Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jaguar Športni Avtomoto Ciril Komotar

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

7 let, 12 mesecev

Jaguar XE - vrnitev odpisanega britanca v naročje dinamičnih poslovnežev

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jaguar predstavlja model XE. Najlažja limuzina v zgodovini znamke bo športna, pametna in varčna. Svetovno premiero bo prestižni srednjerazrednik doživel jeseni, na avtosalonu v Parizu.

Vrnitev med zvezde v velikem slogu

Jaguar se v srednji razred vrača v velikem slogu. Z modelom XE nadomeščajo relativno neuspešnega X-typa, ki se ga je od prve predstavitve leta 2001 naprej držala nehvaležna in delno tudi neupravičena oznaka glorificiranega forda mondea – oba avtomobila sta se namreč peljala na praktično identični platformi, delila sta elektroniko, bistvene dele podvozja in celo nekatera stikala v kabini. Britanska znamka, ki je novinca zasnovala in izdelala pod nadzorom indijskih lastnikov (Tata), se v segment, kjer kraljujejo audi A4, mercedes C, BMW 3, vrača po petih sušnih letih. XE se bo tekmecem zoperstavil s privlačno obliko, kakovostjo, pametno elektroniko, za znamko rekordno nizkim količnikom zračnega upora in sodobnimi motorji.

Vanj so vložili 2 milijardi evrov, od njega je odvisnih 3000 delovnih mest

Prostora za napake v najbrž enem najbolj tekmovalnih segmentov, kjer spodrsljaji praviloma krepko vplivajo na prodajne uspehe, ne bo. Jaguar je v večinoma aluminijastega novinca vložil več kot dve milijardi evrov, zato so pričakovanja visoka. XE bo, glede na uspehe drugih modelov zadnjih nekaj let, močno vplival na Jaguarjeve prodajne številke.

Od njega je odvisnih tudi tri tisoč novih delovnih mest v britanskem mestu Solihull, kjer bo nastajal. Peljal se bo na na novo razviti aluminijasti platformi, ki jo bo Jaguar uporabil tudi za druge prihajajoče modele – najprej za kompaktnega športnega terenca C-X17.

Ian Callum – oblikovalski šef tokrat presenetil z zadržanim pristopom

XE na prvi pogled združuje sodobno-športen videz sprednjega dela z relativno zadržanim zadkom, v sklopu katerega dominirata nenavadno veliki luči.

Njegov videz povzema izhodišča večjih bratov XF in XJ, v prid prizadevanjem za povečanje prepoznavnosti in modela, ki je na številnih trgih po svetu pomanjkljivo, pa je Jaguar na sredino zadka namestil velik logotip znamke in napis jaguar.

Jasno je, da Jaguar ne želi eksperimentirati, da stavi tudi na konzervativnejše kupce. Ian Callum, oblikovalski šef znamke, videz novinca zagovarja z razumljivimi argumenti:

"Naša naloga je bila ustvariti privlačno, razburljivo obliko, ki bo jasno izražala vozniški potencial vozila. Odločili smo se zadržati uveljavljen oblikovalski jezik. Sodobne jaguarje so ljudje dobro sprejeli, zato bi bilo preveliko odstopanje nesmiselno."

Odklepanje in zaklepanje tudi s pametnimi telefoni

Kabina vključno z armaturno ploščo deluje sodobno, zadržano in z izjemo stalnice – vrtljivega gumba samodejnega menjalnika, ki se ob vsakokratnem zagonu motorja slavnostno dvigne iz sredinskega grebena – glede na prestižni pristop celo nenavadno preprosto.

Stikala so na prvi pogled logično razporejena, njihova številčnost izstopa le na volanskem obroču, kjer jih je kar 16.

Kakovost materialov in izdelave naj bi bila na ravni najboljših v segmentu, prostornost naj ne bi zaostajala za premijskimi tekmeci.

bo povezljiv z iOS in Android platformo in bo uporabnikom med drugim omogočal tudi daljinsko upravljanje klimatske naprave, odklepanja in zaklepanja vozila ter ponekod po svetu (v Evropi zakonodaja to še preprečuje) tudi daljinski zagon motorja.

Jaguar je k izvajanju lahke gradnje, podobno kot pri drugih svojih modelih, pristopil odločno. Kar 75 odstotkov karoserije in varnostne kletke predstavlja posebna vrsta aluminijaste zlitine RC5754, prvič uporabljene v avtomobilski industriji.

Njena največja posebnost je izboljšana možnost recikliranja, s čimer se Jaguar počasi približuje cilju, da bodo njihovi avtomobili do leta 2020 v kar 75 odstotkih sestavljeni iz obnovljivih materialov.

XE je najlažji in najčvrstejši jaguar vseh časov. Različica s trilitrskim bencinskim turbomotorjem tehta razmeroma lahkih 1475 kilogramov.

Obljubljene vrhunske vozne lastnosti. Dizel s porabo 3,8 litra na sto

Lahka gradnja bo blagodejno vplivala na vozniško izkušnjo. Pogon bo speljan na zadnjo os (ob doplačilu tudi na vsa štiri kolesa), Jaguarjevi inženirji pa so si dele podvozja izposodili pri športnemu F-typu.

Tako sprednja kolesa v nasprotju z večino tekmecev niso vpeta v McPhersonovo premo in pri krmiljenju v prid boljši vodljivosti pomagajo dvojna prečna vozila. Zadnja prema je prav tako večvodilna. Ne čudi, da Jaguar obljublja vrhunske vozne lastnosti.

Vstopne izvedbe bodo opremljene z različno zmogljivimi, dvolitrskimi bencinskimi in dizelskimi motorji s šeststopenjskimi ročnimi ali osemstopenjskimi samodejnimi menjalniki. Jaguar za popolnoma novega dvolitrskega dizelskega štirivaljnika s 120 največje moči obljublja le 3,8-litrsko porabo in 99 gramov škodljivih izpustov na kilometer.

Vrh ponudbe bo že ob začetku prodaje predstavljal trilitrski turbobencinski motor s 340 "konji", 450 njutonmetri največjega navora in pospeškom do stotice v petih sekundah.

Elektronske pameti ne manjka, s tehniko pomagal tudi Land Rover

XE bo koristil tudi prednosti in izkušnje, nabrane v najzahtevnejših voznih razmerah sestrske znamke Land Rover. Jaguarjevi inženirji so novi limuzini v prid prilagodili sistem ASPC (all surface progress control), ki v najzahtevnejših voznih razmerah, na primer na ekstremno spolzkih podlagah, deluje kot nekakšen tempomat.

S pomočjo elektronsko krmiljene pameti in brez voznikovih vložkov (razen krmiljenja) med hitrostmi od 3,6 do 30 kilometrov na uro nadzira razporejanje moči in zavorne sile ter tako pnevmatikam zagotavlja optimalen oprijem.

Kupci bodo lahko doplačali tudi laserski, visokoločljivostni barvni prikazovalnik podatkov na vetrobransko steklo, ki bo ponujal informacije o hitrosti, navigacijske in številne druge napotke. V primerjavi s podobno ponudbo tekmecev naj bi bil Jaguarjev laserski prikazovalnik kakovostnejši, manjši in za tretjino lažji.

Samodejno zaviranje, samodejno parkiranje, nadzor mrtvega kota ...

S pomočjo tako imenovane tehnologije stereokamere bo povečeval raven aktivne varnosti. Sistem naj bi v kritičnih položajih samodejno zaviral, več čas delovanja pa bo lahko posredoval podatke o hitrosti in oddaljenosti vozil spredaj, prepoznaval bo prometne znake in voznika opozarjal o nenamerni menjavi voznega pasu.

XE bo raven elektronske pameti povečeval tudi z drugimi uveljavljenimi aktivnovarnostnimi pomagali in elektronskimi pripomočki, kot so nadzor mrtvega kota, aktivni tempomat, sistem samodejnega parkiranja in nadziranja prihajajočih vozil od zadaj.

Ne spreglejte