Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
8. 5. 2017,
8.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

letalstvo Kitajska Boeing Comac Airbus

Ponedeljek, 8. 5. 2017, 8.51

6 let, 7 mesecev

Kitajsko potniško letalo slavi slogan "Made in China", ključni dobavitelji pa so tujci

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Comac C919 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po več prestavitvah je kitajski Comac opravil prvi test potniškega letala C919. Lahko ta dolgoročno pomeni resno konkurenco Boeingu in Airbusu in koliko je v njihovem novem tehnološkem ponosu res kitajskega?

V petek se je na letališču Pudong pri Šanghaju zgodil morda eden ključnih poletov za prevetritev razmer v svetovni letalski industriji. V njej se za popolno prevlado že dalj časa borita ameriški Boeing in evropski Airbus, zdaj pa so svoje velike načrte s prvim poletom ozkotrupnega potniškega letala predstavili tudi Kitajci. Podjetje Comac (Commercial Aircraft Corporation of China) je z letalom C919 uspešno prestalo testni polet. V njem so bili le piloti in inženirji, sicer pa bo lahko sprejelo od 158 do 168 potnikov.

Boeing in Airbus imata pred Kitajci prednost tradicije in izkušenj

S prvim testnim poletom letala, ki je po dimenzijah in specifikacijah tekmec boeingu 737 in airbusu A320, sta Boeing in Airbus prav gotovo dobila (dolgoročno) resnega tekmeca na področju globalne letalske potniške industrije. Vsi so še posebej osredotočeni na ozkotrupna potniška letala, ki predstavljajo približno polovico vseh komercialnih letal na svetovnem trgu.

Boeing in Airbus imata pred Kitajci sicer veliko prednost tako v tradiciji kot tudi tehnološkem znanju in izkušnjah. Comac bo namreč moral naprej šele certificirati letalo tako na Kitajskem kot tudi v ZDA in Evropi.

Prvo kitajsko potniško letalo ARJ-21 je na primer dobilo ustrezni certifikat šele šest let po prvem poletu.

Za kitajskim letalom je prvi testni polet, na katerem so bili le piloti in inženirji. Leteli so na višini okrog tri tisoč metrov.  | Foto: Reuters Za kitajskim letalom je prvi testni polet, na katerem so bili le piloti in inženirji. Leteli so na višini okrog tri tisoč metrov. Foto: Reuters

Za prvo letalo že 570 naročil

Comac ima za prvo letalo sicer že 570 naročil, prvi naročnik pa bo domači letalski prevoznik China Airlines. Skupno so do zdaj naročila prejeli od 23 prevoznikov. Novi C919 je simbol prodora na svetovni letalski trg, ki bo po predvidevanjih analitikov v prihodnjih 20 letih vreden okrog dva bilijona dolarjev. Kitajci želijo po C919 izdelati tudi širokotrupno letalo za medcelinske polete, ki ga nameravajo razviti skupaj z Rusi.

Kljub kitajskemu izvoru ima njihov ponos številne tuje dobavitelje

Čeprav so v petek na letališču v Pekingu močno izpostavljali slogan "Made in China", je C919 nastal tudi z močnim vplivom tujih dobaviteljev. Med temi je največ tehnoloških podjetji iz ZDA. Tujih dobaviteljev pri kitajskem letalskem ponosu je vsaj petnajst, so poročali pri Bloombergu. Mnogi dobavitelji sodelujejo tudi z Boeingom in Airbusom, tako da bodo lahko Kitajci vendarle ubrali nekaj bližnjic in svojega letala ne bodo razvijali povsem brez predznanja.

Med dobavitelji C919 so tako nemški Liebherr-Aerospace s pristajalnim podvozjem letala, ameriški Honeywell za letalske nadzorne sisteme, navigacijsko podporo, kolesa in zavore, CFM International bo dobavil motorje, Parker Aerospace hidravliko in sisteme za gorivo, pri General Electric so poskrbeli za snemalnike podatkov o letih in podobno. Tudi zato je C919 po specifikacijah dokaj podoben svojima glavnima tekmecema boeingu 737 in airbusu A320.

Comac je že dobil več kot 500 naročil za to letalo, ki pa ga vseeno čaka trnova pot mednarodnega dokazovanja z vidika kakovosti, skrbi za naročnike in podobno. Na teh področjih imata Boeing in Airbus dolgoletne izkušnje | Foto: Reuters Comac je že dobil več kot 500 naročil za to letalo, ki pa ga vseeno čaka trnova pot mednarodnega dokazovanja z vidika kakovosti, skrbi za naročnike in podobno. Na teh področjih imata Boeing in Airbus dolgoletne izkušnje Foto: Reuters

Toda dobavitelji kupujejo dele na Kitajskem, tam Airbus in Boeing postavljata tovarni …

V času globalizacije sicer mnogi tuji dobavitelji svoje dele kupujejo prav na Kitajskem. Za motorje je torej odgovoren CFM International, ki je 43 let staro skupno podjetje (joint venture) med ameriškim General Electricom in francoskim proizvajalcem motorjev Safran Aircraft Engines. CFM letno na Kitajskem za svojo serijo motorjev kupi za več kot 500 milijonov dolarjev sestavnih delov.

Airbus svoja letala že sestavlja v Tianjinu na Kitajskem, tudi Boeing pa namerava na Kitajskem odpreti svojo lokalno tovarno. Predstavniki Boeinga so pred kratkim napovedali, da bodo samo Kitajci do leta 2035 potrebovali okrog 6.800 novih letal. Kar tri četrtine med njimi bodo predstavljala ozkotrupna letala.

Ne spreglejte