Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
17. 7. 2024,
6.29

Osveženo pred

2 uri, 26 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

električni avtomobili proizvodnja avtomobilov MG Motor

Sreda, 17. 7. 2024, 6.29

2 uri, 26 minut

MG Motor

Kje bo stala evropska tovarna MG Motor? Najresnejši favorit je Španija, ni pa edina.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
MG4 xpower | MG4 in ZS EV sta za zdaj prva električna aduta MG Motor v Evropi. | Foto Gregor Pavšič

MG4 in ZS EV sta za zdaj prva električna aduta MG Motor v Evropi.

Foto: Gregor Pavšič

Kitajska avtomobilska znamka MG Motor išče lokacijo za prvo tovarno v Evropi. Najresnejši kandidat je očitno Španija, a možnosti imajo tudi Čehi in Madžari.

Kot prva kitajska avtomobilska proizvajalca sta tovarni v Evropi napovedala BYD na Madžarskem in Chery Auto v Španiji. Z lokalizirano proizvodnjo se bosta izognila uvoznim carinam v Evropo in logističnim stroškom, proizvodnja vozil pa bo z vidika stroškov dela predvidoma višja kot na Kitajskem.

Španija pa ni edini kandidat za tovarno MG Motor. Med resnimi kandidati sta Češka z nižjimi stroški dela in Madžarska, ki proizvajalcem ponuja mikavne subvencije. Vsi ti dejavniki bodo vplivali na končno odločitev.  

Za zdaj najuspešnejša kitajska znamka v Evropi

MG Motor, ki je del kitajske družbe SAIC, bo kmalu izbral državo gostiteljico za svojo evropsko tovarno. Po navedbah španskih medijev je trenutno favorit prav Španija, in sicer regija Galicija na severozahodu države.

Odločitev naj bi sprejeli še pred koncem letošnjega septembra, proizvodnjo pa bi tam začeli najpozneje leta 2027. MG Motor je trenutno med kitajskimi znamkami edini (če izvzamemo Volvo v lasti Geelyja) z večjim prodajnim uspehom v Evropi.

MG Motor je evropsko tovarno napovedal še pred povišanimi carinami

Odločitev o evropski tovarni sicer ni vezana na nedavno sprejete začasne višje carine. Pri MG Motor so evropsko tovarno napovedali že prej.

Smiselnost take tovarne so ocenili pri letni proizvodnji vsaj 200 tisoč avtomobilov. Glede na višje carine, za SAIC so začasne carine v višini 47 odstotkov (prej deset, zdaj še dodatnih 37 odstotkov), bi se naložba v tovarno lahko povrnila še prej.

 

Ne spreglejte