Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
29. 9. 2018,
4.04

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

1

Natisni članek

Robert Lešnik Ola Kaellenius Mercedes-Benz

Sobota, 29. 9. 2018, 4.04

5 let, 6 mesecev

Kdo je novi šef Roberta Lešnika?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

1

Ola Kaellenius | Ola Kaellenius med predstavitvijo Mercedesovega sistema umetne avtomobilske inteligence MBUX.  | Foto Mercedes-Benz

Ola Kaellenius med predstavitvijo Mercedesovega sistema umetne avtomobilske inteligence MBUX.

Foto: Mercedes-Benz

Najstarejšega proizvajalca avtomobilov bo kmalu vodil Šved, ki Mercedes-Benz brani na odličnem položaju globalnega premium trga. Spoprijel se bo z dragimi razvojnimi stroški električnih in avtonomnih avtomobilov. Daimler je lani zaslužil 14,7 milijarde evrov.

Ta teden je odmevala novica iz vodstva nemškega koncerna Daimler, da bo vodenje uprave prihodnje leto prevzel Šved Ola Kaellenius. Po dvanajstih letih bo na čelu Mercedes-Benza, najbolje prodajanega premium avtomobilskega proizvajalca na svetu, zamenjal Dietra Zetscheja. 46-letni Šved, ki bo tako postal tudi novi generalni nadrejeni vodje zunanjega oblikovanja Roberta Lešnika, bo poskušal pomladiti upravo.

Ola Kaellenius
Avtomoto Nič več Nemec: Mercedes z novim predsednikom

Šved brez formalne strojne in mehanske izobrazbe

Kaellenius bo prvi predsednik Mercedes-Benza, ki ne bo Nemec. Danes 49-letni Šved je že dolgo zaposlen v nemški družbi. Potem ko je opravil študij mednarodnega poslovanja, financ in računovodstva na univerzah na Švedskem in v Švici, se je leta 1993 kot začetnik zaposlil pri Daimlerju. Nato je postopno napredoval znotraj organizacijskih struktur koncerna in leta 2015 že postal član uprave. Odgovoren je bil za raziskave in razvoj Mercedesovih avtomobilov.

Robert Lešnik je hvalil dobre pogoje dela pod vodstvom Dietra Zetscheja. Z novim predsednikom se bo uprava še pomladila, postala bo bolj mednarodna in predvidoma bo tudi iskala pot do novih tehnologij (električna vozila, avtonomnost vožnje ...). | Foto: Gregor Pavšič Robert Lešnik je hvalil dobre pogoje dela pod vodstvom Dietra Zetscheja. Z novim predsednikom se bo uprava še pomladila, postala bo bolj mednarodna in predvidoma bo tudi iskala pot do novih tehnologij (električna vozila, avtonomnost vožnje ...). Foto: Gregor Pavšič

Deluje kot ameriški in ne nemški menedžer

Daimler bo z njim dobil veliko mlajšega predsednika, Kaellenius pa bo prispeval tudi k pestrejši mednarodni zasedbi vodstvenih struktur. Znan je po neformalnem načinu oblačenja in poslovnih potezah, ki so bližje družbam iz kalifornijske Silicijeve doline. V preteklosti se je pri Mercedesu že ukvarjal z razvojem novih tehnologij avtomonije in uvajanja električnih pogonov, ki zdaj postajajo ena ključnih usmeritev razvoja nemške avtomobilske znamke.

Kako zadržati visoke dobičke?

Kaellenius se bo moral tako spopasti z nevarnostjo manjše rasti dobička (posledica gospodarskih napetosti med ZDA in Kitajsko), ohranjati bo moral vodstvo v premium segmentu vozil (po svetu jih Mercedes letno proda okrog 2,5 milijona) in prek elektrifikacije vozil skrbeti za uskladitev z normami Evropske unije glede povprečnih izpustov CO2. Zaradi višjih stroškov in ohlajevanja rasti globalne prodaje vozil bi se lahko Kaellenius prvič znašel tudi pod pritiskom uprave, nadzornega sveta in sindikatov zaposlenih.

Ne spreglejte