Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
6. 3. 2023,
7.01

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

1

Natisni članek

vozni park registrirani avtomobili Nemčija

Ponedeljek, 6. 3. 2023, 7.01

1 leto, 1 mesec

Nemci imajo prvi milijon električnih avtomobilov

Katere znamke so "in"? Tak je vozni park Nemcev.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

1

Volkswagen ID.5 | Volkswagen, ki ima v nemškem voznem parku več kot 20-odstotni delež, je tudi zavezan električni prihodnosti.   | Foto Gašper Pirman

Volkswagen, ki ima v nemškem voznem parku več kot 20-odstotni delež, je tudi zavezan električni prihodnosti.

Foto: Gašper Pirman

Nemci so registrirali svoj prvi milijon električnih avtomobilov, ki v celotni floti predstavljajo delež dveh odstotkov oziroma približno toliko, kot je v Nemčiji vseh registriranih peugeotov. Medtem je vsak peti registrirani avtomobil znamke Volkswagen.

V začetku leta je bilo v Nemčiji registriranih 1.013.009 električnih avtomobilov, je objavil homologacijski urad KBA. Januarja je bila prodaja slabša kot navadno in odraz določenih premikov na trgu, februarja je delež električnih avtomobilov med vsemi novimi avtomobili spet dosegel zavidljivih 15,6 odstotka.

Tesla je skupno v Nemčiji pri 118 tisoč registracijah, vsi električni avtomobili skupno so presegli mejo milijona. | Foto: Tesla Tesla je skupno v Nemčiji pri 118 tisoč registracijah, vsi električni avtomobili skupno so presegli mejo milijona. Foto: Tesla

Po Volkswagnu je druga najpogostejša znamka v Nemčiji Opel. | Foto: Gašper Pirman Po Volkswagnu je druga najpogostejša znamka v Nemčiji Opel. Foto: Gašper Pirman V dveh letih se je število električnih vozil več kot potrojilo

Nemci imajo trenutno v svojem voznem parku registriranih okrog 48,8 milijona osebnih avtomobilov in tako imajo električni okrog dvoodstotni delež.

V začetku lanskega leta so imeli Nemci registriranih še 618 tisoč električnih, v začetku 2021 pa 309 tisoč električnih avtomobilov. Število avtomobilov z vsemi alternativnimi pogoni je preseglo 3,75 milijona.

Katerih avtomobilov je na nemških cestah največ?

Sicer pa imajo Nemci daleč največ registriranih avtomobilov znamke Volkswagen, in sicer 10,1 milijona. Volkswagen ima 20,9-odstotni delež voznega parka Nemcev oziroma vsak peti registrirani avtomobil je volkswagen.

Med registracijami prednjačijo domače znamke. Registriranih je več kot štiri milijone oplov in mercedesov, pa več kot tri milijone audijev in BMW. Tudi Ford ima registriranih 3,4 milijona svojih avtomobilov, Škoda 2,5 milijona, Renault 1,7 milijona, Hyundai 1,4 milijona, Seat 1,4 milijona, Toyota 1,3 milijona, Fiat 1,2 milijona, prek meje milijon registracij je tudi Peugeot.

Tesla kot najuspešnejša na trgu električnih vozil je pri 118 tisoč registracijah. Kitajski BYD je pri 1.278, Aiways pri 870, NIO pri 504, ameriški Lucid pa pri 12 registracijah.

Med eksotičnimi znamkami lahko omenimo 3.717 registriranih avtomobilov znamke Lamborghini, 13.821 ferrarijev, 3.749 aston martinov, 5.758 bentleyjev in 3.129 rolls-royceov.

 

 

Ne spreglejte