Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
27. 9. 2016,
5.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

stavka Avtosalon Pariz 2016 Hyundai

Torek, 27. 9. 2016, 5.49

6 let, 7 mesecev

Lahko stavka Hyundaia vpliva tudi na njihove slovenske kupce?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Prvič po 12 letih so se vsi zaposleni v Hyundaievih treh južnokorejskih tovarnah odločili za celodnevno stavko. Nezadovoljni so s ponujenim dogovorom za uskladitev plač. Hyundaii za evropske kupce so skoraj vsi razviti, oblikovani in proizvedeni v Evropi. Sloveniji najbližja tovarna petega največjega proizvajalca avtomobilov je na Slovaškem.

Ker so se zaposleni od julija odločili za več krajših stavk, je proizvodnja izgubila že več kot sto tisoč vozil v vrednosti 1,8 milijarde dolarjev. Samo v ponedeljek so zaradi stavke ostali brez 7.200 načrtovanih vozil.  | Foto: Reuters Ker so se zaposleni od julija odločili za več krajših stavk, je proizvodnja izgubila že več kot sto tisoč vozil v vrednosti 1,8 milijarde dolarjev. Samo v ponedeljek so zaradi stavke ostali brez 7.200 načrtovanih vozil. Foto: Reuters

Za Hyundai, ki je skupaj s sestrsko družbo Kia Motors peti največji proizvajalec avtomobilov na svetu, so stavke nekaj vsakdanjega. Dogajajo se skoraj vsako leto. Večina stavk je bila do zdaj krajših in vezanih le na določene tovarne oziroma njihove obrate, zdajšnja pa je prva stavka v vseh treh Hyundaievih južnokorejskih tovarnah (Ulsan, Asan, Jeonju) v zadnjih 12 letih.

Stavka kot posledica manjše rasti plač in ugodnosti za zaposlene

Skoraj 50 tisoč zaposlenih delavcev, ki so člani sindikata, je prejšnji mesec zavrnilo dogovor glede usklajevanja plač z upravo, ki jim je namenila manj ugodne pogoje dela in manjšo rast osnovne plače kot v prejšnjih letih. To je neposredna posledica slabših poslovnih rezultatov Hyundaia, ki je med aprilom in junijem zabeležil že deseti zaporedni četrtletni padec dobička. Analitična podjetja ocenjujejo, da bo prodaja Hyundaia in Kie Motors letos padla za slab odstotek na okrog 7,96 milijona prodanih vozil. Letni načrt obeh družb je bila prodaja 8,13 milijona vozil.

Hyundaieva tovarna v Ulsanu je največja avtomobilska tovarna na svetu. Tam je v eno celoto združenih pet proizvodnih enot za izdelavo vozil, motorjev in menjalnikov, testni center, prostor za preizkuse trkov, imajo pa celo lastno ladjedelnico. | Foto: Reuters Hyundaieva tovarna v Ulsanu je največja avtomobilska tovarna na svetu. Tam je v eno celoto združenih pet proizvodnih enot za izdelavo vozil, motorjev in menjalnikov, testni center, prostor za preizkuse trkov, imajo pa celo lastno ladjedelnico. Foto: Reuters

Zaradi stavk je letos Hyundai izgubil že več kot sto tisoč vozil

Ker so se zaposleni od julija odločili za več krajših stavk, je proizvodnja izgubila že več kot sto tisoč vozil v vrednosti 1,8 milijarde dolarjev. Samo v ponedeljek so zaradi stavke ostali brez 7.200 načrtovanih vozil. Čeprav po koncu stavk zaposleni uspejo s podaljševanjem delovnika nadoknaditi izgubljeno, bodo predvidoma te izgube slabo vplivale tudi na celotni letošnji južnokorejski izvoz.

Domače tovarne predstavljajo 40 odstotkov celotne proizvodnje Hyundaia, avtomobili iz treh tovarn pa so namenjeni trgom v Južni Koreji, ZDA, Aziji in Bližnjem vzhodu.

Hyundai bo na avtomobilskem salonu v Parizu predstavil novo generacijo modela i30. | Foto: Hyundai Hyundai bo na avtomobilskem salonu v Parizu predstavil novo generacijo modela i30. Foto: Hyundai

Svoje evropske posle je Hyundai skoraj povsem lokaliziral

Hyundai je svoj posel za Evropo precej lokaliziral in se na našim trgom tudi dodatno prilagodil. Že leta 1994 so v nemškem Frankfurtu odprli svoj raziskovalno-razvojni center, v Russelsheimu (tam ima svoj sedež tudi Opel) pa ima od leta 2003 svoj sedež Hyundai Europe.

Leta 2008 so Korejci odprli tudi tovarno v Nošovicah na Češkem, kjer proizvajajo modele i30, i30 wagon, ix20 in tucson. Vse so razvili v Russelsheimu in so namenjeni predvsem evropskim kupcem. Češka tovarna je po uvedbi triizmenskega delovnika že leta 2011 dosegla načrtovano kapaciteto 300 tisoč vozil, letos pa jih nameravajo tam izdelati kar 350 tisoč.

Hyundai bo imel z novo generacijo modela i30, južnokorejskega avtomobila za v Evropi zelo konkurenčen "golfov" razred, tudi enega najbolj mikavnih avtomobilov bližajočega se avtomobilskega salona v Parizu.

Ne spreglejte