Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 2. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,71

3

Natisni članek

hyundai ioniq Priključni hibrid

Petek, 16. 2. 2018, 4.00

6 let, 2 meseca

Novo v Sloveniji: hyundai ioniq plugin hibrid

Optimalna rešitev? Ne elektrika, niti bencin ali hibrid.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,71

3

Hyundai ioniq PHEV | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

V Slovenijo je zapeljal še tretji član družine ioniq. Hyundai je kot prvi proizvajalec na svetu v eno obliko zapakiral kar tri različne elektrificirane pogone. Po hibridnem in povsem električnem ioniqu je tretji k nam zapeljal še priključni hibrid. S 63 kilometri električnega dosega in kombinacijo bencinskega motorja ponuja vmesno stopnjo med povsem električno in hibridno različico. Med njiju se je vrinil tudi s ceno.

S primerljivo opremo 1.500 evrov dražji od hibrida, od električne različice 500 evrov cenejši

V računici smo uporabili srednji paket premium. Cena hibridnega ioniqa s tem paketom znaša 25.500 evrov, za PHEV je treba odšteti 26.990 evrov (z upoštevano subvencijo 4.500 evrov) in za električno različico 27.500 evrov (z upoštevano subvencijo 7.500 evrov). Cene se brez upoštevane subvencije za priključni hibrid začnejo pri 29.000 evrih in končajo pri 34.500 evrih. Na voljo so trije paketi style, premium in impression.

Kako ga prepoznati na cesti?

LED-žarometi in posebej oblikovana 16-palčna platišča iz lahke litine z modrimi poudarki so elementi prepoznavnosti ioniqa PHEV. Večino elementov zunanjosti, kot so šesterokotna maska motorja in vertikalne dnevne LED-luči v obliki črke C, si deli z različico na hibridni pogon. Seveda ima priključni hibrid dodatna vratca na sprednjem levem blatniku za električni priključek za polnjenje baterij.

Spredaj je vtičnica za kabel, zadaj se polni bencin na črpalki. | Foto: Gašper Pirman Spredaj je vtičnica za kabel, zadaj se polni bencin na črpalki. Foto: Gašper Pirman

Poleg oznake plug-in se od hibridnega brata razlikuje po modrih črtah v platiščih in drugačnih žarometih LED. | Foto: Gašper Pirman Poleg oznake plug-in se od hibridnega brata razlikuje po modrih črtah v platiščih in drugačnih žarometih LED. Foto: Gašper Pirman

Digitalni merilniki so serijski. | Foto: Gašper Pirman Digitalni merilniki so serijski. Foto: Gašper Pirman

Vmesna stopnja med elektriko in hibridom

Povpraševanje po priključnem hibridu bo med vsemi tremi elektrificiranimi različicami največje. Pri uvozniku želijo v letošnjem letu prodati 40 električnih ioniqov in od 80 do 100 priključnih hibridov ter običajnih hibridov. Od tega bo približno dve tretjini priključnih hibridov.

Potencialni kupci pri ioniqu PHEV cenijo predvsem njegovo obojestransko znanje. Poganja ga namreč 1,6-litrski štirivaljni motor GDI z neposrednim vbrizgom goriva s 77 kilovati (105 KM) in največjim navorom 170 njutonmetrov. Na pomoč mu priskoči litij-ionska polimerna baterija s kapacitete 8,9 kilovatne ure z do 63-kilometrskim povsem električnim dosegom. Električni motor največje moči 44 kilovatov (60 KM), združen z 1,6-litrskim štirivaljnikom GDI, zagotavlja še posebej majhen izpust CO2 hibridnega pogonskega sklopa, le 26 gramov na kilometer. Skupna moč sistema znaša 107 kilovatov (145 KM).

Kot smo že spoznali pri preostalih dveh različicah, tudi priključni hibrid deluje s šeststopenjskim robotiziranim menjalnikom z dvojno sklopko. Polnjenje baterije prek domače vtičnice traja 2,15 ure.

Posebna pozornost je bila namenjena izboru primernega prostora za namestitev baterijskega sklopa. Baterija je zato razdeljena na dva dela: glavni in pomožni. Glavni del je pod sedežem, pomožni pa pod dnom prtljažnika. Zaradi takšne postavitve so ohranili prostornost potniške kabine, ki je sicer enaka hibridni, a v največji meri poskrbeli za zgledno velik prtljažni prostor. V običajni postavitvi sedežev ima 550 litrov, s podrtjem zadnje klopi pa se razširi na 750 litrov.

Ekološki materiali v notranjosti sledijo ekološki naravnanosti avtomobila

Hyundai se je izdelave avtomobila lotil temeljito in pametno. Za nekatere dele notranjosti so uporabili reciklirane oziroma do okolja spoštljive materiale. Tako so notranje obloge vrat izdelane iz naravne plastike, kombinirane z lesnim in vulkanskim prahom. Občutek večje mehkobe in naravnega izvora je dosežen z manjšo uporabo sestavnih delov, izdelanih na osnovi nafte. Surovine, pridobljene iz sladkornega trsa, so uporabljene za obloge poda potniškega prostora. Obnovljive sestavine iz sojinega olja so uporabljene za nekatere dele s površino kovinskega leska.

Ker so baterijo razdelili na dva dela, ima ioniq PHEV 550 litrov velik prtljažni prostor. | Foto: Gašper Pirman Ker so baterijo razdelili na dva dela, ima ioniq PHEV 550 litrov velik prtljažni prostor. Foto: Gašper Pirman

Aerodinamičen paket, ki ima la 0.24 koeficient zračnega upora. | Foto: Gašper Pirman Aerodinamičen paket, ki ima la 0.24 koeficient zračnega upora. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte