Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
14. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,02

4

Natisni članek

test letnih gum AMZS

Četrtek, 14. 3. 2019, 4.00

5 let, 1 mesec

AMZS je objavila test letnih gum 2019

Letne gume 2019: skrite pasti za večje dobičke?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,02

4

Letne gume AMZS | Kdaj bo letos primeren čas za menjavo zimskih gum z letnimi? Mnogi počakajo na april. | Foto AMZS

Kdaj bo letos primeren čas za menjavo zimskih gum z letnimi? Mnogi počakajo na april.

Foto: AMZS

Test letnih gum je pokazal na precejšnjo izenačenost in splošno visoko kakovost letnih gum za najbolje prodajane avtomobilske razrede. Odlično se je odrezala "celoletna" guma, skrbijo pa slabe lastnosti gum za kombije in lahke dostavnike. Tam je skrb za dobiček (majhno obrabo gum) očitno pomembnejši od varnosti.

Evropski avtomobilski klubi, med njimi tudi slovenska AMZS, so opravili test letnih gum za letošnjo sezono. Tokrat so testirali 15-palčne gume za najbolje prodajan avtomobilski razred v Evropi in tudi Sloveniji, prvič do zdaj pa tudi gume za lahke dostavnike in kombije.

Jutri se v Sloveniji konča zakonsko obdobje uporabe zimske opreme, del katere so tudi zimske gume oziroma kombinacija letnih gum z verigami ustrezne velikosti v prtljažniku. Zaradi nestanovitnega vremena še ne gre hiteti z menjavo in marsikateri voznik bo gume menjal šele aprila.

Boštjan Gorc, vodja servisa in trgovine pri Centru mobilnosti Špan:

Katera je temperaturna meja, ko je zimsko gumo priporočljivo menjati za letno?

To je tistih magičnih sedem stopinj Celzija. Ko je asfalt hladnejši, letna guma iz varnostnega vidika ni primerna. Ljudje pogosto vozijo z zimskimi gumami vse leto. To se navadno zgodi, ko so zimske gume že slabe in vozniki vedo, da ne bodo več primerne za naslednjo zimo. Veliko voznikov to zimsko sezono potegne tudi daleč v poletje in se potem od njih lažje poslovi.

Kaj se zgodi z zimsko gumo, če jo uporabljamo tudi spomladi in poleti?

Zimska guma je namenjena nižjim temperaturam. Narejena je iz mehkejših zmesi kavčuka in se hitreje začne pregrevati. Ta proces vulkanizacije je sploh ob visokih temperaturah zelo intenziven. Zimska guma, ki je v uporabi vse poletje, je naslednjo zimo zaradi teh procesov zelo trda in premalo elastična. Voznik gumo preprosto pregreje. Profil torej ostane, neka umetna varnost je, oprijem pa je lahko veliko slabši. Imamo kar precej takih primerov.

Dimenzija 185/65 R15

Kliknite za celotno tabelo (datoteka PDF). | Foto: AMZS Kliknite za celotno tabelo (datoteka PDF). Foto: AMZS

Letne gume AMZS | Foto: AMZS Foto: AMZS Na testu je bilo 16 gum dimenzije, ki je najpogostejša pri avtomobilih mestnega razreda (segment A0). Štiri gume so dobile oceno "zelo priporočljivo", preostale so dobile srednjo oceno "zadovoljivo". Nobena guma se tokrat ni podpovprečno izkazala.

Po skupni oceni sta izstopali Bridgsteonova guma turanza T005 in Vredesteinova guma sporttrac 5. Prva se je najbolje izkazala na suhi in mokri podlagi, zmotila je le nekoliko večja glasnost. Vredesteinova guma se je izkazala z najmanjšo obrabo. Številne preostale gume so se slabše izkazale predvsem pri zaviranju na mokri cesti.

Tretjo najvišjo skupno oceno je dobila Michelinova guma crossclimate+, ki jo Francozi označujejo kot letno gumo z zimskimi lastnostmi. Gre torej za predstavnico tako imenovanih celoletnih gum. Guma se je izkazala z lastnostmi na mokri cesti, prav tako tudi s sprejemljivo nizko porabo goriva in izjemno nizko obrabo. Slabša pa je bila na drugi strani na suhem asfaltu.

Z Michelinovo gumo bi lahko prevozili kar 30 tisoč kilometrov več kot s kitajsko Linglongovo gumo. To je tudi najslabša lastnost te kitajske gume, ki na nekaterih drugih področjih (predvsem pri zaviranju na mokri cesti) ne zaostaja za povprečjem.

Kdaj boste menjali zimske gume z letnimi?

  • Marca
    36,36 %
    332 glasov
  • Aprila
    51,48 %
    470 glasov
  • Gum ne bom menjal(a).
    12,16 %
    111 glasov
Oddanih 913 glasov

Dimenzija 215/65 R16 C

Kliknite za celotno tabelo (datoteka PDF). | Foto: AMZS Kliknite za celotno tabelo (datoteka PDF). Foto: AMZS

Letne gume AMZS | Foto: AMZS Foto: AMZS Na testu je bilo tudi v tej dimenziji 16 gum. Te so sicer namenjene lahkim dostavnikom in kombijem, kar devet gum pa je dobilo le eno od petih zvezdic. Za uporabo torej sploh niso priporočljive. Te gume so se še posebej slabo izkazale na mokri podlagi, kar posredno nakazuje na nevarnost nepazljive in prehitre vožnje s kombiji po slovenskih cestah. Tudi preostale gume – sploh če jih primerjamo s kakovostjo pri gumah za osebne avtomobile – so dobile precej slabe ocene. Le pet si jih je prislužilo oznako "priporočljivo".

To kaže tudi na osnovno nasprotje pri snovanju gum za vozila. Slabše lastnosti v mokrem pogosto na drugi strani prinaša nižjo obrabo gum, pri transportnem prometu pa je ta podatek očitno zelo pomemben. Na testu so s Savino gumo trenta 2 prevozili kar 81 tisoč kilometrov, kar je celo najboljši rezultat v zgodovini testov. V povprečju so testne gume zdržale 49 tisoč kilometrov. Navadno z gumami za osebne avtomobile prevozijo od 30 od 35 tisoč kilometrov, z gumami za športne terence pa okrog 40 tisoč kilometrov. Proizvajalci gum za kombije torej očitno v ospredje postavljajo kar najmanjšo obrabo, ne toliko njihovih lastnosti v kritičnih razmerah.

Ne spreglejte