SiolNET. Avtomoto Novice
4,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Prihodnost javnega prometa, kot si jo predstavlja nemški velikan

Je avtobus lahko svetilnik nove dobe mobilnosti? Daimler predstavlja svoj pogled …

4,23

termometer

Avtobus prihodnosti Daimler Mercedes
Foto: Daimler

Daimler k alternativnim oblikam avtonomne mobilnosti pristopa celostno – predstavil je avtobus prihodnosti, ki bo urbane zagate s pomočjo sistema City Pilot lahko reševal tudi povsem samodejno. Oborožen s kamerami, radarji in v tem trenutku najsodobnejšo obliko povezljivosti je postavljen v unikaten položaj svetilnika urbane mobilnosti v prihodnosti.

  • Njegova sposobnost avtonomnega odločanja in samodejne vožnje temelji na sistemu, ki ga je Mercedes-Benz pred dvema letoma predstavil v tovornjaku nove dobe. Kar je znal tovorni velikan na avtocesti, avtobus prinaša v mesto, tehnološko napredno sistemsko platformo pa so Mercedesovi inženirji v primerjavi s tovornjaki še izdatno nadgradili. 

Avtonomna vožnja naj bi pomagala pri izboljšanju pretočnosti prometa v urbanih središčih. Urbane zagate v gneči bo Daimlerjev avtobus lahko reševal samodejno s pomočjo sistema City Pilot. Avtonomna vožnja naj bi pomagala pri izboljšanju pretočnosti prometa v urbanih središčih. Urbane zagate v gneči bo Daimlerjev avtobus lahko reševal samodejno s pomočjo sistema City Pilot. Foto: Daimler

Komunikacija z infrastrukturo in 3D prepoznavanje pešcev

Avtobus prihodnosti tako med drugim prepozna semaforje in z njimi komunicira, zazna kakršne koli ovire (pešci so seveda vključeni) in v primerjavi nevarnosti trka tudi samodejno zavira. Natančno pozna lokacijo postajališč, sposoben pa je povsem samodejno voziti tudi v tunelih. Ne pozabite, da je s številnimi podobnimi izpeljankami sistema obogaten tudi marsikateri osebni avtomobil z značko na nosu.

Radarji z dosegom od deset centimetrov do 200 metrov

Popolna asistenca elektronskih oči, kamer in ostalih tipal. Popolna asistenca elektronskih oči, kamer in ostalih tipal. Foto: Daimler Neposredno okolico vozila nadzirajo štirje radarji kratkega dosega z razponom od 50 centimetrov do desetih metrov, širšo radarsko sliko zagotavljajo še radarji dolgega dosega, ki "vidijo" do 200 metrov daleč. Pomaga še kar enajst kamer, nepogrešljiv pomočnik pri spopadanju s prometno specifičnimi izzivi urbane vožnje pa je tudi sistem satelitskega pozicioniranja – GPS.

Zanimivost: srce sistema zadrževanja vozila na voznem pasu (razširjen je tudi v avtomobilski industriji) je kamera. V tem primeru sta kameri dve – ena z omenjeno zadolžitvijo in ena za rezervo. Avtobus ničesar ne prepušča naključju, namesto zunanjih ogledal pa ima posebne mikrokamere, katerih zajeto sliko prenaša na zaslone pred voznikom.

Centimetrska natančnost podaja roko energijski učinkovitosti

Bojda našteto omogoča avtobusu krmiljenje s centimetrsko natančnostjo. Takšna tehnološko napredna zaloga pomagal ne bo le razbremenila voznika, predvidevanje in prej omenjena komunikacija s semaforji bosta botrovala tudi bolj tekoči vožnji, s čimer se bo povečala tudi energijska učinkovitost – berite: avtobus prihodnosti bo porabil manj goriva kot sicer.

Avtobus prihodnosti je zasnovan na citaru (Mercedesov serijski avtobus), na preverjeno platformo zunaj in znotraj prinaša tudi oblikovni eksperiment, ki v ospredje postavlja tudi potencial drugačne, naprednejše uporabe svetlobnih teles. Avtobus prihodnosti je zasnovan na citaru (Mercedesov serijski avtobus), na preverjeno platformo zunaj in znotraj prinaša tudi oblikovni eksperiment, ki v ospredje postavlja tudi potencial drugačne, naprednejše uporabe svetlobnih teles. Foto: Daimler

Znotraj res kot v parku?

Notranjost je zvesta filozofiji avtomobilskih konceptov (zaradi atraktivnosti je uporabnost delno potisnjena v ozadje), snovalci pa so se zgledovali po sodobnejših ureditvah parkov in mestnih trgov. Razdeljena je na tri področja, katerih zasnovo pogojuje dolžina potnikove vožnje.

Strop v minimalističnem slogu posnema krošnje dreves, številne informacije glede poti so podane s pomočjo velikih zaslonov, potniki bodo svoje telefone lahko polnili indukcijsko. Strop v minimalističnem slogu posnema krošnje dreves, številne informacije glede poti so podane s pomočjo velikih zaslonov, potniki bodo svoje telefone lahko polnili indukcijsko. Foto: Daimler

20 kilometrov, 22 semaforjev, 11 postajališč in trije tuneli

Novi avtobus bo svoj javni debi doživel na 20 kilometrov dolgi progi na Nizozemskem, med letališčem Schiphol in mestom Haarlem. Novi avtobus bo svoj javni debi doživel na 20 kilometrov dolgi progi na Nizozemskem, med letališčem Schiphol in mestom Haarlem. Foto: Daimler Avtobus bo svoj javni debi doživel na 20 kilometrov dolgi progi na Nizozemskem, med letališčem Schiphol in mestom Haarlem.

V okoli trideset minut dolgi vožnji avtobus vključno z občasnimi ozkimi zavoji čaka 22 semaforjev, enajst postajališč, trije tuneli in območja, kjer bo vozil s hitrostjo do 70 kilometrov na uro.  

Voznik je oziroma bo odrešen kakršnega koli ukvarjanja s stopalko za plin, volan pa prime v roke le v primerih nasproti vozečega prometa, kakor določa nizozemska zakonodaja.

#video: vstopite v avtobus prihodnosti ...

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 23
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin