Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
21. 8. 2024,
6.22

Osveženo pred

16 ur, 57 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,67
električni avtomobili Nemčija Prodaja avtomobilov BYD

Natisni članek

Sreda, 21. 8. 2024, 6.22

16 ur, 57 minut

BYD

Kitajski BYD pred veliko spremembo v Evropi? Nezadovoljstvo je očitno.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,67
BYD dolphin seal | Foto BYD

Foto: BYD

BYD bi lahko samostojno prevzel prodajo svojih avtomobilov v Evropi, ki za Kitajce ni zadovoljiva. Njihov trenutni prodajni partner je švedski trgovec Hedin Mobility Group.

BYD je največji kitajski proizvajalec avtomobilov, ki s prvimi prodajnimi rezultati v Evropi – še posebej izstopa klavrn izkupiček v Nemčiji – nikakor ne more biti zadovoljen. Več sicer pričakujejo od obdobja čez nekaj let, ko bodo že lahko izkoristili novo tovarno na Madžarskem (in morda tudi v Turčiji), že kratkoročno pa bi lahko Kitajci storili prve drastične ukrepe.

BYD seal
Avtomoto Prvi že v Sloveniji: limuzina BYD preseneča, zagotovo tudi s ceno #video

Spremembe že letos jeseni?

Maja se je poslovil Michael Shu, ki je vodil evropske posle BYD, njegovo funkcijo pa je prevzela Stella Li – ta neuradno velja za drugi obraz BYD, takoj za ustanoviteljem in predsednikom Wangom Chuanfujem. Lani so v Nemčiji prodali 4.139 avtomobilov, letos v prvih sedmih mesecih manj kot 1.500.

Že s prvim oktobrom bi lahko BYD samostojno prevzel prodajo v Evropi, je poročal nemški Manager Magazin. S tem bi končali partnerstvo s švedskim trgovcem Hedin Mobility Group. Ti imajo trenutno v Nemčiji sklenjene pogodbe s šestimi trgovci, avtomobile pa prodajajo na 27 lokacijah. BYD bi lahko ustanovil svojo družbo za evropsko prodajo in obenem pospešil prodajo prek interneta.

Uradnih potrdil BYD in Hedina za zdaj še ni. Švedi so do zdaj poslovali predvsem na svojem domačem trgu in imajo dokaj malo izkušenj z drugimi evropskimi trgi.

BYD dolphin v Nemčiji stane od 33 tisoč evrov naprej, kar je njihov najcenejši avtomobil.

Ne spreglejte