Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
12. 4. 2017,
6.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Kitajska avtomobil

Sreda, 12. 4. 2017, 6.17

6 let, 7 mesecev

Kdo bo Kitajcem ponudil najboljše avtomobile za čistejša velemesta?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Na Kitajskem tudi zaradi zaostrene okoljske politike raste trg električnih avtomobilov, ki ga za zdaj obvladujejo domače znamke. Evropejci in Američani slutijo priložnost, a v nasprotju s Kitajci stavijo na kakovostne avtomobile z daljšim dosegom.

V Šanghaju bo Škoda kot predstavnica koncerna Volkswagen predstavljala študijo svojega prvega električnega avtomobila, veliko nameravajo v elektromobilnost vložiti tudi pri General Motorsu, Fordu in Mercedes-Benzu. | Foto: Škoda V Šanghaju bo Škoda kot predstavnica koncerna Volkswagen predstavljala študijo svojega prvega električnega avtomobila, veliko nameravajo v elektromobilnost vložiti tudi pri General Motorsu, Fordu in Mercedes-Benzu. Foto: Škoda

Rdeča nit letošnjega avtomobilskega salona v Šanghaju bodo električni avtomobili in zaostrena okoljska politika Kitajske, ki je največji svetovni trg avtomobilov. Že prihodnje leto bodo razmere v velikih mestih, kjer se oblasti spopadajo s kritično onesnaženostjo zraka, bistveno zaostrene. Kar osem odstotkov prodaje bodo morali proizvajalci ustvariti z električnimi ali priključnimi hibridi, poročajo pri Autonews Europe.

Bodo Kitajci letos kupili že 800 tisoč električnih avtomobilov?

Kitajska je največji svetovni trg električnih avtomobilov, a ti so lani po podatkih Reutersa predstavljali le 1,8 odstotka celotne prodaje novih avtomobilov. Trg vseeno raste zelo hitro. Lani je prodaja poskočila za 50 odstotkov, na dobrega pol milijona vozil, letos bo predvidoma narasla do 700 ali celo 800 tisoč električnih avtomobilov.

Trg obvladujejo kitajski proizvajalci, ki ponujajo vozila s kratkimi dosegi in vprašljivo kakovostjo. Tu svojo priložnost vidijo uveljavljeni evropski avtomobilski proizvajalci, ki bodo v Šanghaju predstavljali nove električne produkte in se s tem pripravljali na vstop na kitajski trg.

Domači proizvajalci pokrivajo kar 97 odstotkov trga električnih vozil, ki so mu k rasti pomagale tudi visoke državne subvencije. Te zdaj postajajo manjše, kar bo po predvidevanjih analitikov vplivalo predvsem na prodajo cenejših vozil.

Skica notranjosti Škodine električne študije | Foto: Škoda Skica notranjosti Škodine električne študije Foto: Škoda

Veliki vložki v elektromobilnost

V Šanghaju bo Škoda kot predstavnica koncerna Volkswagen predstavljala študijo svojega prvega električnega avtomobila, veliko nameravajo v elektromobilnost vložiti tudi pri General Motorsu (GM), Fordu in Mercedes-Benzu. GM bo do leta 2020 v električne in priključne hibride vložil 3,8 milijarde dolarjev, Mercedes več kot deset milijard, podobno tudi Ford. Pri Volkswagnu napovedujejo, da bodo leta 2020 na letni ravni prodali že okrog 400 tisoč električnih vozil.

Pot do takega uspeha pelje tudi prek Kitajske, kjer se tehnološka podjetja prav tako vključujejo v celoten pogon avtomobilske industrije. Prejšnji teden je podjetje Tencent Holdings za 1,78 milijarde dolarjev kupilo petodstotni delež Tesle. Ta denar bi morda lahko Tesli zagotovil tovarno na Kitajskem in tudi izrazitejši prodor na trg.

Ne spreglejte