Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 6. 2015,
4.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jaguar Športni Avtomoto

Torek, 16. 6. 2015, 4.44

8 let

Jaguar XE – mačka bo v Sloveniji lovila kupce serije 3 in razreda C

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po šestih letih je Jaguar znova zasedel srednji velikostni razred športnih limuzin. S povsem drugačnim pristopom je nastal XE, tekmec audija A4 (S4), beemveja serije 3 in mercedes-benza C.

Značilno za Jaguar: lahka gradnja, pretežno iz aluminija

Za razliko od x-typa, ki je bil le preoblečeni takratni Fordov mondeo in ki so ga izdelovali med letoma 2001 in 2009, naj bi bil tokrat XE jaguar do zadnje matice in podložke čistokrvni Jaguar.

V sebi nosi vse gene te stare in priznane britanske znamke (ki je od leta 2008 v indijskih rokah), začenši z lahko gradnjo karoserije. Te je za dobre tri četrtine iz aluminija in le slabo četrtino iz visokotrdnostnih jekel. Velik del aluminija oziroma aluminijeve zlitine je pridobljen iz recikliranih materialov.

Limuzina, ki spominja na kupe – tudi s položnim, kratkim zadkom

XE je tako ta hip najmanjša Jaguarjeva limuzina in kot takšna tudi na slovenskih cestah predstavlja vstop v svet divjih mačk. A to velja le za njeno velikost, v preostalem je, kot pravijo pri Jaguarju, brezkompromisen izdelek te znamke.

Nos tega avtomobila daje vtis, kot da jezno pogleduje, na njem pa je značilna motorna maska, ki jo (podobno) poznamo že z drugih modelov te znamke. Največ značaja pa poleg sprednjega dela pokaže bok – z dolgim motornim pokrovom in s kratkim, kupejevskim zadkom ter z visokima bokoma. Vratne šipe imajo okvirje, a se vseeno zdi, da sili v razred štirivratnih kupejev.

V notranjosti: les, aluminij, usnje, vse do detajlov

Kokpit se zdi manj športen od zunanjosti, a ga – ne glede na izbrani paket opreme – odlikujejo natančnost zasnove ter izdelave, odlični materiali in skrbno izdelani detajli.

V skladu s časom je na armaturni plošči 8-palčen zaslon, občutljiv za dotik, s pomočjo katerega voznik povezuje pametni telefon in upravlja z drugotnimi napravami, vključno s prikazom kamer, ki pokrivajo 360 stopinj široko polje okrog vozila.

Športno podvozje po dirkaškem vzoru in varnostni sistemi zadnje generacije

Tradicionalno športno je tudi podvozje novega XE; spredaj sledi klasičnemu dirkaškemu vzorcu (dvojna trikotna prečna vodila), zadaj pa kolesa vodi prema z več vodili.

Krmilni mehanizem ima (prvič pri tej znamki!) električno servopomoč, ki naj bi zagotovila izjemno odzivnost volanskega obroča.

Nove tehnologije niso zaobšle niti Jaguarjevega XE. Ta ponuja obsežen varnostni paket: sistem prepoznavanja prometnih znakov, sistem samodejnega zaviranja v sili (deluje do 80 kilometrov na uro, trčenje pa prepreči pri hitrosti do 40 kilometrov na uro), sistem za opozarjanje ob nenamerni spremembi prometnega pasu, radarski tempomat (ki deluje do zaustavitve), sistem za pomoč pri mrtvih kotih (katerega sestavni del je tudi sistem za pomoč pri vzvratnem izvozu v prečni promet), 360-stopinjski nadzor nad bližnjo okolico s pomočjo kamer, pomoč pri vzporednem in pravokotnem parkiranju in tehnično napreden projicirni zaslon (HUD).

Za hitrejše speljevanje in boljšo trakcijo v slabih pogojih pod kolesi

Športne vožnje željni bodo veseli tudi novega sistema ASPC (all surface progress control), ki je nastal na osnovi znanj terenskih vozil znamke Land Rover.

Gre za sistem za nadzor vožnje po podlagah različne kakovosti oprijema, ki izboljša vleko vozila tudi pri najslabših mogočih pogojih vse do zasnežene ceste.

Deluje seveda tudi pri speljevanju, kjer naj bi v veliki meri izboljšal pospeševanje vozila v slabih pogojih na cesti, na voljo pa je le s samodejnim menjalnikom.

Dva dizla, 120 in 132 kilovatov, ter trije bencinarji, 147, 177 in 250 kilovatov

V Coventryju so razvili novo družino dizelskih motorjev ingenium in v XE sta na voljo dve njegovi različici. Gre za dvolitrski turboštirivaljnik, ki ima lahko 120 ali 132 kilovatov največje moči, a tudi izjemno majhno normno porabo goriva. K tema motorjema spada ročni (šeststopenjski) menjalnik, za doplačilo pa je menjalnik osemstopenjski samodejni.

Tudi bencinska izbira obsega dve različici dvolitrskega turboštirivaljnika z močmi 147 in 177 kilovatov, vrh (športne) ponudbe pa predstavlja trilitrski V6 z 250 kilovati največje moči. Ta je namenjen le različici S, ki se spogleduje z M3 in s C AMG. Ne glede na zmogljivost pa je ob vsakem bencinskem motorju v XE menjalnik samodejni (osemstopenjski). Pogon je, jasno, pri vseh XE na zadnji kolesi.

Pet paketov opreme – udobje ali športnost

Slovenski kupec se bo moral odločiti še med petimi paketi opreme. Osnovo predstavlja pure, ki v najcenejši kombinaciji (20d 120 in 132 kilovatov) stane 38.940 evrov.

Avtomatika menjalnika stane dobrih 2.500 evrov več. S

ledita paketa prestige in portfolio (2.300 oziroma 4.900 evrov doplačila), ki sta naravnana bolj na udobje, ter športna paketa R-sport (3.300 evrov doplačila) in S, ki sta rezervirana za najzmogljivejši bencinski V6.

Serijsko triletno brezplačno vzdrževanje

Pri Jaguarju ne skoparijo z opremo. Že osnovni paket pure med drugim vsebuje sistem za izbiro voznih programov (normal, eco, dynamic, winter), sistem ASPC in zavolanski ušesi za pretikanje (le s samodejnim menjalnikom), 17-palčna lahka platišča, tempomat in omejevalnik hitrosti, deljivo samodejno klimatsko napravo, dodaten grelec notranjosti, osempalčni osrednji zaslon, 80-vatno glasbeno opremo, vhoda USB in AUX, bluetooth, v šest smeri nastavljiva sprednja sedeža ter v usnje odet volanski obroč s komandami.

A verjetno bo med slovenskimi kupci najbolj privlačen serijski "dodatek" triletno brezplačno vzdrževanje vozila.

Ne spreglejte