Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
23. 10. 2021,
17.09

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

Volkswagen ID.4 GTX električni avtomobili Maraton po Ljubljani Maraton po Ljubljani Volkswagen

Sobota, 23. 10. 2021, 17.09

2 leti, 5 mesecev

Volkswagen ID.4

Izziv v Ljubljani: toliko maratonov ne da bi se ustavili

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
Volkswagen ID.4 maraton | Foto Neja Kalan

Foto: Neja Kalan

Koliko maratonov po ljubljanskih ulicah, ne da bi vmes polnili baterijo, zmore prevoziti električni avtomobil z veliko baterijo. Štirikolesno gnani volkswagen ID.4 jih je zmogel več kot dvanajst.

Volkswagen ID.4 maraton | Foto: Neja Kalan Foto: Neja Kalan Trasa današnjega ljubljanskega maratona je služila tudi za zanimiv preizkus električnega avtomobila. Po trasi so se zapeljali z volkswagnom ID.4 in pri tem iskali končni doseg takega električnega avtomobila v idealnem mestnem okolju. Vožnja je namreč potekala v odprtem prometu in ne po zaprtih ljubljanskih ulicah, ki bodo danes gostila na tisoče tekačev.

Brez vmesnega polnjenja je avtomobil v prevozil 539 kilometrov, kar je razdalja 12,7 maratona - torej razdalje 42.195 kilometrov. Povprečna poraba je znašala 14,2 kilovatne ure (kWh) na 100 prevoženih kilometrov. Povprečna hitrost je znašala 32,5 kilometra na uro.

Debelih 16 ur vožnje po ljubljanskem "maratonskem" krogu

Prevoziti krepkih 500 kilometrov v mestu vzame veliko časa. Celotna vožnja je namreč trajala 16 ur in 35 minut. Za volanom sta se izmenjavala Jure Podlesnik in Luka Pavelić, ki sta se maratonsko vožnjo začela ob 8. uri in 40 minut zjutraj v središču Ljubljane (polnilnica na Rimski cesti), z vožnjo pa končala sredi noči - natančneje ob 1.30 v prihodnjem jutru.

"Za volanom sva se menjala, sicer pa so bili prometni tokovi dokaj pričakovani. Zjutraj ni bilo veliko gneče in je bilo mogoče voziti kar hitro, nato pa se je hitrost ob prometni konici kar precej upočasnila. V nočnih urah na cestah spet ni bilo prave gneče," je vožnjo ocenil Podlesnik.

Volkswagen ID.4 maraton | Foto: Neja Kalan Foto: Neja Kalan

Po trasi maratona sta vozila volkswagna ID.4 v različici GTX, kar pomeni dva elektromotorja in štirikolesni pogon. Tak avtomobil ima baterijo s kapaciteto 77 kilovatnih ur.  

Volkswagen ID.4 maraton | Foto: Neja Kalan Foto: Neja Kalan Kaj se zgodi ob prižgani ikoni želve?

Zanimiv pa je bil zaključek vožnje. Ko se je na merilnik pokazal podatek o nič odstotkih električne energije in nič kilometrih dosega, sta Podlesnik in Pavelić ustavila avtomobil. Takrat se je na merilnikih prikazala ikona želve, kar navadno aktivira varčevalni program z nizko hitrostjo. Po oceni Podlesnika je bilo v bateriji še dosega za kakšnih 20 kilometrov, saj je avtomobil še naprej pospeševal brez omejene moči.

Ko smo v začetku leta poizkusili z volkswagnom ID.3 prevoziti brez polnjenja pot od najbolj vzhodne do najbolj zahodne vasi v Sloveniji - zaradi zelo nizkih temperatur in predvsem strmega klanca tik pred Robidiščem na slovensko-italijanski državni meji je zmanjkalo 800 metrov - se je ob zagonu varčevalnega programa z prikazom želve aktivirala tudi hitrost največ pet kilometrov na uro.

Ne spreglejte