Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
5. 4. 2014,
19.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

WRC

Sobota, 5. 4. 2014, 19.25

8 let

Izolske ograje za milijonarje Volkswagna, Citroëna in Hyundaia

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če je tekmovalni avto-moto šport za Slovence na svetovni ravni skoraj nedosegljiv, pa na relijih za SP vseeno najdemo slovensko znanje. Tovarniške ekipe v servisni coni uporabljajo slovenske ograje.

Razvoj ograj od Kolektorja do izolske Eureke ADV

Tovrstni sistem ograj je že leta 2007 predstavil Koprčan Boris Pfeiffer, nato je njihov razvoj in predstavljanje na sejmih prevzel Kolektor s svojim podjetjem Idrium. Toda ko je idrijski koncern opustil program, so skoraj postale zgodovina.

Nato je pravice zanje odkupil Peter Funa, ki jih s svojim podjetjem Eureka ADV danes tudi proizvaja, razvija in prodaja. Preboj na mednarodni trg mu je uspel tudi s partnerji, kot je IK Sport.

Proizvodnja v Izoli, modularna zasnova in prilagajanje naročniku

"Vse ograje naredimo v Izoli, smo pa majhno podjetje z le štirimi sodelavci. Z izjemo italijanskega aluminija so sestavni deli slovenski," razlaga Koprčan, ki je sistem ograj Easyshow System razvil na novo in se tudi povezal z italijanskim oblikovalcem Marabeso.

"Prednost ograj je v modularni zasnovi. Imamo nekaj osnovnih sestavnih delov v več dolžinah, naročniki pa jih lahko nato sestavljajo po lastnih željah in potrebah. Vsem se zato lahko zelo dobro prilagajamo. Tik pred relijem na Portugalskem smo za Hyundai razvili nov sistem vrat za vhod v servisno cono," razlaga Funa.

S promocijskimi ograjami, ki jih ekipe uporabljajo tako za velike panoje kot za postavitev svoje servisne cone in področja za sprejem gostov, je Izoljanom uspelo prodreti v dokaj ozko sredino svetovnega avto-moto športa. Zato je njihovo poslovanje skoraj v celoti usmerjeno v tujino, saj v Sloveniji prodajo le okrog dva ali tri odstotke ograj.

Na seznamu referenc Volkswagen, Citroën, Hyundai, Subaru ZDA, KTM, Honda, Suzuki ...

Slovenske ograje sta že lani na reliju za svetovno prvenstvo sprejela tovarniški ekipi Citroëna in Volkswagna, letos pa se jima je pridružil še Hyundai. Ograje uporablja tudi še nekaj zasebnih moštev, tudi takih z dirkalniki WRC. Zaupa jim tudi uradna Subarujeva ekipa v ZDA, ki se bo podala na svetovno prvenstvo v relikrosu.

Še večjo prisotnost slovenskih ograj Easyshow System najdemo v elitnem razredu MXGP svetovnega prvenstva v motokrosu, kjer jih uporablja kar 24 od 30 ekip. Med njimi so tudi tovarniške ekipe KTM s svetovnim prvakom Antoniom Carolijem, ekipe Honde, Suzukija ...

Ne spreglejte