Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
3. 6. 2016,
11.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Apple BMW Audi Mercedes-Benz

Petek, 3. 6. 2016, 11.50

6 let, 7 mesecev

Kdo je Hrvat, ki je razvijal za BMW, nato pa odšel k Applu?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Siniša Dureković je vodil razvoj pametnih navigacijskih asistenčnih sistemov tudi za BMW, Audi in Mercedes, od lanskega oktobra pa živi v San Franciscu in dela za Apple. Nova kadrovska okrepitev za njihov avtomobilski program?

Do lanskega oktobra živel blizu Münchna in delal za dobavitelja Siniša Dureković je šolanje končal na univerzi v Zagrebu. Po izobrazbi je matematik. | Foto: Siniša Dureković je šolanje končal na univerzi v Zagrebu. Po izobrazbi je matematik. Harmana

Siniša Dureković je svoj prvi program napisal pred več kot 25 leti, nato pa se specializiral predvsem za področje vozniških asistenčnih sistemov na podlagi navigacijskih zemljevidov, digitalnih zemljevidih in navigacijskih sistemov v avtomobilih. Durekovič je bil nazadnje kot vodilni arhitekt in razvojni inženir zaposlen pri Harmanu, ki je skrbel za dobavo navigacijskih sistemov različnim avtomobilskim proizvajalcem. Med njimi so bili tudi Audi, BMW in Mercedes-Benz.

Od oktobra dela za Apple

Še lani je Dureković, ki je šolanje iz smeri matematike končal na univerzi v Zagrebu, živel blizu Münchna, nato pa se je preselil v San Francisco. Sodeč po njegovem profilu na Likendinu je že od lanskega oktobra zaposlen pri Applu, njegova vloga pa ni znana.

Čeprav pri Applu njegove zaposlitve uradno ne komentirajo, je lahko Dureković pomembna kadrovska okrepitev pri razvoju Applovega avtomobila ali vsaj tehnologije zanj. V avtomobilskih krogih velja za enega največjih strokovnjakov s svojega področja, ki postaja zaradi razvoja samostojno vozečih avtomobilov vse pomembnejše.

Pri BMW je bil zaslužen za številne varnostno-asistenčne sisteme. | Foto: Pri BMW je bil zaslužen za številne varnostno-asistenčne sisteme.

Na Hrvaškem rojeni inženir velja za enega največjih strokovnjakov svojega področja

Dureković je bil namreč neposredno zaslužen za številne asistenčne sisteme, ki za delovanje uporabljajo tudi podatke navigacijskih naprav. Dureković je tudi lastnik patenta, ki lahko izkoristi podatke z zemljevidov in preprečuje avtomobilske nesreče.

Apple že dalj časa novači kadre iz avtomobilske industrije. Čeprav jih ne zanima proizvodnja avtomobilov, ki bo nekoč najbrž padla na pleča njihovega partnerja, lahko razvoj tehnologije prinese številne spremembe za avtomobilsko industrijo. Tudi Elon Musk, prvi mož Tesle Motors, je kot potencialnega tekmeca v prihodnosti izpostavil prav Apple, bistveno manj pa Google.

Ne spreglejte