Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
21. 10. 2015,
23.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zimske gume

Sreda, 21. 10. 2015, 23.38

8 let

Je zaradi zimskih pnevmatik pametno nov avtomobil kupiti pozimi?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novi osebni avtomobili bodo tudi v zimskih mesecih opremljeni z letnimi pnevmatikami. Ker mnogi prodajalci ponujajo brezplačne zimske pnevmatike, je nakup vozila v naslednjih mesecih lahko koristen.

Novi osebni avtomobili imajo tudi pozimi letne pnevmatike

Čeprav se zakonsko določeno obdobje obvezne uporabe zimske opreme začne 15. novembra, velika večina novih osebnih in gospodarskih vozil v prodajnih salonih tudi pozimi ostane na letnih pnevmatikah. To velja tudi za tista vozila, ki iz tovarn v prodajne salone prispejo v zimskih mesecih. Naročilo novega avtomobila z zimskimi pnevmatikami tako ni mogoče, izjema so le Volkswagnova gospodarska vozila.

Določeni avtomobil s terenskimi značilnostmi imajo "celoletne" gume M+S, take gume imajo vsi novi hyundaii

Na drugi strani prodajalci znamk Renault in Opel za nekatere svoje modele s poudarjenimi terenskimi lastnostmi, na primer dacia duster ali opel mokka, omogočajo naročanje vozil s tako imenovanimi celoletnimi gumami z oznako M+S. Po črki zakona se je s takimi gumami dovoljeno voziti tudi pozimi. S takimi gumami so ne glede na letni čas opremljeni tudi vsi novi hyundaii. Pri uvozniku Dacie poudarjajo, da kupcem takih vozil vseeno svetujejo, naj na avtomobil namestijo prave zimske pnevmatike.

Znamko in tip prve pnevmatike določi proizvajalec, slovenski trgovci nanje nimajo vpliva

Slovenski prodajalci avtomobilov za izbiro prve pnevmatike nimajo vpliva, saj so te navadno določene iz strani proizvajalca za vsak model posebej. Večina znamk tako na svoje avtomobile namešča pnevmatike različnih znamk.

Ena od izjem je Suzuki, ki vselej uporablja Continentalove pnevmatike, pri drugih je navadno nabor gum bolj raznovrsten. Novi mercedesi so na primer opremljeni s pnevmatikami znamk Continental, Pirelli, Michelin in Bridgestone.

Po podatkih uvoznikov na novih avtomobilih dobimo pnevmatike najbolj uveljavljenih svetovnih proizvajalcev, a denimo na mazdah lahko najdemo tudi pnevmatike znamke Toyo, na hyundaiih pa na primer pnevmatike Hankooka in Nexena. Ob prodaji zimskih pnevmatik v prodajnih salonih so trgovcem v pomoč različni objavljeni testi pnevmatik.

"Vse pnevmatike iz prvovgradnje so tovarniško uglašene z vozili, preizkušanja teh pnevmatik so del razvoja posameznega modela avtomobila. To tudi pomeni, da na pnevmatikah avtomobilov najdemo dodatne oznake kot, je na primer AO za znamko Audi," razlaga Andrej Supe, področni vodja za servis, nadomestne dele in dopolnilo opremo pri Porsche Slovenija.

Ne spreglejte