Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
27. 8. 2015,
13.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ljubljana Slovenska cesta

Četrtek, 27. 8. 2015, 13.25

8 let

Kako bo na Slovenski cesti sobivalo 1.200 avtobusov, pešci in kolesarji?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po koncu prenove severnega dela Slovenske ceste bodo tja septembra spet zapeljali tudi mestni avtobusi, vozila dostave in domačini. Kako bo 1.200 mestnih avtobusov sobivalo s pešci?

Slovenska cesta bo ostala zaprta za voznike taksijev, tudi tistih električnih

Na Slovensko cesto se bo v torek, 1. septembra, spet vrnil promet. Kajpak le deloma, saj bodo na prenovljeni severni del Slovenske ceste promet odprli za mestne avtobuse, tamkajšnje prebivalce, vozila dostave ob določenih urah, dostop bo mogoč tudi za uporabnike pošte in goste hotela Slon. Vsaj do konca leta, kolikor bo trajalo poskusno obdobje nove prometne ureditve na eni osrednjih ulic v slovenski prestolnici, tam ne bodo smeli voziti vozniki taksijev. To velja tudi za taksiste, ki bi imeli v lasti na primer električna vozila. "V Ljubljani je okrog 1.300 taksistov, takih z izdanimi dovolilnicami pa okrog 500. Iz dozdajšnjih izkušenj, ko so bile predvsem ob koncih tedna kolone taksistov na Slovenski cesti izredno dolge, smo se odločili za tak ukrep. Za taksiste smo na obrobju Slovenske ceste pripravili več čakalnih mest. To sicer najbrž ni dokončna rešitev, v prihodnje pa razmišljamo, da bi kvoto izdanih dovolilnic za taksiste zmanjšali," je povedal ljubljanski župan Zoran Jankovič.

Hitrost bo omejena na 30 kilometrov na uro

V začetku septembra lahko vsaj nekaj dni po priznanju Jankoviča na Slovenski cesti pričakujemo nekaj težav med sobivanjem pešcev in kolesarjev ter na drugi strani uporabnikov dovoljenih klasičnih prevoznih sredstev. Pešci so bili v zadnjem obdobju navajeni na Slovensko cesto brez vsakršnega prometa, že v torek pa bo tam začel voziti reden avtobusni promet. Čeprav naj bi tega na tem mestu zmanjšali za 35 odstotkov, to dnevno še vedno pomeni vožnjo približno 1.200 mestnih avtobusov. Hitrost po Slovenski cesti bo sicer omejena na 30 kilometrov na uro. Za spoštovanje vseh prepisov in ureditve bodo sprva skrbele mešane policijsko-redarske patrulje.

Med Čopovo in Cankarjevo ulico brez semaforja, se bodo vozniki avtobusov in pešci znali sporazumeti?

Najbolj kritična bo točka na prehodu za pešce med Čopovo in Cankarjevo ulico, kjer za zdaj semaforja ne bo. Ali bodo torej pešci tam pohiteli čez cesto, ali pa bodo kramljali sredi nje, medtem ko se jim bo bližal mestni avtobus? Župan Jankovič pravi, da bo to primer preskusa sposobnosti sožitja med pešci in avtobusi. Če bo težav preveč, bodo oživeli tamkajšnji semafor.

Kolesarji se bodo lahko pomešali tudi na nov betonski dvignjeni del, kjer pa bodo lahko vozili največ s hitrostjo pešca, ali pa se skupaj z avtobusi podali na osrednji cestni del.

Ne spreglejte