Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
6. 5. 2016,
6.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

1

Natisni članek

Renault maraton Wings for Life World Run

Petek, 6. 5. 2016, 6.16

6 let, 7 mesecev

Kdo in kako bo v nedeljo lovil dobrodelne tekače Wings for Life?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

1

Na dobrodelnem teku Wings for Life bo imelo eno ključnih vlog 35 voznikov avtomobilov, ki bodo s predpisano hitrostjo lovili tekače. V Sloveniji je naloga avtomobilskega polža pripadla Aleksu Humarju, večkratnemu državnemu prvaku v reliju. "Ni tako preprosto, kot se zdi na prvi pogled," pravi Idrijčan

Večkratni državni prvak v reliju bo moral tokrat voziti po polžje

Na nedeljskem dobrodelnem teku Wings for Life bodo prijavljene tekače z avtomobilom lovili tudi David Coulthard, Max Verstappen in Carlos Sainz jr., v Sloveniji pa bodo to nalogo tudi letos zaupali večkratnemu državnemu prvaku v reliju Aleksu Humarju. Če bo Idrijčan še v soboto skupaj z ekipo Oktan Šport nastopal na reliju pokala Mitropa v Opatiji, kjer bo poskušal vsak ovinek odpeljati kar najhitreje, bo že naslednji dan njegova naloga povsem nasprotna. Čakala ga bo približno pet ur dolga počasna vožnja v renaultu kadjaru, s katerim bo na trasi teka lovil tekače.

Aleks Humar bo moral v nedeljo približno pet ur voziti s hitrostjo, ki ne bo nikoli presegla 35 kilometrov na uro. (foto: Rok Petelin/RedBull) | Foto: Aleks Humar bo moral v nedeljo približno pet ur voziti s hitrostjo, ki ne bo nikoli presegla 35 kilometrov na uro. (foto: Rok Petelin/RedBull)

Kako ujeti predpisano hitrost?

"Ni tako preprosto, kot se zdi na prvi pogled. Ves čas je treba skrbno paziti, da vozimo s predpisano hitrostjo. V avtomobilu imamo napravo GPS, ki nam ves čas prek dveh polj kaže, ali vozimo ravno prav hitro. Tempomata ne moremo uporabljati, ker pri hitrostih pod 30 kilometri na uro sploh ne deluje, zato je treba najti dober način, da dosegaš pravi ritem. Lani smo na primer vozili v drugi prestavi in z rahlo zategnjeno ročno zavoro," pravi Humar, ki bo vozil prvi avtomobil v vlogi lovca. V drugem, ki je predvsem rezerva prvega, bo vozil Humarjev sovoznik v reliju Florjan Rus.

Humar v avtomobilu ne bo sam, saj mu bosta družbo delala predstavnika organizatorja in časomerilstva. Po štartu se zasledovalno vozilo seveda ne sme ustaviti, zato ni časa niti za malo potrebo.

Hitrosti avtomobila od 15 do 35 kilometrov na uro

Tek bo potekal na 34 različnih lokacijah po svetu. Vozniki se bodo na traso podali pol ure za tekači, nato se bo povprečna hitrost vsakih 30 minut postopno dvigala. Prvih 30 minut bodo tako avtomobili vozili s hitrostjo 15 kilometrov na uro, v zadnjem delu pa s hitrostjo 35 kilometrov na uro. Za natančnost poskrbijo čipi pri vsakem tekaču, ki zaznajo tako čas štarta kot tudi trenutek, ko ga bo prehitel Humarjev kadjar.

Ne spreglejte