Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
6. 4. 2022,
8.27

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

avtošport Slovenija 2022 Vipavska dolina reli

Sreda, 6. 4. 2022, 8.27

2 leti

Prva avtomobilska dirka v Sloveniji - reli Vipavska dolina

Kdo bo letos "skočil" najdlje? Le en prvak ne brani naslova.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Reli Vipava | Tako je lani na reliju Vipavska dolina letel Marko Grossi, ki se bo letos iz peugeota 208 rally4 presedel v veliko zmogljivejši hyundai i20 R5. Grossi s tem dirkalnikom še nima potrjene celotne sezone. | Foto Uroš Modlic

Tako je lani na reliju Vipavska dolina letel Marko Grossi, ki se bo letos iz peugeota 208 rally4 presedel v veliko zmogljivejši hyundai i20 R5. Grossi s tem dirkalnikom še nima potrjene celotne sezone.

Foto: Uroš Modlic

V petek zvečer se bo z relijem Vipavska dolina začelo novo državno prvenstvo Slovenije v reliju. Na prvi reli je v močni mednarodni konkurenci, ki jo bodo popestrili gosti iz svetovnega reli prvenstva WRC2, prijavljenih tudi 62 slovenskih posadk. Naslov državnega prvaka brani Rok Turk (hyundai i20 rally2), ki mu bo letos zapiske spet brala nekdanja sovoznica Blanka Kacin. Le eden od lanskih prvakov naslova na uvodnem reliju ne brani.

Začenja se 31. sezona državnega prvenstva v avtomobilskem športu v samostojni Sloveniji. Ta konec tedna bo uvodni reli potekal v Vipavski dolini, istočasno se bodo dirkači v krožnohitrostnih dirkah merili na stezi Hungaroring pri Budimpešti. Vipavsko-ajdovski reli se bo začel v petek zvečer z atraktivno hitrostno preizkušnjo po ulicah Ajdovščine, preostali del relija bo nato na sporedu v soboto. Skupno je v načrtu deset hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 93 kilometrov.

Rok Turk letos z novejšim dirkalnikom in spet s sovoznico Blanko Kacin | Foto: Uroš Modlic Rok Turk letos z novejšim dirkalnikom in spet s sovoznico Blanko Kacin Foto: Uroš Modlic Odlična mednarodna zasedba v Vipavski dolini

V skupni razvrstitvi je spet nesporni favorit Rok Turk (hyundai i20 rally2), ki bo lovil že šesti zaporedni naslov državnega prvaka. Letos spet s sovoznico Blanko Kacin, ki se po enoletnem premoru vrača v Turkov dirkalnik. Državni prvak je dobil novejšo generacijo Hyundaievega dirkalnika, konec tedna pa ga čaka tudi zanimiv obračun z gostujočimi tujimi vozniki. Erik Cais (ford fiesta rally2), Nikolay Gryazin (škoda fabia rally2) in Sean Johnston (citroen C3 rally2) so vozniki iz svetovnega prvenstva razvrstitve WRC2, ki se bodo v Vipavski dolini pripravljali za reli svetovnega prvenstva na Hrvaškem.

Lahko sploh kdo resno ogrozi petletno prevlado Turka?

Dirkalnike najvišje ravni med Slovenci imajo tudi Aleš Zrinski (ford fiesta R5), Rajko Žakelj (peugeot 208 R5) in Marko Grossi (hyundai i20 R5). Ta je bil lani državni prvak med dvokolesno gnanimi dirkalniki in se letos vsaj za izbrane dirke preselil v razred višji dirkalnik.

Večer prvakov AŠ2005
Avtomoto Tik pred novo sezono podelili še dve prestižni priznanji
.

Mark Škulj se je lani kot 17-letni voznik že dokazal, tudi letos bo vozil ford fiesto rally4. | Foto: WRC Croatia Mark Škulj se je lani kot 17-letni voznik že dokazal, tudi letos bo vozil ford fiesto rally4. Foto: WRC Croatia

Aleks Humar letos s citroenom DS3 R3T | Foto: La Photo Media Aleks Humar letos s citroenom DS3 R3T Foto: La Photo Media Sezona dokazovanja za Škulja, nova vrnitev Humarja

Če je v skupni razvrstitvi Turk spet prvi favorit, bodo v nižjih kategorijah boji za vrh bolj množični. Med dvokolesno gnanimi dirkalniki se za Grossijevo nasledstvo poteguje kar nekaj voznikov. Pomembna sezona dokazovanja čaka Marka Škulja (ford fiesta rally4), ki se je lani kot 17-letni novinec že zavihtel na stopničke v skupni razvrstitvi.

V svoji drugi sezoni bo lahko Škulj meril še višje tudi znotraj svoje konkurence, kjer so za zdaj glavni tekmeci Aleks Humar (citroen DS3), Jan Medved in Grega Premrl (oba peugeot 208 rally4). Novejšega peugeota ima tudi mladi Nik Prunk, tik pred relijem je opel corso rally4 v svoje prostore pripeljal tudi Martin Bone. Na svojem domačem reliju se bo spet predstavil Martin Štucin (renault clio R3), ki je sicer tudi ena izmed gonilnih sil iz vrst organizatorjev, društva Ajdovščina Motorsport.

Novost v diviziji I je opel adam cup, ki ga vozi tudi že lani zelo hitri Martin Čendak. | Foto: WRC Croatia Novost v diviziji I je opel adam cup, ki ga vozi tudi že lani zelo hitri Martin Čendak. Foto: WRC Croatia Skoraj polovica slovenskih posadk v najmanjšem razredu

V diviziji III bo lanski prepričljivo osvojeni naslov državnega prvaka branil Matic Humar (renault clio), v najmanjši in najbolj množični diviziji I (26 posadk) pa bo enako poskušal Nejc Mrak (suzuki swift). Lani je na reliju Vipavska dolina sicer zmagal Matjaž Mihevc (renault clio rally5), ki bo s tem zelo konkurenčnim dirkalnikom tudi letos med glavnimi favoriti. Novinec v tem razredu bo Martin Čendak (opel adam cup), visoko pa merijo tudi preostali fantje, med njimi še posebej David Pivk (MG ZR 105), Aljaž Bratož (renault clio) in drugi.

 

Ne spreglejte