Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
12. 6. 2017,
7.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Rimac Automobili Jeremy Clarkson Richard Hammond kbm

Ponedeljek, 12. 6. 2017, 7.19

6 let, 6 mesecev

Jeremy Clarkson o nesreči Hammonda: Bil sem prepričan, da je mrtev

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

"Bil sem prepričan, da je mrtev," se nesreče v Švici, kjer je TV-zvezdnik Richard Hammond razbil hrvaški električni superšportni avtomobil rimac concept one, spominja njegov sovoditelj Jeremy Clarkson.

Ostanki rimca concept one po nesreči v Švici. | Foto: The Grand Tour Ostanki rimca concept one po nesreči v Švici. Foto: The Grand Tour

V soboto je svetovne medije preplavila novica o hudi nesreči britanskega zvezdnika Richarda Hammonda, nekdanjega voditelja oddaje Top Gear in danes soustvarjalca oddaje The Grand Tour. Ta je na gorski dirki v Švici povsem uničil hrvaški električni superšportni avtomobil rimac concept one.

Hammond je nesrečo, v kateri je avtomobil zgorel do neprepoznavnosti, preživel brez težjih poškodb. Medtem se je prek videa že javil iz švicarske bolnišnice, kamor so ga v soboto prepeljali s helikopterjem. Glede vzroka nesreče za zdaj še ni spregovoril, hitro okrevanje pa so mu zaželeli tudi pri družbi Rimac Automobili iz Svete Nedelje pri Zagrebu.

Video: Posnetek nesreče v Švici

Clarksona je nesreča šokirala

Svoje vtise je na spletnem blogu že zapisal Jeremy Clarkson, ki je skupaj s Hammondom in Jamesom Mayem v Švici snemal TV-oddajo s tremi superšportnimi avtomobili. Pred nesrečo je Hammond avtomobil že vozil na avtocesti, po letališču in zaprtih gorskih cestah. Tudi v soboto se je z njim že večkrat zapeljal po progi, tako da je po Clarksonovem mnenju že dovolj dobro poznal avtomobil in njegove vrhunske zmogljivosti. Sistemska moč avtomobila je 810 kilovatov, pospešek do sto kilometrov na uro pa znaša manj kot tri sekunde.

"Ne vem, kaj se je zgodilo in zakaj se je zgodila nesreča. Upam, da nam bo to povedal Richard. Vem pa, da sem resnično mislil, da je mrtev," je zapisal Clarkson.

Video: Richard Hammond se je javil iz bolnišnice

Sprva je menil, da se je razbil lamborghini

"Snemanje je do takrat potekalo odlično, nato smo slišali novico o nesreči. Sprva smo dobili informacijo, da je testni voznik razbil lamborghinija aventadorja. Videl sem dim, zato sem voznika našega kombija pozval, da se odpeljemo na vrh hriba do prizorišča nesreče. Avto je takrat že gorel in vsi smo se spraševali, ali je vozniku uspelo pravočasno izstopiti. Nato me je presunilo. Avto v ognju ni rumen, kot je bil lamborghini, temveč bel kot Hammondov rimac. Mislil sem, da je še vedno v avtu," se spominja Clarkson, ki je lahko z Mayem le nemočno opazoval ognjene zublje.

Bližnji varnostnik jima je nato povedal, da voznika ni več v avtu in da ga zdravstveno osebje za ogrado že oskrbuje. Clarkson se spomni, da ni hotel oditi tja in na lastne oči preveriti Hammondovega stanja. To je storil šele eden izmed najetih varnostnikov njihove produkcijske ekipe, ki je po radijski zvezi sporočil dobro novico: "Hammond je pri zavesti, celo pomežiknil mi je."

Ne spreglejte