Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
15. 7. 2019,
15.40

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,31

Natisni članek

Heathrow London Velika Britanija Fraport

Ponedeljek, 15. 7. 2019, 15.40

4 leta, 9 mesecev

Brnik dobiva novi povezavi na najbolj prometni liniji

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,31
Heathrow, letališče, London | Slovenija po dveh desetletjih znova dobiva povezavo z osrednjim letališčem britanske prestolnice. Na prelomu tisočletja je namreč na Heathrow letela Adria Airways. | Foto Reuters

Slovenija po dveh desetletjih znova dobiva povezavo z osrednjim letališčem britanske prestolnice. Na prelomu tisočletja je namreč na Heathrow letela Adria Airways.

Foto: Reuters

Na Brniku je zvečer pristalo prvo letalo britanskega prevoznika British Airways, ki brniško letališče po novem povezuje z londonskim letališčem Heathrow. A lani je Združeno kraljestvo lovoriko najbolj prometne zračne povezave s Slovenijo predalo Nemcem. Bo z novo povezavo letos spet drugače?

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana Brnik
Novice Med sindikati in vodstvom brniškega letališča nesoglasja glede dviga plač #video

Z novo povezavo, na kateri bo British Airways letel dvakrat tedensko (ob ponedeljkih in petkih okrog pol desetih zvečer, vozni red je dostopen tukaj), se število tedenskih letov na londonska letališča povečuje na 19.

Nizkocenovni prevoznik EasyJet devetkrat tedensko leti na Stansted in štirikrat na Gatwick, Wizz Air pa štirikrat tedensko na Luton.

Wizz
Avtomoto Na letališču Jožeta Pučnika zasilno pristalo letalo družbe Wizz Air

Ena najbolj prometnih relacij

Čeprav Fraport ne razkriva prometa v in iz posameznih destinacij, pa je jasno, da so povezave do Londona med najbolj priljubljenimi. 

Lani je med Slovenijo in Združenim kraljestvom (tu je poleg letov na londonska letališča vključena še povezava do Manchestra, kamor Adria leti enkrat tedensko) poletelo 249 tisoč potnikov. Tako je Združeno kraljestvo pristalo na drugem mestu držav z največ potniki v zračnem prometu s Slovenijo. Še predlani je bilo prvo, lani pa ga je z 12-odstotno rastjo in skupno 256 tisoč prepeljanimi potniki prehitela Nemčija, kažejo podatki statističnega urada.

Omenimo, da je ljubljansko letališče povezano z nemškimi mesti München, Berlin in Frankfurt. Največ povezav je do Frankfurta, ki velja za finančno prestolnico Evropske unije. Adria Airways tja leti kar 21-krat tedensko. 

 

Fraport želi celoletno vez s Heathrowom

Kot kaže, je zanimanja za novo povezavo veliko, saj je British Airways sprva načrtovano 180-sedežno letalo Airbus 320 ob ponedeljkih že zamenjal z večjim, 220-sedežnim letalom Airbus 321.

Fraport se nadeja, da bi lahko glede na ta trend British Airways redno letalsko povezavo razširil tudi na druge letne čase. Novi povezavi so namreč za zdaj uvedli le za poletni čas (do konca avgusta oziroma začetka septembra).

Na ljubljanskem letališču maja več potnikov, na Adrijinih letalih manj

Adria Airways | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Prek ljubljanskega letališča je v letošnjem maju potovalo 170 tisoč potnikov ali odstotek več kot maja lani. Število potnikov na letalih največjega slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways je medtem v primerjalnem obdobju padlo za 12 odstotkov na okoli 103.500. Letalski prevoznik je opravil 86,7 milijona potniških kilometrov ali 23 odstotkov manj kot maja lani.

STA

 

Ne spreglejte