Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 9. 2017,
11.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

električna vozila Madžarska Audi

Četrtek, 28. 9. 2017, 11.47

6 let, 7 mesecev

Madžarska si z elektrifikacijo Audijeve modelne palete obeta nove posle

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Audi A3 e-Tron Sportback | Foto Audi

Foto: Audi

Nemški premijski proizvajalec se pripravlja na električno ofenzivo. V svojih obratih po svetu bodo začeli izdelovati električna vozila in uresničevati načrt o brezogljični prihodnosti. Eden izmed njihovih obratov je tudi v sosednji Madžarski, ki si od nove usmeritve podjetja obeta dvig proizvodnje in nova delovna mesta.

Rupert Stadler, izvršni predsednik znamke Audi, je razkril podrobnejši načrt elektrifikacije, ki ga bodo izvajale vse njihove tovarne. Izdelava električnih vozil bo stekla tudi pri naših sosedih.

Skupina Volkswagen, katere del je Audi, je potrdila proizvodnjo dveh velikoserijskih električnih modelov, ki jih bodo začeli izdelovati v obratu v Bruslju. Proizvodnja v Belgiji še ni stekla, nemški sindikat delavcev pritiska na upravo in od nje zahteva, da prihodnje projekte izdelave električnih vozil prestavi v nemške obrate. Na očitke je Stadler pred 7.000 zaposlenimi v matičnem obratu v Ingolstadtu odgovoril: "V prihodnosti bodo električni avtomobili zapeljali iz vseh naših obratov."

Nemški proizvajalec premijskih vozil bo do leta 2025 lansiral več kot 20 elektrificiranih modelov, med njimi jih bo več kot ducat izključno električnih.

Audi e-tron sportback bo na ceste zapeljal leta 2019. | Foto: Audi Audi e-tron sportback bo na ceste zapeljal leta 2019. Foto: Audi

Začetek proizvodnje prihodnje leto

Prvi član družine e-tron bo na ceste zapeljal prihodnje leto, leta 2019 pa mu bo sledil drugi model e-tron sportback. Ta se bo postavil po robu Teslinemu modelu X in Jaguarjevemu električnemu modelu i-pace. Leta 2020 bo ponudbo razširil kompaktni model na koncernski arhitekturi MEB. Leto kasneje bodo predstavili novo električno arhitekturo, ki jo bodo razvili skupaj s Porschejem.

Na svoj račun bodo prišle tudi preostale tovarne po svetu. V Ingolstadtu in Neckarsulmu je zaposlenih približno 88 tisoč ljudi, kar predstavlja dve tretjini vseh zaposlenih v Audiju. Obrat v Mehiki in na Madžarskem bo pomagal pri izdelavi vozil za druge trge. Kot je poudaril vodja sindikata delavcev, je vodstvo Audija opozoril na hitrejše razporejanje električnih vozil v nemške obrate, saj bi lahko zamudili dirko v proizvodnji brezemisijskih modelov in zaostali pri drugih projektih.

Audi bo elektrifikacijo svojih modelov začel prihodnje leto, do leta 2025 pa bodo predstavili 20 novih električnih modelov. | Foto: Audi Audi bo elektrifikacijo svojih modelov začel prihodnje leto, do leta 2025 pa bodo predstavili 20 novih električnih modelov. Foto: Audi

Ne spreglejte