Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
22. 11. 2017,
9.34

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

2

Natisni članek

Kitajska električni avtomobili

Sreda, 22. 11. 2017, 9.34

6 let, 4 mesece

Kitajska pospešuje globalno rast električnih vozil in skrbi predvsem Američane

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

2

Zaradi velikega povpraševanja na Kitajskem se je prodaja električnih in priključno-hibridnih avtomobilov v tretjem četrtletju povečala za 63 odstotkov. Letos jih bodo proizvajalci do konca leta prvič prodali več kot milijon.

Kitajci so v tretjem četrtletju kupili 91 tisoč priključnih vozil, od tega 77 tisoč povsem električnih. | Foto: Kitajci so v tretjem četrtletju kupili 91 tisoč priključnih vozil, od tega 77 tisoč povsem električnih.

V tretjem četrtletju so avtomobilski proizvajalci prodali 287 tisoč električnih oziroma priključno hibridnih vozil. To je bilo 63 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 23 odstotkov več kot v drugem letošnjem četrtletju. Analitično podjetje BNEF ocenjuje, da bi lahko letos globalna prodaja teh alternativnih vozil že presegla milijon vozil.

Do konca septembra so Kitajci kupili že skoraj pol milijona električnih vozil

Vodilna v elektromobilnosti je seveda Kitajska. Tam prodajo največ električnih vozil, prav tako imajo Kitajci na voljo največjo izbiro. Več kot polovico globalne prodaje so dosegli prav na Kitajskem. Evropa je bila s 24-odstotnim deležem druga, tretje mesto pa zasedajo ZDA.

Kitajci so v tretjem četrtletju kupili 91 tisoč takih vozil, od tega 77 tisoč povsem električnih. Po treh četrtinah leta so na Kitajskem prodali že 490 tisoč vozil s priključnim kablom. Do konca septembra znaša število vseh prodanih električnih vozil že več kot 400 tisoč.

Kitajski za poslovno uspešnost lahko zadošča že domači trg

Kitajska postaja globalna velesila na področju prodora elektromobilnosti, kar je trenutno posledica tako velikega onesnaženja njihovih mest, vladnih subvencij (električni avto je cenejši od klasičnega z motorjem na notranje izgorevanje) in vlaganja številnih proizvajalcev.

Za razliko od globalnih tekmecev tem niti ni nujno izvažati vozil, saj imajo že doma trg izjemnih potencialov. Kitajska želi odkrito zavzeti vodilno mesto na področju alternativnih energij, kamor sodi tudi izraba sončne in vetrne energije.

Največja kitajska mesta se borijo proti hudi onesnaženosti. | Foto: Reuters Največja kitajska mesta se borijo proti hudi onesnaženosti. Foto: Reuters

ZDA kljub Tesli zaostajajo v vlaganjih v razvoj trga električnih vozil za Kitajsko. | Foto: Tesla ZDA kljub Tesli zaostajajo v vlaganjih v razvoj trga električnih vozil za Kitajsko. Foto: Tesla

Američani zaskrbljeni, da Kitajska pridobiva ključno prednost

Medtem ko so avtomobil leta 1885 izumili v Evropi, je večji del 20. stoletja razvoj avtomobilske industrije vodili v ZDA. Koncern General Motors je bil dolgo tudi vodilni svetovni avtomobilski proizvajalec, ZDA pa vodilni svetovni avtomobilski trg. Danes je položaj povsem drugačen.

Lani so v ZDA prodali 17,5 milijona novih avtomobilov, na Kitajskem pa okrog 30 milijonov.

Medtem ko Kitajci največ med vsemi vlagajo v avtomobilsko industrijo, so v ZDA pod Trumpovo administracijo v ospredje spet postavili fosilna goriva, pod vprašaj prihodnje subvencije za nakup električnih vozil, najbolje prodajan posamezni model pa je že tradicionalno poltovornjak ford F-150. Ameriški komentatorji se zato sprašujejo, ali severnoameriška avtomobilska industrija trenutno izgublja boj s Kitajsko za prevlado v naslednjih desetletjih. Velike načrte z električnimi avtomobili sta sicer že predstavila tako General Motors kot seveda tudi Tesla.

Ne spreglejte