SiolNET. Avtomoto Novice
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Korejski LG Chem bo na Poljskem gradil tovarno baterij, zaposlili bodo 2.500 ljudi

0,45

termometer

Korejski LG Chem bo prihodnje leto na Poljskem gradil svojo tovarno litij-ionskih baterij, ki bo vsaj sprva največja tovrstna v Evropi.

Potrebe po litij-ionskih baterijah se bodo z razvojem elektromobilnosti skokovito povečale. Potrebe po litij-ionskih baterijah se bodo z razvojem elektromobilnosti skokovito povečale. Foto: Reuters

Z razvojem elektromobilnosti se povečuje povpraševanje po litij-ionskih baterijah, ki postajajo pri proizvodnji električnih vozil celo najbolj problematično ozko grlo. Načrti evropskih avtomobilskih proizvajalcev o širitvi lastnega električnega programa zahtevajo tudi povečanje števila baterij, ki jih trenutno večinoma uvažajo prav iz Azije.

Korejska tovarna blizu Nemčije, največjega avtomobilskega trga v Evropi

Medtem ko sta koncerna Volkswagen in Daimler napovedala postavitev lastne tovarne baterij, si želijo konkurenčnost na evropskem trgu ohraniti tudi Korejci. LG Chem, ki je za Samsungom vodilni svetovni dobavitelj litij-ionskih baterij, bo prihodnje leto gradil tovarno pri poljskem Wroclavu. Vanjo bodo vložili 1,6 milijarde evrov in zaposlili 2.500 ljudi. Letno bo lahko tovarna izdelala (sestavila) 100 tisoč baterij. Vsaj na začetku bodo ključne sestavine baterij (torej tudi celice) uvažali iz Koreje.

Wroclav leži 190 kilometrov od meje z Nemčijo, kar bo tovarni zagotavljalo ustrezen strateški položaj. Poljska tovarna bi bila lahko sprva še največja evropska tovarna tovrstnih baterij, a pozneje bodo tekmeci gradili še večje. Švicarska družba ABB je že napovedala skupno podjetje za gradnjo največje tovarne na Švedskem, kjer bi do leta 2023 letno izdelali baterije s skupno kapaciteto okrog 32 gigavatnih ur.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin