in bistveno manj elitnih evropskih štadionih, izpustili pa bodo očitno tudi kolaž televizijske prisotnosti lige prvakov. Če temu dodamo še umik Chevroleta iz Evrope leta 2016, bi imel izpad globalne medijske pokritosti za dobičkonosnost 600-milijonske pogodbe še toliko večjo težo.

Ne spreglejte