Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
8. 12. 2017,
4.20

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

Natisni članek

Elettra Lamborghini Lamborghini

Petek, 8. 12. 2017, 4.20

6 let, 4 mesece

Ferruccio Lamborghini je začel avtomobile izdelovati leta 1963

Lamborghinjeva družinska dinastija: dedinjo bolj kot avti zanimajo resničnostni šovi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

Lamborghini je bil zaradi predstavitve svojega prvega (super)športnega terenca ta teden pod drobnogledom avtomobilske industrije. Družbo je pred dobrega pol stoletja na noge postavil Ferruccio Lamborghini. Njegovo dedinjo Elettro, ki ima srednje ime po znamenitem avtu Miura, pa bolj kot dedkova zapuščina zanimajo resničnostni šovi.  

Elletra Lamborghini, vnukinja ustanovitelja italijanske znamke superšportnih (in zdaj tudi terenskih) avtomobilov Ferruccia Lamborghinija. | Foto: Facebook/ElettraLamborghini Elletra Lamborghini, vnukinja ustanovitelja italijanske znamke superšportnih (in zdaj tudi terenskih) avtomobilov Ferruccia Lamborghinija. Foto: Facebook/ElettraLamborghini

Novi lamborghini urus, ki bo Italijanom podvojil prodajo

Deset lamborghinijev, ki so spremenili avtomobilski svet

»Rambo Lambo«: Zavrnila ga je vojska ZDA, zbirali so jih bogataši in diktatorji


Urus se postavlja motorjem z več kot kot 600 "konji", štirikolesnim pogonom in krmiljenjem ... | Foto: Lamborghini Urus se postavlja motorjem z več kot kot 600 "konji", štirikolesnim pogonom in krmiljenjem ... Foto: Lamborghini Velik teden za Lamborghini, ki napoveduje dva velika prodajna aduta

Lamborghini je 54 let po ustanovitvi družbe predstavil enega najbolj prelomnih modelov. Urus je namreč postal njihov prvi velikoserijski športni terenec. Takšno robustno vozilo so sicer izdelali že v osemdesetih letih (LM002 z vzdevkom Rambo Lambo), a današnji Lamborghinijev SUV ima seveda bistveno večji tehnološki domet in prodajni potencial.

Z njim nameravajo v Bologni podvojiti prodajo na več kot sedem tisoč vozil letno. Ko bodo modelom dodali še prostornejšega športnika s sedežno razporeditvijo 2+2, bodo pri Lamborghiniju letno prvič izdelali več kot deset tisoč avtomobilov.

Lamborghinijevo dedinjo označili za italijansko Paris Hilton

Ustanovitelj družbe Ferruccio Lamborghini je pri 76 letih umrl leta 1993, leto pozneje pa se je v Bologni rodila ena od njegovih štirih vnukinj Elettra. Čeprav je njeno srednje ime Miura – neposredni poklon enemu najbolj znamenitih avtomobilov v Lamborghinijevi zgodovini –, danes 23-letno dedinjo zapuščina dedka Ferruccia bolj malo zanima. Elettra namreč živi v Milanu, bolj kot avtomobilski svet pa jo zanimajo televizijski šovi, družbena omrežja in svet italijanske mode.

Mediji pri naših zahodnih sosedih so jo že poimenovali italijanska Paris Hilton. Medtem ko se je bolj ali manj uspešno prijavila na več televizijskih resničnostnih šovov, je poudarila, da jo zaposlitev v družinskem podjetju ne zanima. "Ne delam, vseeno pa moram redno skrbeti sama zase," je izjavila Milančanka.

Elettra ima še sestre Ginevro, Flaminio in Lucrezio ter brata Ferruccia.

 

 

Miura je ena največjih ikon iz bogate Lamborghinijeve zbirke uživaških športnih avtomobilov. | Foto: Lamborghini Miura je ena največjih ikon iz bogate Lamborghinijeve zbirke uživaških športnih avtomobilov. Foto: Lamborghini

Ferruccio Lamborghini je podjetje za proizvodnjo avtomobilov ustanovil leta 1963, deset let pozneje pa je lastništvo prodal in se upokojil. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Ferruccio Lamborghini je podjetje za proizvodnjo avtomobilov ustanovil leta 1963, deset let pozneje pa je lastništvo prodal in se upokojil. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Najprej traktorji, nato Ferrariju konkurenčni superšportniki in obsedenost z biki

Ustanovitelj italijanskega avtomobilskega imperija je izkoristil svoj tehnični talent in poznavanje kmetijstva. Rodil se je v vinorodnem območju, kjer sta starša gojila grozdje. Ferruccio je leta 1948 začel izdelovati traktorje (Lamborghini Trattori), leta 1963 pa še avtomobile (Automobili Lamborghini).

Za to odločitev je bil posredno kriv njegov obisk pri Ferrariju v Maranellu, kjer je želel kupiti ferrarija 250 GTO. Čeprav je imel pozneje v lasti več ferrarijev, ga ti niso navdušili. Po njegovi oceni so bili preveč špartanski in zgolj za vsakodnevno uporabo prirejeni dirkalni avtomobili.

Že skoraj 20 let je Lamborghini pod nadzorom Volkswagna

Eden prvih najpomembnejših avtomobilov je bila prav miura, s katero so uveljavili koncept športnih avtov s sredinsko postavljenim motorjem in pogonom na zadnji par koles. Ob gospodarski in naftni krizi leta 1973 je Ferruccio prodal svoj lastniški delež in se leto pozneje upokojil. Lamborghini je menjal več lastnikov, med njimi je bil tudi ameriški Chrysler. Leta 1998 je Lamborghini prišel v lastniško strukturo koncerna Volkswagen, kjer nad znamko in podjetjem bdi Audi.

Upravo danes vodi Stefano Domenicali, nekdanji šef Ferrarija v formuli ena. Prav Domenicali je v ponedeljek zvečer na premieri razkril urusa in napovedal širitev tovarne v Bologni, ki je v skladu z normativi Industrija 4.0 zavezana avtomatizaciji proizvodnje.

Zakaj Miura?

Lamborghini je bil navdušenec nad biki. Leto pred ustanovitvijo podjetja za proizvodnjo avtov je obiskal slovit ranč za vzrejo bikoborskih bikov Don Eduardo Miura v Sevilli v Španiji. Ferruccio je bil tudi sam po horoskopu bik. Nad njimi je bil tako navdušen, da je podobo bika uporabil tudi za logotip svojih avtomobilov.
Ne spreglejte