Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
24. 8. 2015,
7.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vinjete Hrvaška

Ponedeljek, 24. 8. 2015, 7.46

8 let

Hrvaška z avtocestnimi vinjetami že leta 2017, koliko bi stale Slovence?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvati so že pred sedmimi leti izračunali, da bi jim vinjete koristile bolj od zdajšnjega cestninskega plačilnega sistema. Vinjetam je naklonjena HDZ, ki ji napovedujejo zmago na volitvah.

Hrvaški prometni minister napovedal analizo stanja, vinjete pa kot enega mogočih ukrepov

Možnost uvedb vinjet kot eno izmed rešitev financiranja hrvaških avtocest je že v začetku avgusta prek svojega Facebooka objavil hrvaški minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Siniša Hajdaš Dončić. Hrvati so navsezadnje že leta 2008 v študiji prometnega inštituta izračunali, da bi jim uvedba vinjet koristila in da na primer slovenski Dars od naših dobrih 600 kilometrov avtocest danes zasluži bistveno več kot pa Hrvati od svoje 1288-kilometrske avtocestne mreže.

Bodo vinjete eno ključnih predvolilnih vprašanj?

Uvedba vinjet za hrvaške avtoceste sicer ne bo preprosta, saj z njimi – za razliko od Slovenije – upravljajo trije različni koncesionarji. Vprašanje bo prav gotovo – podobno kot v Nemčiji – postalo pomemben del naslednjih predvolilnih soočenj. Uvedbi vinjet naj bi bila po pisanju Jutarnjega lista naklonjena HDZ, ki ji napovedujejo zmago na volitvah. HDZ naj tudi ne bi nadaljevala postopka javne ponudbe za oddajo upravljanja 51 odstotkov hrvaških avtocest, kar bi bil še en pogoj za možnost nove vinjetne ureditve avtocest pri naših vzhodnih sosedih.

Dozdajšnji cestninski izplen bi prek vinjet pokrili že tujci

Izračun smiselnosti uvedbe vinjet je sicer zelo nazoren. Po podatkih hrvaškega državnega urada za statistiko je lani v državo zapeljalo 14,2 milijona tujih vozil. To je bilo pol milijona več kot eno leto pred tem. Če bi ta vozila kupila letno vinjeto za 15 evrov, bi samo s tem zaslužili 1,6 milijarde kun oziroma 210 milijonov evrov. Če bi tri milijone tujcev kupilo letno vinjeto za 700 kun (90 evrov), bi znašali prihodki že več kot dve milijardi kun (260 milijonov evrov).

Lani so Hrvati prek cestninjenja dobili 2,75 milijarde kun (360 milijonov evrov) in vinjete bi ta znesek pokrile, še preden bi eno samo vinjeto kupil hrvaški voznik.

Če bo torej hrvaškim oblastem uspelo spremeniti koncesionarske pogodbe, bi lahko po predvidevanjih Jutarnjega lista vinjete na Hrvaškem teoretično videli že leta 2017.

Ne spreglejte