Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 2. 2021,
7.10

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

Seat Audi Cupra formentor cupra

Torek, 23. 2. 2021, 7.10

3 leta, 1 mesec

Cupra formentor VZ5

Le sedem tisoč jih bo: Cupra z Audijevim motorjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
Cupra formentor VZ5 | Najbolj opazna sprememba je zadaj − diagonalno postavljena dvojna zaključka izpušne cevi sta nekaj posebnega. | Foto Cupra

Najbolj opazna sprememba je zadaj − diagonalno postavljena dvojna zaključka izpušne cevi sta nekaj posebnega.

Foto: Cupra

Audi ni posodil svojega petvaljnega bencinarja Volkswagnu za vgradnjo v športnega golfa R, a očitno so si pri Cupri prislužili zaupanje in predstavili svoj najmočnejši model formentor VZ5. Poganja ga že prej omenjeni Audijev 2,5-litrski petvaljnik z 287 kilovati, a najbolj zagreti kupci bodo morali pohiteti z naročilom, saj bodo izdelali le sedem tisoč avtov.

Tako kot praktično vsa razkritja v zadnjem letu, so tudi pri Ateci formentorja VZ5 predstavili prek spleta. Kot že omenjeno, ima njegov 2,5-litrski petvaljnik 287 kilovatov in 480 njutonmetrov navora, kar je sedem kilovatov manj kot pri Audijevih modelih RS Q3 in RS Q3 sportback. Kljub temu pospeši do stotice 0,3 sekunde hitreje kot nemška motorna brata in doseže elektronsko omejeno hitrost 250 kilometrov na uro.

Cupra v Sloveniji

Po podatkih sekcije za osebna motorna vozila so pri znamki Cupra v lanskem letu (začetek prodaje december) prodali pet formentorjev. V januarju se je ta številka dvignila na 20 avtomobilov in bo glede na številne novosti v prihodnjih mesecih nadaljevala svojo rast.

VZ kot "veloz''

VZ5 ima še štirikolesni pogon, vse skupaj pa zaključi sedemstopenjski samodejni menjalnik. Od do sedaj najmočnejšega formentorja ima Cupra formentor VZ5 | Foto: Cupra Foto: Cupra dodatnih deset milimetrov nižje vzmetenje, prilagodljivo vzmetenje s 15 različnimi nastavitvami blaženja in izboljšanimi šestbatnimi zavorami Akebono. Ekskluzivno so nameščena še 20-palčna platišča.

Ker gre za vrh ponudbe pri Cupri, se VZ5 od drugih razlikuje tudi po drugačnem pokrovu motorja, črni obrobi maske hladilnika, večjimi odprtinami za zrak, zadnjemu difuzorju iz ogljikovih vlaken in diagonalno postavljenih dvojnih zaključkih izpušne cevi. Za ta model je unikatna tudi posebna siva barva.

V notranjosti so največja novost školjkasti sedeži, oblečeni v usnje, in kontrastni dodatki v barvi temnega aluminija s poudarki v bronasti barvi. Formentor je svoje ime dobil po znanem rtu na Majorki, oznaka VZ pa pomeni ''veloz'' oziroma prevedeno v slovenščino ''hiter''. Številka 5, seveda, sporoča število valjev pod pokrovom motorja. Na ceste bo VZ5 zapeljal v zadnjem četrtletju, ker bodo izdelali le sedem tisoč primerkov, pa bo boj med kupci velik.

Cupra formentor VZ5 | Foto: Cupra Foto: Cupra

Cupra formentor VZ5 | Foto: Cupra Foto: Cupra

Ne spreglejte