Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
15. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

5

Natisni članek

Slovenci v tujini Andraž Kosi letalo Emirates pilot Dubaj

Četrtek, 15. 12. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Andraž Kosi, slovenski kapitan na boeingu 777 družbe Emirates

Slovenski kapitan boeinga 777: Služba na enem od najdaljših potniških poletov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

5

Boeing 777 300 ER Emirates | Foto Emirates

Foto: Emirates

Najdaljši neprekinjeni potniški poleti so danes dolgi okrog 14 tisoč kilometrov, trajajo pa tudi več kot 17 ur. Tak maratonski delovnik opravlja tudi 37-letni slovenski kapitan Andraž Kosi, ki že pet let dela za družbo Emirates iz Dubaja. Tako dolgi poleti zahtevajo skrbno pripravo, za človeško telo pa so pogosti "jet lagi" zelo utrujajoči.

Slovenski kapitan na največjem in najhitrejšem potniškem letalu na svetu

Slovenci sanjajo o službi pilota: v šolanje vložijo vsaj 50 tisoč evrov, a nato ...


Slovenski pilot Andraž Kosi pred znamenitim motorjem General Electric Model GE90-116BL. To je najmočnejši turboventilatorski motor na svetu. Vsak od obeh motorjev zmore ob vzletu zagotoviti 52.400 kilogramov potiska. | Foto: osebni arhiv Andraž Kosi Slovenski pilot Andraž Kosi pred znamenitim motorjem General Electric Model GE90-116BL. To je najmočnejši turboventilatorski motor na svetu. Vsak od obeh motorjev zmore ob vzletu zagotoviti 52.400 kilogramov potiska. Foto: osebni arhiv Andraž Kosi Kdo bo neprekinjeno letel najdlje?

V letalski industriji se odvija prestižen obračun največjih svetovnih prevoznikov za najdaljši neprekinjen potniški polet. Po času poleta rekord za zdaj pripada dubajski družbi Emirates, ki z airbusom A380 neprekinjeno leti iz Dubaja v Auckland na Novi Zelandiji. Let je dolg 14.200 kilometrov, traja pa dobrih 16 ur. Povratni polet je še za približno uro daljši.

Najdaljšo razdaljo 15.140 kilometrov opravi boeing 777 družbe Air India med Delhijem v Indiji in San Franciscom v ZDA. Že v začetku prihodnjega leta namerava Qatar Airways neprekinjeno povezati Doho in Auckland (14.539 kilometrov), še dlje pa bodo šli pri avstralskem Qantasu. Predvidoma čez dve leti bodo s svojim prvim boeingom 787 kot prvi povezali Evropo in Avstralijo. Neprekinjen polet med Londonom in Perthom bo dolg 14.498 kilometrov.

"Airbus ali Boeing? To je večno vprašanje, vsekakor pa obe družbi proizvajata tehnološko dovršena in zelo varna potniška letala," pravi Andraž Kosi. Airbus je kot prvi izdelal povsem računalniško krmiljeno letalo. Temu zgledu je sledil tudi Boeing. Oba proizvajalca uporabljata nekoliko drugačen pristop do izdelave in upravljanja letala. V pilotski kabini je najbolj očitna razlika oblika krmila letala. V airbusih pilot v roki drži palico oziroma "joystick", v boeingih pa imata pilota v rokah klasični letalski "volan" v obliki črke U. Razlike med letali so tudi v zasnovi sistemov na letalu, postavitvi kontrolnih panelov, aerodinamičnih zakonitostih letala in načinu reševanja tehničnih napak. Pilot, ki upravlja boeinga, ne more istočasno leteti tudi z airbusom in obratno. Fotografija je simbolična. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons "Airbus ali Boeing? To je večno vprašanje, vsekakor pa obe družbi proizvajata tehnološko dovršena in zelo varna potniška letala," pravi Andraž Kosi. Airbus je kot prvi izdelal povsem računalniško krmiljeno letalo. Temu zgledu je sledil tudi Boeing. Oba proizvajalca uporabljata nekoliko drugačen pristop do izdelave in upravljanja letala. V pilotski kabini je najbolj očitna razlika oblika krmila letala. V airbusih pilot v roki drži palico oziroma "joystick", v boeingih pa imata pilota v rokah klasični letalski "volan" v obliki črke U. Razlike med letali so tudi v zasnovi sistemov na letalu, postavitvi kontrolnih panelov, aerodinamičnih zakonitostih letala in načinu reševanja tehničnih napak. Pilot, ki upravlja boeinga, ne more istočasno leteti tudi z airbusom in obratno. Fotografija je simbolična. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Slovenski kapitan na boeingu 777: Ključna za polet, dolg 17 ur, je dobra priprava

Med najdaljše polete spada tudi neprekinjena povezava med Dubajem in Houstonom v ZDA. Tak polet ponudi pri Emirates, kjer boeinga 777 na tej razdalji vodi slovenski kapitan Andraž Kosi.

"Precejšen del poleta v ZDA poteka prek severnega Atlantika. V določeni točki smo lahko od najbližjega letališča za varen pristanek oddaljeni tudi do tri ure letenja. Prav zato mora biti priprava tako temeljita. Vsa posadka se zato ob prihodu na delovno mesto, to je približno uro in 40 minut pred vzletom, sreča na operativnem sestanku in pregleda načrt poleta ter vse dejavnike, ki vplivajo na polet," je za Siol.net povedal Kosi, ki je svojo poklicno pot pilota začel v slovenski družbi Adria Airways, od leta 2011 pa leti v družbi Emirates.

Prvi samostojni let je opravil kot petnajstletnik

Andraž Kosi je pri 15 letih opravil tečaj jadralnega letenja in opravil svoj prvi samostojni polet. Obiskoval je srednjo šolo za strojništvo v Ljubljani, nato študij nadaljeval na fakulteti za strojništvo in v tem obdobju že nabiral ure letenja s športnimi letali. Diplomiral je iz letalske smeri in se zaposlil pri slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways. Zanje je kot kopilot na letalih CRJ 200 in CRJ 90o opravil okrog 3.500 ur letenja. Leta 2011 so ga povabili na štiridnevni izbor v letalsko družbo Emirates. Bil je uspešen in še istega leta se je kot kopilot zaposlil na letalu boeing 777. Letos je opravil dodatna usposabljanja in preverjanja ter na tem letalu pridobil naziv kapitana.

Dubaj je razpotegnjen na razdalji več kot 50 kilometrov. Povsem drugače kot Ljubljana, kjer je mogoče v 10 minutah peš doseči velik izbor zanimivosti, ugotavlja slovenski kapitan. V Dubaju živi s svojo ženo, Slovenijo pa danes zaradi povečanega obsega letenja obišče še približno dvakrat na leto. Na fotografiji še v času opravljanja službe kopilota na letalih slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways. | Foto: osebni arhiv Andraž Kosi Dubaj je razpotegnjen na razdalji več kot 50 kilometrov. Povsem drugače kot Ljubljana, kjer je mogoče v 10 minutah peš doseči velik izbor zanimivosti, ugotavlja slovenski kapitan. V Dubaju živi s svojo ženo, Slovenijo pa danes zaradi povečanega obsega letenja obišče še približno dvakrat na leto. Na fotografiji še v času opravljanja službe kopilota na letalih slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways. Foto: osebni arhiv Andraž Kosi

Na krovu letala sta vedno dve posadki, ki se v kokpitu izmenjujeta

Let do Houstona v povprečju traja od 16 ur in pol do 17 ur, v tem času pa Emiratesov boeing preleti 13.800 kilometrov. To so tako imenovani ultra dolgi poleti, na katerih sta na letalu dve posadki. Dva kapitana in dva kopilota se med poletom izmenjujejo. Predpogoj za varen polet je že priprava doma. Pot so zaradi vremenskih pogojev in geopolitičnih dejavnikov dnevno spreminja. Piloti morajo dobro poznati vse te pogoje in biti obenem seznanjeni s tem, katera so med poletom njihova alternativna letališča. Te uporabijo v primeru kakršnihkoli težav z letalom.

Boeing slovenskega kapitana lahko sprejme do 428 potnikov

Emirates polet v Houston opravi z letalom boeing 777 v različici 300ER (extended range), kar zagotavlja največji mogoči dolet. Letalo je dolgo 73 metrov in ima skoraj 65 metrov razpona kril. V dveh različnih konfiguracijah kabine lahko sprejme od 360 do 428 potnikov. Letalo poganjata motorja znamke General Electric Model GE90-116BL. To so trenutno največji letalski motorji na svetu. Vsak med njimi lahko pri vzletu proizvede 52.400 kilogramov potiska.

Boeing je od leta 1995 do letošnjega novembra izdelal 689 letal različice 300 ER, vseh boeingov 777 pa so Američani izdelali 1.446. Emirates ima v svoji floti le še letala boeing 777 in airbus A380.  | Foto: osebni arhiv Andraž Kosi Boeing je od leta 1995 do letošnjega novembra izdelal 689 letal različice 300 ER, vseh boeingov 777 pa so Američani izdelali 1.446. Emirates ima v svoji floti le še letala boeing 777 in airbus A380. Foto: osebni arhiv Andraž Kosi

Vsako uro poleta porabijo osem ton letalskega goriva

Letalo je sposobno vzleteti z največjo maso 351 ton. Za tako dolgo pot potrebuje letalo tudi veliko goriva, saj ga vsako uro poleta v povprečju porabi okrog osem ton. Ima tri rezervoarje za gorivo: centralni rezervoar in še dva dodatna v krilih. Skupno lahko vanje natočijo 181 tisoč litrov oziroma 145 ton letalskega goriva JET-A1.

Na letališču v Dubaju boeingu natočijo 140 ton goriva, za polet pa ga v povprečju porabijo 126 ton. Razlika je omenjena obvezna rezerva, ki je namenjena nepredvidenim položajem. Rezerva zagotavlja skoraj dve uri dodatnega letenja.

Boeing pripravlja letalo, ki bo povezalo katerikoli dve lokaciji na zemeljski obli

Ker se obe posadki med poletom izmenjujeta in lahko po en kapitan in kopilot med poletom tudi spita v posebnih, temu namenjenih prostorih, so najdaljši neprekinjeni poleti za zdaj omejeni s tehnično zmogljivostjo letal. Prav zato Boeing za leto 2019 razvija različico letala 777X. V celoti bo izdelano iz kompozitnih materialov, zato bo veliko lažje in bolj ekonomično. Emirates je že naročil 150 letal tega tipa, ki bodo po zagotovilih proizvajalca lahko povezala katerikoli lokaciji na zemeljski obli, razlaga Kosi.

Emirates ima v svoji floti le še letali boeing 777 in airbus 380. V njih dela več slovenskih pilotov in kabinskega osebja. Letalo boeing 777-300 ER lahko sprejme od 360 do 428 potnikov. Na dolgih letih mora biti zanje poskrbljeno tudi za zabavo in krajšanje časa. | Foto: Emirates Emirates ima v svoji floti le še letali boeing 777 in airbus 380. V njih dela več slovenskih pilotov in kabinskega osebja. Letalo boeing 777-300 ER lahko sprejme od 360 do 428 potnikov. Na dolgih letih mora biti zanje poskrbljeno tudi za zabavo in krajšanje časa. Foto: Emirates

Posledica ultra dolgih letov: motnje spanja, prehranjevanja in razpoloženja

Slovenski kapitan na boeingu 777 delo poklicnega pilota opravlja že 11 let, v katerih je zbral okrog osem tisoč ur letenja. Najdaljši poleti so fizično zelo obremenjujoči za posadko. Najbolj utrujajoč je tako imenovani "jet lag" ali hitra menjava časovnih pasov. Če opravimo dva ali tri zelo dolge polete, to na letni ravni ne pomeni večje obremenitve. Povsem drugače pa je v primeru pilotov, ki take polete opravijo večkrat na mesec. Kosi priznava, da ima tovrstno letenje na človeško zdravje in počutje zelo negativen vpliv. Pojavljajo se motnje spanja, prehranjevanja in razpoloženja. Izčrpanost je precejšnja.


Kdor kupi poceni letalsko vozovnico, življenje morda zaupa nezaposlenemu pilotu

Prva kapitanka Adrie Airways: Moja največja strast je postala poklic

Kako živijo in delajo slovenske stevardese in stevardi


Piloti so vse bolj obremenjeni, skrb zaradi pomanjkanja izkušenega kadra

Letalstvo se je v zadnjih letih močno spremenilo. Obseg letalskega prometa se povečuje iz leta v leto. Nizkocenovni prevozniki so prinesli cenejše vozovnice in s tem potovanje omogočili širšemu krogu ljudi. Nižje cene pa so zahtevale tudi nižanje stroškov in večji obseg dela pilotov.

"Večina letalskih družb se spogleduje z višanjem norm dovoljenega operativnega letenja za letalsko osebje. Številni sindikati temu nasprotujejo, a v še več letalskih družbah so piloti prepuščeni nemilosti vodstva. Komercialni pritiski na pilote postajajo vse večji in večji. V svetu je trenutno veliko pomanjkanje primerno usposobljenih in izkušenih pilotov, kar je zelo slaba novica za razvoj letalstva. Zanj je v prihodnjih 20 letih napovedana velika rast, zato se bodo obremenitve in pritiski na pilote le še povečali. Pri tem se sprašujem, kaj se bo dogajalo z varnostjo letenja," pravi Kosi.

Ne spreglejte