Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2019,
6.04

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

Natisni članek

Hyundai hyundai i30 N

Sreda, 13. 2. 2019, 6.04

5 let, 2 meseca

Korejski športni napad: tokrat na radarju ford fiesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

Hyundaiev oddelek N je v zadnjih dveh letih pospešeno rasel in v lanskem letu na ceste spravil dva športna modela. Letos se bo zgodil manjši zastoj, toda že na začetku prihodnjega leta bo na ceste zapeljal i20 N - športni konkurent ford fieste.

Leta 2018 sta na ceste zapeljala i30 N in i30 N fastback. Oba sta zaradi odličnih voznih lastnosti navdušila številne športne voznike. | Foto: Gašper Pirman Leta 2018 sta na ceste zapeljala i30 N in i30 N fastback. Oba sta zaradi odličnih voznih lastnosti navdušila številne športne voznike. Foto: Gašper Pirman

Po tihem letu sledi ponoven napad

Letošnje leto bo za oddelek N zelo mirno. Sredstva za razvoj in proizvodnjo novih modelov N bodo pri Hyundaiu raje namenili širitvi elektrifikacije - prenovili bodo električno družino ioniq in pospešili razvoj prihajajočih priključnih hibridov. Razvoj novih modelov sicer ne bo zastal, saj so pri britanskem mediju Autocar potrdili, da bo na začetku prihodnjega leta na ceste zapeljal težko pričakovani i20 N.

Športni malček bi moral biti pripravljen že lani, a so njegov prihod zaradi drugačnih prioritet podjetja zamaknili. I20 N bo tako kot večji brat i30 N močno izpopolnjen. Poleg bistveno močnejšega motorja bo njegova glavna prednost dodelano podvozje, ki bo ponujalo brezkompromisne športne užitke.

Hyundai i30 N
Avtomoto Hyundai i30 N – Športni avto, ki želi povečati ugled korejske znamke v Evropi

Hyundai i20 je tudi osnova dirkalnika korejskega moštva v svetovnem prvenstvu v reliju. | Foto: Red Bull Hyundai i20 je tudi osnova dirkalnika korejskega moštva v svetovnem prvenstvu v reliju. Foto: Red Bull

Kmalu tudi športni SUV tucson

Hyundai bo v konkurenta ford fiesti in volkswagen polu najverjetneje vgradil 1,6-litrski prisilno polnjeni štirivaljnik, ki ga že uporabljajo pri modelu tucson. Tam ima 130 kilovatov, a bo za boj z evropskima tekmecema potreboval vsaj 150 kilovatov.

Po i20 naj bi oznako N dobil tudi tucson. Šlo naj bi za prvi znamkin model z več kot 300 "konji", ki se bo spopadel s športno cupra ateco in na ceste zapeljal le nekaj mesecev za i20 N.

Avtomoto Hyundai i20 - Kaj zmore korejski malček? #foto
Avtomoto Prenovljeni hyundai i20 maha v slovo dizlom #foto
Avtomoto Hyundai i30N: Po več letih obljub je tu prvi pravi korejski športnik
Ne spreglejte