Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
8. 10. 2015,
13.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Volkswagen

Četrtek, 8. 10. 2015, 13.54

8 let

Kako bo varčeval Volkswagen? Zahvala Lennyju Kravitzu in klobasicam še ne bo dovolj.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Volkswagen čaka draga sanacija afere s spornimi dizelskimi motorji, zaradi katere je novo vodstvo koncerna že napovedalo finančno racionalizacijo. Kateri projekti so ogroženi?

Koliko milijard evrov bo za sanacijo potreboval Volkswagen? Natančnega odgovora še ni.

Volkswagnov koncern zaradi potrebnih vpoklicev, popravil in izboljšanja javnomnenjske podobe čakajo veliki stroški. Predsednik koncerna Matthias Müller je 20 tisoč zaposlenim v Wolfsburgu povedal, da bodo krizo najverjetneje vsi čutili in da bo treba zategniti pas. Müller je dejal, da bodo ustavili vse nepotrebne projekte in naložbe ter tako poskušali zmanjšati vpliv več milijard evrov dragega vpoklica.

Volkswagen je zanj sprva namenil šest milijard evrov, a za zdaj v Wolfsburgu še ne vedo, ali bo to zadoščalo. Finančni analitiki pri družbi J.P. Morgan so celo izračunali, da bi lahko v najslabšem primeru stroški za Volkswagen narasli na vrtoglavih 40 milijard evrov. To naj bi bilo dovolj denarja za celoten razvoj in marketinško podporo kar 20 posameznim modelom.

Tudi našemu uredništvu je v Amsterdamu že igral ustanovitelj skupine Dire Straits

Čeprav pri Volkswagnu za zdaj niso razkrili še niti natančnega načrta vpoklicev, kaj šele načrta varčevanja, so mnogi analitiki že izpostavili nekaj finančno zanimivih področij. Če ne drugega, se bo na svetovnih premierah morda končala razsipnost z nastopi glasbenih zvezdnikov.

Tik po izbruhu afere je za Volkswagen v New Yorku nastopil Lenny Kravitz, v preteklosti so bili njihovi gostje tudi Justin Timberlake, Robbie Williams, Pet Shop Boys in drugi. Ko smo bili sami na predstavitvi novega Volkswagnovega transporterja je prisotne zabaval Mark Knopfler, ustanovitelj skupine Dire Straits.

Zgodba zase so tudi predstavitve posameznih znamk na največjih avtomobilskih salonih, kjer razstavne površine vsako leto dobivajo nove dimenzije. Obiskovalci Audijevega razstavišča na avtomobilskem salonu v Frankfurtu so do vozil na primer stopali skozi čisto pravi ledeni predor.

Od Volkswagnovih klobasic do naslednika bugattija veyrona in vprašanja odpuščanj

Toda odpoved honorarjem za zvezdnike pop kulture najbrž ne bo dovolj, enako velja tudi za usodo Volkswagnove lastne proizvodnje klobasic. Te so prav tako postale zaščitni znak njihovih mednarodnih dogodkov. Z njimi se v Wolfsburgu ukvarja ekipa 25 zaposlenih, ki vsak teden predelajo od 10 do 12 ton mesa. Proizvodnja klobasic ima več kot 60-letno tradicijo, vsako leto pa tam izdelajo 4,8 milijona priljubljenih klobasic s curryjem.

Varčevanja se prav tako najbrž ne bodo lotili pri ključnih modelih, kot bo novi golf, saj ti zagotavljajo množično prodajo in dotok sredstev. Kljub dizelskemu polomu bo Volkswagen še naprej vlagal v ZDA. Ne sicer z dizelskimi motorji, ki jih tam uradno sploh ne ponujajo več, temveč s privlačnim novim sedemsedežnim športnim terencem crossblue.

Ne spreglejte