Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
6. 1. 2016,
10.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ženske ženske

Sreda, 6. 1. 2016, 10.26

8 let

Katere so najvplivnejše ženske v svetovni in slovenski avtomobilski industriji?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Čeprav ženske redko zasedejo najbolj ključne položaje, vseeno vodijo General Motors in znamko Citroën ter imajo pomembne vloge pri razvoju. V Sloveniji ima najdaljši staž Sonja Gole iz Adrie Mobil.

Ženske so tiste, ki najpogosteje odločajo, kateri avtomobil kupiti

Raziskave kažejo, da imajo pri nakupu novega avtomobila največkrat odločilno vlogo ženske, ki pa so v avtomobilski industriji na pomembnejših položajih vseeno v manjšini. Leta 2010 je raziskava komisije za enakopravnost spolov pri zaposlovanju v ZDA ugotovila, da le 16 odstotkov vodilnih in izvršilnih mest v podjetjih ameriške avtomobilske industrije zasedajo ženske. Po takratni raziskavi Forbesa so ženske kupile 52 odstotkov vseh novih avtomobilov v ZDA in imele v kar 82 odstotkih ključno vlogo pri nakupu.

Prva dama avtomobilske industrije Mary Barra – predsednica uprave in nadzornega sveta General Motorsa

Obstajajo seveda tudi izjeme. General Motors, tretji največji avtomobilski proizvajalec na svetu, je lani januarja vodenje koncerna prvič zaupal ženski. Na čelo uprave je sedla Mary Barra, Američanka, ki izhaja iz šole GM. Že leta 1980 se je pridružila podjetju iz Detroita, najprej delala pri znamki Pontiac in nato postopoma napredovala proti vrhu organizacijske strukture. Barrova je v preteklem letu pozornost namenila tudi položaju Opla v Evropi, zato je lani septembra obiskala avtomobilski salon v Frankfurtu in osebno na pot pospremila novo generacijo astre.

54-letni Američanki je GM poleg položaja predsednice uprave zdaj podelil še položaj predsednice nadzornega sveta. Barrova torej sama nadzoruje delo svoje ekipe, pri GM pa potezo razlagajo s tem, da bo delo koncerna zdaj hitrejše in učinkovitejše. Mary Barra je s tem poimenovanjem zagotovo postala najpomembnejša ženska v svetovni avtomobilski industriji in kot prvi obraz GM tudi eden najpomembnejših menedžerjev nasploh.

Francoski Citroën je vodenje znamke zaupal Angležinji

Barrova sicer ni edina ženska na čelu avtomobilske znamke. Tudi Citroën vodi Linda Jackson, ki ima funkcijo generalne direktorice. Med letoma 1977 in 2004 je delala na področju financ in prodaje pri MG Roverju, Citroënu pa se je Angležinja pridružila leta 2005. Takrat je postala direktorica Citroëna v Veliki Britaniji, leta 2009 pa enako funkcijo prevzela še v Franciji. Nato se je spet vrnila na Otok, kjer je za znamko skrbela v Veliki Britaniji in na Irskem, zdajšnje mesto vodje celotne znamke pa je prevzela lani junija.

Ženska na čelu razvoja električnega programa General Motorsa

Poleg Mary Barra ima pri GM pomembno funkcijo tudi Trista Schieffer. Američanka vodi razvoj električnih avtomobilov in je tako neposredno povezana z avtomobili, kot so električni spark ter nove generacije chevroleta volta oziroma opel ampere. Poleg Shiefferjeve sta v razvoj vključeni tudi Rebecca Roth in Jessica Moreno.

Za zadovoljstvo Fordovih strank odgovorna prapravnukinja Henryja Forda

Pri GM je ena izmed podpredsednic tudi Alicia Boler-Davis, ki skrbi za kakovost vozil in zadovoljstvo strank. Delati je začela kot inženirka v proizvodnji, zdajšnje mesto podpredsednice pa je prevzela pred dvema letoma.

V pisarnah, kjer se kujejo nove strategije Forda, sedi tudi Elena Ford. To je prapravnukinja Henryja Forda, ustanovitelja znamke in utemeljitelja množične proizvodnje avtomobilov. Leta 2013 je napredovala na položaj podpredsednice Forda, kjer je odgovorna za izkušnje strank in izboljšavo kakovosti vozil.

S tem je postala sploh prva ženska iz družine Ford, ki je pri avtomobilski znamki prevzela tako pomembno funkcijo.

Ne spreglejte