Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
7. 3. 2018,
7.48

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

5

Natisni članek

2Cellos Rimac Automobili Avtosalon Ženeva 2018

Sreda, 7. 3. 2018, 7.48

6 let, 1 mesec

Concept 2 je hrvaški superšportnik presežkov

Kako sta 2Cellos ogrela Ženevo za hrvaško senzacijo #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

5

Hrvaški Rimac je ob zvokih 2Cellos v Ženevi razkril enega najosupljivejših superšportnikov. Concept two s skoraj dva tisoč "konji" do 300 kilometrov na uro pospeši v slabih 12 sekundah. Izdelali jih bodo 150.

Video: Kako sta 2Cellos ogrela dogajanje na razstavišču Rimac Automobili

Pred nabito polnimi ograjami, ki so takrat še varovale skrbno pokritega hrvaškega superšportnika, je prvo dejanje pripadlo dvema glasbenikoma. Stjepan Hauser in v Maribor rojeni Luka Šulić sta bila najboljša mogoča podlaga za razkritje težko pričakovanega hrvaškega avtomobila, ki s tehnološkimi inovacijami in napredkom žanje ugled svetovne avtomobilske industrije. Zvoki njunih glasbil so na razstavišče prinesli prav tisto nenavadnost in drugačnost, ki sta značilni tudi za družbo Mateja Rimca. Ko sta odigrala enega svojih najbolj znanih hitov, sicer priredbo Jacksonovega Smooth Criminal, je bil aplavz le uvod v razkritje avtomobila.

Hrvaški Elon Musk: Razvoj takega vozila so sanje

Matej Rimac ne velja zastonj za hrvaškega ali evropskega Elona Muska. Njegovi avtomobili, ki jih razvija ekipa 300 zaposlenih v Sveti Nedelji pri Zagrebu, so odličen oglaševalski pano za bistvo njegovega posla. To je predvsem razvoj baterijskih sklopov in pogonov, ki jih na primer uporabljata Koenigsegg in Aston Martin.

"Concept 2 je povsem nov avtomobil in s prvim nima skupnih delov. Vse sestavne dele smo namensko izdelali. Dejstvo, da ima vsak motor svoj elektromotor, izpolnjuje sen vsakega razvojnika vozne dinamike, zato sem se tudi začel ukvarjati z električnimi superšportniki," je uvodoma povedal Rimac.

Dvižna vrata za avtomobil, ki ima skoraj dva tisoč "konjev". | Foto: GIMS Dvižna vrata za avtomobil, ki ima skoraj dva tisoč "konjev". Foto: GIMS V polnem potencialu električnega superšportnika bo uživalo 150 voznikov. | Foto: GIMS V polnem potencialu električnega superšportnika bo uživalo 150 voznikov. Foto: GIMS

Avtomobil s skoraj dva tisoč "konji" pospešuje hitreje kot tesla roadster

Rimčev concept 2 ima resnično izjemne zmogljivosti. Njegovi štirje elektromotorji zagotavljajo sistemsko moč kar 1.408 kilovatov, kar je skoraj dva tisoč "konjev". Poleg tega ima pogon kar 2.300 njutonmetrov navora. Avtomobil ima seveda vektorsko razporejanje navora med vsemi štirimi kolesi.

Do 100 kilometrov na uro pospeši v le 1,85 sekunde, kar je uradno pet stotink hitreje kot osupljiv Teslin električni roadster. Ta je le prototip, Rimac pa je concept two že homologiral in napovedal omejeno serijo 150 modelov.

Hitrost 300 kilometrov na uro je ta cestni izstrelek sposoben doseči v le 11,8 sekunde. Najvišja hitrost znaša 412 kilometrov na uro.

Cena avtomobila za zdaj ni znana, zagotovo pa bo presegala milijon evrov. Rimac je izdelal le osem primerkov prvega concepta one, za drugega pa načrtujejo omejeno serijo 150 vozil.

Vektorsko razporejanje navora za popoln izkoristek potenciala štirih elektromotorjev

Avtomobil ima baterijski paket s kapaciteto 120 kilovatnih ur, kar zagotavlja doseg 650 kilometrov po sicer že nekoliko zastarelem in nerealnem standardu NEDC. Baterijo bo mogoče polniti z močjo 250 kilovatov na enosmernem toku DC.

Poleg štirih motorjev ima concept two dva menjalnika z dvema prestavama na zadnji osi, na sprednjo pa so namestili dva posamezna enostopenjska menjalnika.

Za hlajenje avtomobila skrbi sedem med seboj ločenih hladilnih sistemov. Vse ventilatorje in črpalke poganja 48-voltni napetostni sistem.

Avtomobil ima polno tehnologije, ki jo bodo pri Rimcu ponudili tudi drugim proizvajalcem.  | Foto: GIMS Avtomobil ima polno tehnologije, ki jo bodo pri Rimcu ponudili tudi drugim proizvajalcem. Foto: GIMS

Rimac concept two | Foto: GIMS Foto: GIMS

Rimac concept two | Foto: GIMS Foto: GIMS

Ne spreglejte