Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 3. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Natisni članek

dijaki

Četrtek, 17. 3. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Gospodarski kader prihodnosti? Koprski dijaki izdelali vozilo z reaktivnim pogonom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Foto: Aleš Logar

Dijaki srednje tehnične šole v Kopru končujejo razvoj aerodinamično izpopolnjenega prototipnega vozila z dvema reakcijskima motorjema, ki so ju razvili sami. Je to gospodarski kader prihodnosti?

Vozilo z reakcijskima motorjema bo v voznem stanju

Gre za projekt dijakov četrtega letnika srednje tehnične šole (STŠ) v Kopru, smer strojni tehnik, ki so si zadali izziv izdelave vozila s kar najbolj aerodinamično obliko in pogonom dveh reakcijskih motorjev. Dijaki so ju razvili sami, potrebno hitrost za vžig pa jima zagotavljata dva električna motorja, vgrajena v zadnjih kolesih.

Zanimivo razvojno vozilo so dijaki včeraj barvali in se tako še za korak približali končni izdelavi. Pri tem obljubljajo, da bo vsekakor v voznem stanju, imelo bo volanski sistem, sedež, zavore in vse potrebne merilnike za sprotno odčitavanje parametrov in podobno.

 | Foto: Aleš Logar Foto: Aleš Logar

Vložili so na stotine delovnih ur: iz trikolesnega ape carja je nastal razvojni prototip z dvema reakcijskima motorjema

Osnovo za dijaški prototip je nudil znameniti Piaggov ape car, torej tisti trikolesnik, ki je skrbel za motorizacijo Italije po koncu druge svetovne vojne.

A od odsluženega vozila naprej je bilo vse delo dijakov. Ti so med počitnicami, ob koncih tedna in popoldnevih opravili na stotine delovnih ur.

Porabili so dvanajst kvadratnih metrov pločevine, dva polna koluta varilne žice, 180 metrov raznih profilov in podobno.

Dijaki reakcijska motorja opisujejo kot kombinacijo med tako imenovanimi "RAM Jet" in "Pulse Jet" motorji, gibajočih delov nimajo.

Potreben pretok zraka zagotavlja oblika vstopne cevi. Po njihovih besedah je motor bližje raketnemu kot letalskemu reakcijskemu motorju.

Na poti do končnega izdelka tehničnih izzivov ni manjkalo, saj projekt presega klasično srednješolsko znanje. | Foto: Aleš Logar Na poti do končnega izdelka tehničnih izzivov ni manjkalo, saj projekt presega klasično srednješolsko znanje. Foto: Aleš Logar


Električna motorja iz GEM Motorsa, ki mu je Evropa že namenila dva milijona evrov nepovratnih sredstev

Neposredni partner v projektu je tehnološko razvojno podjetje GEM Motors iz Kamnika, ki je v zadnjem obdobju z lastnim inovativnim električnim motorjem že opozorilo nase. Z inovacijo je namreč prepričal uradnike pri Evropski komisiji, ki so podjetju in njenemu direktorju Simonu Mandelju že podelili slaba dva milijona evrov nepovratnih sredstev.

Električni motor, ki ga morajo spraviti v serijsko proizvodnjo oziroma pripraviti na vstop na trg, je medtem prepričal tudi indijsko podjetje Napino Auto&Electronics. Pogodba o razvoju električnega motorja je vredna milijon evrov.

Domžalčani so koprskim dijakom zagotovili dva električna motorja, ki bosta skrbela za zagon reaktivnega motorja. Na pomoč so priskočili tudi številni obalni obrtniki, med katerimi je mnogo takih, ki so nekoč prav tako greli klopi koprske srednješolske tehnične šole.

 | Foto: Aleš Logar Foto: Aleš Logar

Razvoj kadra za prihodnost slovenskega gospodarstva

Koprski dijaki bodo svoje vozilo javnosti morda predstavili že aprila. Jeseni se nadejajo tudi predstavitve na mednarodnem sejmu električnih in hibridnih vozil v Münchnu. Na poti do končnega izdelka tehničnih izzivov kajpak ni manjkalo, saj projekt presega klasično srednješolsko znanje. Razviti so vendarle morali reakcijski motor s krmiljenjem in diagnostiko, posredno krmiljenje, izdelati unikatno zasnovo varnostne celice in podobno.

Tovrstnega kadra bo nekoč veselo tudi slovensko gospodarstvo, saj dijaki z razvojnimi projekti napredujejo tako tehnično, strokovno kot tudi osebnostno.

 | Foto: Aleš Logar Foto: Aleš Logar

Ne spreglejte