SiolNET. Avtomoto Novice
4,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Volkswagnova steklena tovarna v Dresdnu

Konec proizvodnje po 20 letih? Kaj čaka stekleno tovarno Volkswagna?

4,33

termometer

Volkswagen tovarna Dresden |  | Foto: Volkswagen
Foto: Volkswagen

Po še neuradnih napovedih bo Volkswagen po 20 letih končal proizvodnjo avtomobilov v znameniti stekleni tovarni v Dresdnu, nekdanjem projektu Ferdinanda Piecha. Tovarne pa ne bodo ugasnili, saj bo dobila nove naloge in te bodo tudi zagotovile službe za dobrih 300 zaposlenih.

Volkswagnova steklena tovarna v Dresdnu je bila nekoč sen Ferdinanda Piecha, enega najbolj vplivnih in znanih direktorjev Volkswagnovega avtomobilskega imperija. Po načrtih arhitekta Guntherja Henna so jo zgradili in odprli leta 2002. Postavljena je v središču Dresdna, 800 let starega baročnega mesta v vzhodni Nemčiji. Stene tovarne so skoraj v celoti iz stekla, tla pa so nastala iz kanadskega javorja.

Phaeton, bentley flying spur, e-golf, ID.3 ...

V tej tovarni je Volkswagen najprej izdeloval model phaeton, prestižnega volkswagna, ki je bil prav tako ideja samega Piecha. Med letoma 2001 in 2016 so izdelali več kot 84 tisoč phaetonov. Iz Dresdna je prav tako odpeljalo skoraj 2.200 bentleyjev flying spur, nato pa je Volkswagen v ospredje potisnil električne avtomobile. Najprej električno različico prejšnje generacije golfa, nato pa še naslednika ID.3. Skupno so v 20 letih izdelali dobrih 150 tisoč avtomobilov.

Volkswagen tovarna Dresden | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Volkswagen tovarna Dresden | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Brez izgub služb

V tovarni, ki je velika 83 tisoč kvadratnih metrov, je konec lanskega leta delalo 340 ljudi.

Tovarno v Dresdnu so začeli preoblikovati že pred nekaj leti. Postalo je jasno, da se bo Volkswagnova tovarna v Dresdnu razvila v mobilnosti center prihodnosti. Tam bi svoje mesto dobila tudi nova zagonska podjetja, del programa tovarne pa bi bili tudi obiski kupcev, ogled proizvodnje skozi zastekljene stene in osebni prevzem vozil.

Očitno pa se proizvodnja vozil v Dresdnu končuje. Tako je poročal nemški poslovni časnik Automobilswoche in se skliceval na svoje vire znotraj tovarne. Namesto avtomobilov naj bi dobrih 300 zaposlenih v Dresdnu dobilo nove naloge.

Proizvodnja ID.3 se seli tudi v Wolfsburg

Če bi se napovedi uresničile, bi Volkswagen v luči optimizacije poslovanja proizvodnjo ID.3 prepustil drugim tovarnam - za začetek Wolfsburgu. Prejšnji teden so Nemci sicer potrdili zmanjšanje števila zaposlenih v tovarni Zwickau, kjer bo brez dela ostalo okrog 300 ljudi s pogodbami za določen čas. Sklepanje tovrstnih pogodb naj bi pri Volkswagnu zamrznili vsaj za prihodnja tri leta, je poročal nemški Der Spiegel.

Tovarna v Dresdnu je sicer last podjetja Volkswagen Sachsen, poleg tega pa še omenjena tovarna Zwickau in tovarna motorjev v Chemnitzu. Vse tri tovarne zaposlujejo okrog 13 tisoč ljudi, v povprečju so ti stari 44 let, delež žensk med zaposlenimi pa je približno 12,5-odstoten.

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin