Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
4. 12. 2017,
18.51

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

4

Natisni članek

Lamborghini lamborghini urus

Ponedeljek, 4. 12. 2017, 18.51

6 let, 4 mesece

Novi lamborghini urus: dirkaški SUV za vsak dan, italijanski temperament in vrhunska tehnika

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

4

Lamborghini urus | Foto Lamborghini

Foto: Lamborghini

Lamborghini je razkril svojega prvega velikoserijskega športnega terenca. Novi urus bo predvidoma podvojil prodajo italijanske prestižne znamke, novi SUV pa je ostal zvest dinamičnim in vpadljivim linijam, visoki tehnološki ravni ter izjemnim zmogljivostim. Za avto s 640 "konji" bo treba odšteti vsaj 160 tisoč evrov.

Avto je zvest tradicionalno drzni, vpadljivi in izjemno dinamični podobi Lamborghinija. Urus ohranja razmerje dveh tretjin karoserije in tretjine oken ostalih superšportnih modelov. | Foto: Lamborghini Avto je zvest tradicionalno drzni, vpadljivi in izjemno dinamični podobi Lamborghinija. Urus ohranja razmerje dveh tretjin karoserije in tretjine oken ostalih superšportnih modelov. Foto: Lamborghini Lamborghini je zdaj uradno nova avtomobilska znamka - do danes zaprisežena purističnim superšportnim avtomobilom - ki je vstopila v razred športnih terencev in predvsem popustila mamljivim prodajnim potencialom takega vozila. Italijani nameravajo z novim urusom do leta 2019 podvojiti prodajo svojih vozil na sedem tisoč avtomobilov na leto. Avtomobil bo stal od 160 tisoč evrov.

Domenicali: Lamborghinijeva stranka ima v povprečju od štiri do šest avtomobilov

Novi urus bo namenjen predvsem novim strankam Lamborghinija, ki do zdaj torej niso bili del italijanske prestižne znamke. Družba je v marsičem na razpotju. Urus je prvi športni terenec, obenem resno razmišljajo o prvem športnem avtu z zasnovo sedežev 2 + 2, uvedli bodo tudi prvega športnika s priključnim hibridnim pogonom, nedaleč je po besedah predsednika znamke Stefana Domenicalija prvi pravi električni superšportnik z Lamborghinijevo značko. Urus in omenjeni prostornejši športnik bi lahko letno prodajo Lamborghinija potisnila prek meje 10 tisoč prodanih vozil, kar bi bilo seveda prvič v 54-letni zgodovini podjetja.

"Lamborginijeva stranka ima v povprečju v lasti od štiri do šest avtomobilov, med njimi je tudi vsaj en športni terenec. Pričakujemo, da bodo tega zamenjali z urusom in da ta ne bo postal tekmec športnikom naše znamke, kot sta huracan ali aventador. Ti superšportniki so namenjeni redkejšim priložnostim, urus pa vsakodnevni uporabi," je na premieri v Bologni povedal Domenicali.

Pirelli je za urusa izdelal posebno gumo, avto ima več kot tri metre medosne razdalje.  | Foto: Lamborghini Pirelli je za urusa izdelal posebno gumo, avto ima več kot tri metre medosne razdalje. Foto: Lamborghini

Avtomobil poganja štirilitrski motor twin-turbo V8, ki na vsa štiri kolesa prenaša 640 "konjev" in 911 njutonmetrov navora. Motor s turbinskim polnilnikom so pri Lamborghiniju izbrali zaradi zagotavljanja navora pri nižjih hitrostih, torej na terenu. | Foto: Lamborghini Avtomobil poganja štirilitrski motor twin-turbo V8, ki na vsa štiri kolesa prenaša 640 "konjev" in 911 njutonmetrov navora. Motor s turbinskim polnilnikom so pri Lamborghiniju izbrali zaradi zagotavljanja navora pri nižjih hitrostih, torej na terenu. Foto: Lamborghini

Vrhunsko udobje za štiri potnike | Foto: Lamborghini Vrhunsko udobje za štiri potnike Foto: Lamborghini

Lamborghini je robustnega terenca LM izdeloval med letoma 1986 in 1993.  | Foto: Lamborghini Lamborghini je robustnega terenca LM izdeloval med letoma 1986 in 1993. Foto: Lamborghini Povzema linije znamenitih lamborghinijev, tudi robustnega terenca LM

Če smo povsem natančni, urus ni prvi Lamborghinijev športni terenec. Ta naziv je pripadel nišnemu vozilu LM002 v sredini osemdesetih let. Vsekakor pa je avto zvest tradicionalno drzni, vpadljivi in izjemno dinamični podobi Lamborghinija. Urus ohranja razmerje dveh tretjin karoserije in tretjine oken preostalih superšportnih modelov.

Vodstvo italijanske družbe je urusa na svetovni oder pospremilo z velikopoteznimi besedami. Opisali so ga kot superšportnega terenca, ki bo postavil nova merila v svoji (ne prav množični) druščini. Namenjajo ga vsakodnevni uporabi, pri tem pa poudarjajo njegovo obliko, zmogljivosti, vozno dinamiko in emocije.

Osemvaljni motor s 640 "konji", štirikolesni pogon in krmiljenje, zračno vzmetenje

Avtomobil poganja štirilitrski motor twin-turbo V8, ki na vsa štiri kolesa prenaša 640 "konjev" in 911 njutonmetrov navora. Do 100 kilometrov na uro pospeši v 3,6 sekunde in doseže najvišjo hitrost dobrih 300 kilometrov na uro. Za prenos moči skrbi osemstopenjski samodejni menjalnik.

Moč je med sprednjo in zadnjo osjo razdeljena v razmerju 40 : 60. Sistem lahko na sprednji kolesi pošlje do 70 odstotkov, na zadnji pa do 87 odstotkov navora. Zadnji diferencial premore vektorsko razporejanje navora med zadnjima kolesoma. Avtomobil bo imel krmiljenje tudi prek zadnjih koles, kar že poznamo iz aventadorja S.

Po zaslugi zračnega vzmetenja je mogoče oddaljenost vozila od tal povečati z 15,8 na 24,8 centimetra.

Lamborghini urus | Foto: Lamborghini Foto: Lamborghini

Lamborghini urus | Foto: Lamborghini Foto: Lamborghini

Lamborghini urus | Foto: Lamborghini Foto: Lamborghini

Ne spreglejte