Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
16. 7. 2019,
5.30

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

British Airways Letališče Jožeta Pučnika Valentino Bartol

Torek, 16. 7. 2019, 5.30

4 leta, 9 mesecev

British Airways na Brnik tudi z delno slovensko posadko

Kdo je Slovenec, ki je do Brnika pilotiral letalo British Airways?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Valentino Bartol British Airways | Airbus A321 letalske družbe British Airways včeraj na brniškem letališču. To je sicer ozkotrupno potniško letalo z dvema pogonskima motorjema. Airbus je prvo tako letalo spravil v zrak že leta 1993. | Foto Peter Irman/Ljubljana Airport

Airbus A321 letalske družbe British Airways včeraj na brniškem letališču. To je sicer ozkotrupno potniško letalo z dvema pogonskima motorjema. Airbus je prvo tako letalo spravil v zrak že leta 1993.

Foto: Peter Irman/Ljubljana Airport

Včeraj zvečer je na Brnik prvič v sklopu novega sodelovanja priletelo letalo družbe British Airways, kopilot airbusa A321 pa je bil Slovenec Valentino Bartol.

Heathrow, letališče, London
Novice Brnik dobiva novi povezavi na najbolj prometni liniji

Včeraj zvečer so imeli lastniki in upravitelji Letališča Jožeta Pučnika na Brniku dovolj razlogov za veselje. Po dobrih dveh urah leta z londonskega letališča Heatrow je na Brniku pristalo letalo družbe British Airways. Na tej povezavi bodo leteli dvakrat tedensko, Slovenijo in London sicer povezujejo še letala družb Easyjet in Wizzair.

Valentino Bartol, ko je letel še za nizkocenovno družbo Ryanair. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Valentino Bartol, ko je letel še za nizkocenovno družbo Ryanair. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Kopilot britanskega airbusa Slovenec Valentino Bartol

Član posadke včerajšnjega krstnega poleta je bil tudi Valentino Bartol. Kopilot slovenskega rodu, njegove korenine so namreč iz Maribora, že dobra štiri leta dela pri British Airways. Bartol sicer živi na Nizozemskem, kjer se je tudi šolal. Prvo letalsko licenco je pridobil v letalski šoli Oxford Aviation Academy, licenco za delo v veččlanski posadki pa je nato dobil na Nizozemskem. Tako je prišel v družbo številnih slovenskih pilotov, ki delajo na največjih potniških letalih mnogih vodilnih svetovnih letalskih prevoznikov.

Boeing 777 300 ER Emirates
Avtomoto Slovenski kapitan boeinga 777: Služba na enem od najdaljših potniških poletov

Prva služba ga je čakala pri Ryanairu

Prva zaposlitev ga je čakala pri nizkocenovnem Ryanairu, kjer je bil prvi častnik na boeingu 737-800. Po slabih dveh letih je zamenjal službo in julija leta 2015 začel delati pri British Airways. Kot prvi častnik (kopilot) je usposobljen za delo na letalih airbus A319, A320 in A321.

Kapitan in kopilot si na letu razdelita naloge, pri čemer ni nujno, da je kapitan tisti, ki pilotira letalo. Drugi med njima nadzoruje letalske sisteme, upravlja z radijskimi povezavami, je v stiku s kontrolami zračnega prometa in podobno. Prvi častnik oziroma kopilot je torej druga najpomembnejša oseba na letalu, takoj za kapitanom.

Del posadke včerajšnjega poleta BA690 med Heatrowom in Ljubljano, skrajno levo je tudi kopilot slovenskega rodu Valentino Bartol. | Foto: Peter Irman/Ljubljana Airport Del posadke včerajšnjega poleta BA690 med Heatrowom in Ljubljano, skrajno levo je tudi kopilot slovenskega rodu Valentino Bartol. Foto: Peter Irman/Ljubljana Airport

Valentino Bartol British Airways | Foto: Peter Irman/Ljubljana Airport Foto: Peter Irman/Ljubljana Airport

British Airways bo med Londonom in Slovenijo letel dvakrat tedensko. | Foto: Peter Irman/Ljubljana Airport British Airways bo med Londonom in Slovenijo letel dvakrat tedensko. Foto: Peter Irman/Ljubljana Airport

Ne spreglejte