Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
13. 1. 2015,
9.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Škoda Renault Volkswagen Citroen Opel

Torek, 13. 1. 2015, 9.50

8 let

Kako in za kolikšen del plače Slovenec kupi pet "najboljših" avtomobilov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kdor bi želel s pologom šest tisoč evrov kupiti finalista izbora Slovenski avtomobil leta, bi moral mesečno zanj odšteti dobrih 200 evrov. V petih letih bi daleč najmanj preplačal škodo fabio.

Šest tisoč evrov za polog, soliden motor, klimatska naprava …

V eno tabelo smo postavili vseh pet finalistov letošnjega izbora za Slovenski avtomobil leta in preverili, za koliko denarja in na kakšen način si finaliste lahko privoščijo povprečni Slovenci. V finalu smo videli štiri relativno primerljive "ljudske" avtomobile: mestne avtomobile je zastopal novi renault twingo, razred višje sta v avtomobilski hierarhiji postavljena škoda fabia in opel corsa, še razred višje pa Citroenov posebnež C4 cactus.

Nakupi novih avtomobilov so danes postali zelo prilagojeni zmožnostim in željam kupcev. Zato smo v našem primeru za pet finalistov predvideli klasični finančni lizing za obdobje petih let in začetni polog šest tisoč evrov.

Izbrali nismo najcenejših različic avtomobilov, temveč smo zanje izbrali zadovoljivo zmogljiv motor in tisto opremo (samodejna klimatska naprava, parkirni senzorji, aluminijasta platišča, nastavljivi sedeži …), brez katerih bi bilo zadovoljstvo kupca z avtomobilom zagotovo znatno manjše in ki v avtomobile iz finalnega izbora tudi spadajo.

Spletno aplikacijo za izračun informativnega financiranja ponujajo le redki

Za začetek poudarimo, da so posamezne znamke precej različno pripravljene na interakcijo s svojimi potencialnimi kupci. Skoraj vsi uvozniki ponujajo spletni konfigurator vozil, kjer je mogoče z nekaj kliki izbrati želene motorje in seznam opreme prilagoditi globini svoje denarnice.

Na drugi strani pa imajo le redki spletno aplikacijo za takojšnji izračun možnosti financiranja, ki bi kupcu ob določeni nakupni ceni in višini pologa znala povedati ključni podatek o mesečnem obroku za nakup oziroma najem avtomobila.

Med vsemi finalisti imajo financiranje najbolj pregledno in kupcu takoj razumljivo pri Škodi. Vsak si hitro izračuna, koliko znaša en odstotek nakupne vrednosti in koliko bo moral za avtomobil (v našem primeru za fabio) plačati vsak mesec. Višina mesečnega obroka je tudi neodvisna od višine začetnega pologa.

Za avtomobil mesečno vsaj četrtino povprečne slovenske plače

Tudi če bi nam uspelo privarčevati okrog šest tisočakov ali pa ta denar dobiti od prodaje starega avtomobila, bi bilo treba torej za finaliste mesečno naslednjih pet let plačati od 130 do 150 evrov. Še nekoliko višji znesek bi bil potreben za C4 cactusa, volkswagen passat pa je seveda avtomobil višjega (tudi cenovnega) razreda, kjer znaša polog šestih tisočakov le okrog petino maloprodajne cene. Posledično bi bilo treba ob takem pologu zanj mesečno plačati okrog 400 evrov.

Če avtomobilom prištejemo še stroške servisiranja in zavarovanja, bi bilo treba zanje tudi brez stroškov goriva vsak mesec odšteti od 200 do 250 evrov, torej tudi četrtino povprečne mesečne plače.

Servisne preglede je mogoče zakupiti tudi vnaprej

Dodati moramo ponudbe posameznih znamk, kjer je mogoče vnaprej zakupiti servisne preglede. Pri renault twingu lahko na primer za doplačilo 300 evrov zakupite vse redne servisne preglede za obdobje petih let oziroma 100 tisoč prevoženih kilometrov.

Podobno rešitev imajo tudi pri Citroenu, kjer pa v svoji ponudbi za cactusa predpostavljajo ničelni polog in zato mesečni obrok v višini 312 evrov. Ta vsebuje letno prevoženih 15 tisoč kilometrov, prav tako pa tudi zavarovanje in redno servisiranje vozila.

Ne spreglejte