Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
17. 11. 2015,
15.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

BMW Hidria

Torek, 17. 11. 2015, 15.01

8 let

Idrijski gimnazijci bodo zeleno prihodnost gradili na BMW prototipu

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gimnazija Jurija Vege iz Idrije je dobila dragocen učni pripomoček za raziskovanje zelene električne mobilnosti. BMW jim namreč je podaril prototip BMW serije 1 active E.

Sodelovanje s hramom učenosti na domačem pragu pomembnega slovenskega razvojnega dobavitelja

Avtomobilski svet se je znašel na razpotju, na katerem je bolj kot kdajkoli v dobrem stoletju razvoja avtomobilske industrije pomembna energija, predvsem tista čistejša, ki jo bo pri pogonu sodobne mobilnosti mogoče obnavljati. Pri razvoju pogonskih tehnologij, ki temeljijo na čistejših energentih, pa je seveda še kako pomembno raziskovanje, želja po odkrivanju novih rešitev in predvsem pravilno usmerjeno znanje.

Tega pa se še kako dobro zavedajo v idrijski Hidrii, ki kot pomemben razvojni dobavitelj potrebuje mlade talente, bodoče inženirje, s katerimi bo mogoče razvijati nove tehnične rešitve.

Z namenom promocije tehnične izobrazbe v kraju, ki velja za zibelko slovenskega relija in tehničnih poklicev, je zato Hidria v sodelovanju s svojim pomembnim poslovnim partnerjem, bavarskim premium velikanom ter njegovo slovensko izpostavo, podjetjem BMW Group Slovenija, zagnala perspektiven projekt ter v gimnazijo Jurija Vege, kot ključni domači hram učenosti za vzgojo bodočih inženirjev, postavila raziskovalni projekt Zelena mobilnost prihodnosti bo tudi slovenska!

Cilj projekta je prihajajoči generaciji omogočiti pogoje za iskanje rešitev, ki bodo pripomogle k izboljšanju in učinkovitosti avtomobilov prihodnosti.

Dva od 1100 narejenih električnih prototipov BMW serije 1 active E bosta ostala v Idriji

Prav BMW pa je letos v želji širjenja zanimanja za šolanje mladih talentov zagnal tudi lasten program razvoja znanja in tehniške kulture. BMW start-up garaža je torej platforma, prek katere bodo Bavarci podpirali dobre ideje in protinacionalno zanimive razvojne rešitve dijakov, študentov in mladih inženirjev, ki imajo veselje do razvoja nove dobe mobilnosti.

Prav zato se je BMW na pobudo Hidrie in drugih partnerjev projekta odzval zelo hitro, saj Slovenijo pri tem uspešnem avtomobilskem proizvajalcu vidijo kot pomembno okolje za razvoj raziskovalnih in razvojnih podjetij, saj s Hidrio in drugimi sodelujejo pri razvoju električnih avtomobilov. Ključno za hitro in odločno reakcijo pri vsem skupaj pa je bilo, da partnerji projekta – BMW Group Slovenija, Hidria, Rotary klub Idrija in Gimnazija Jurija Vege - verjamejo, da bo v prihodnje čedalje več ljudi vozilo električne avtomobile. Prepričani so, da lahko z rešitvami, razvitimi v tem projektu, pomembno prispevajo k razvoju prihodnje generacije električnih vozil.

Prav zaradi tega je BMW Group Slovenija zato Hidrii in Gimnaziji Jurija Vege predal dva avtomobila BMW serije 1 active E. Avtomobila sta bila leta 2011 izdelana kot del prototipne flote vozil, s katero je BMW dve leti zbiral pomembne podatke o elektromobilnosti.

Na svetu je bilo vsega skupaj proizvedenih 1100 tovrstnih avtomobilov. Dva izmed njih bosta odslej tudi v Sloveniji na voljo izključno za študijske namene, kot temelj bodočih raziskovalnih projektov, na katerem bodo dijaki lahko gradili svoje znanje in preizkušali zamišljene rešitve.

Hidria: Verjamemo, da se Stevi Jobsi in Eloni Muski skrivajo tudi med slovenskimi srednješolci

Hidria bo pri tem projektu zagotavljala mentorstvo inženirjev in bogato znanje, pridobljeno z izdelavo in razvojem novih rešitev na elektromotorskih pogonih.

Ker bo v njem sodelovalo tudi več kot 300 dijakov Gimnazije Jurija Vege, je predsednik poslovodnega odbora Hidrie dr. Iztok Seljak dijake spomnil na to, da so na pragu nove dobe mobilnosti:

"Živimo v izjemnem času prehoda v trajno zeleno mobilnost prihodnosti. Verjamemo, da se prihodnji Alberti Einsteini, Nikole Tesle, Stevi Jobsi in Eloni Muski skrivajo tudi med slovenskimi srednješolci. Samo želeti si morajo uspeha dovolj močno in uspelo jim bo. Mi jim bomo pri tem pomagali."

Specialne enote znanja s področja fizike, mehanike, elektronike in mehatronike

Gimnazija Jurija Vege pa bo pod mentorstvom štirih profesorjev s področja fizike, mehanike, elektronike in mehatronike – vodila jih bo profesorica Katja Vidmar – iz več sto dijakov Gimnazije Jurija Vege sestavila razvojne ekipe. V njih nameravajo predvsem spodbujati inovativno, drugačno in napredno razmišljanje ter konkretno delo, s katerim bodo kreirali nove rešitve za zmogljivejše in učinkovitejše električne avtomobile.

Svoje zamisli pa bodo v šoli in Hidrii tudi poskušali vgraditi v in tako nadgraditi prototip BMW active E ter nadaljevati tam, kjer so pri tem vozilu končali BMW inženirji.

"Naša šola, naslednica prve slovenske realke, nosi ime po največjem slovenskem mislecu in izumitelju, Juriju Vegi. Ne le na simbolni ravni, tudi dejansko spodbujamo in živimo inovativnost ter raziskovalno delo. Odlični rezultati pričajo o tem. Zato je sodelovanje v projektu Zelena mobilnost prihodnosti bo tudi slovenska! logično nadaljevanje našega dela in spodbuda mladim ter njihova priložnost, da stopijo na pot spreminjanja sveta," je ob dragocenem darilu iz Bavarske povedal ravnatelj Gimnazije Jurija Vege Borut Hvalec.

Ne spreglejte