Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
29. 11. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

Tomaž Kavčič Rok Turk Peugeot Ford Škoda

Torek, 29. 11. 2016, 5.30

6 let, 6 mesecev

Gorenjec, ki bi dal za avtomobil 260 tisoč evrov?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Plačati za avtomobil toliko kot za lepo hišo? Da, kadar je to dirkalni avtomobil, ki ga lastnik oddaja, z njim služi in poskrbi, da se njegova začetna strast obrne v resen poslovni projekt. Je ta kljub majhnosti trga izvedljiv tudi v Sloveniji?

Bo eden izmed dirkalnikov R5, štirikolesno gnanih specialk na osnovi avtomobilov nižjega razreda, kmalu tudi v slovenski lasti? | Foto: Gregor Pavšič Bo eden izmed dirkalnikov R5, štirikolesno gnanih specialk na osnovi avtomobilov nižjega razreda, kmalu tudi v slovenski lasti? Foto: Gregor Pavšič

Gorenjec, ki dela 14 ur na dan in sestavlja avtomobile kot otroci kocke Lego
Test: ford fiesta R5


Tomaž Kavčič je pred leti v domači delavnici začel graditi lastno podjetje in tekmovalno ekipo, zdaj pa bi rad ob zadostnem zanimanju kupil tudi dirkalnik za 260 tisoč evrov. | Foto: Gregor Pavšič Tomaž Kavčič je pred leti v domači delavnici začel graditi lastno podjetje in tekmovalno ekipo, zdaj pa bi rad ob zadostnem zanimanju kupil tudi dirkalnik za 260 tisoč evrov. Foto: Gregor Pavšič "Na tak avtomobil gledam kot na hišo na štirih kolesih," je dejal Tomaž Kavčič, avtomobilski zanesenjak iz Gorenjske, ki je svoj poklic našel v pripravi in predelavi športnih in dirkalnih avtomobilov. Opazoval je ford fiesto R5, avtomobil za okroglih četrt milijona evrov. To je denar, za katerega Slovenci občasno kupijo prestižnega ferrarija, lamborghinija, vozilo iz vrha športne ponudbe Audija ali Mercedes-Benza. Medtem ko so to avtomobili za osebni užitek in vsakodnevno rabo, najpogosteje pa tudi za povzročanje zavisti pri sosedih, bi Kavčič tak avtomobil imel predvsem iz poslovnih namenov.

Poleg stalnega štirikolesnega pogona in sekvenčnega menjalnika je bistvo takih avtomobilov predvsem podvozje s tristopenjsko nastavljivimi blažilniki in vzmetmi. | Foto: Gregor Pavšič Poleg stalnega štirikolesnega pogona in sekvenčnega menjalnika je bistvo takih avtomobilov predvsem podvozje s tristopenjsko nastavljivimi blažilniki in vzmetmi. Foto: Gregor Pavšič

Preden tak avtomobil kupi, mora imeti lastnik za najem zagotovljenih dva tisoč prevoženih kilometrov

Moštva, kot je njegov OPV Racing Cars, kupijo podobne dirkalnike in jih nato oddajajo voznikom za nastope na različnih avtomobilskih tekmovanjih. Leta 2012 je državni prvak v reliju postal Aleks Humar s škodo fabio S2000 (tehnološko predhodnico razreda R5), kjer sta sodelovala ekipa Target Motorsport in uvoznik znamke Škoda za Slovenijo. Zdaj obstaja precejšnja verjetnost, da se te štirikolesno gnane specialke v Slovenijo spet vrnejo.

Rok Turk je lani na asfaltu že zmagal s Peugeotovim dirkalnikom R5, minuli konec tedna pa je na makadamu prvič vozil še podoben Fordov dirkalnik. | Foto: Gregor Pavšič Rok Turk je lani na asfaltu že zmagal s Peugeotovim dirkalnikom R5, minuli konec tedna pa je na makadamu prvič vozil še podoben Fordov dirkalnik. Foto: Gregor Pavšič "Takšna želja res obstaja. Radi bi naredili korak naprej, vendarle pa za zdaj ni še prav ničesar odločenega. Gre za velik vložek in preden se tak avtomobil naroči, moraš imeti že vnaprej dogovorjene najeme oziroma okvirne športne programe sodelovanja z različnimi vozniki. Letno moraš z dirkalnikom R5 oddati vsaj za dva tisoč kilometrov, da nakup avtomobila postane rentabilen," pravi Kavčič, ki je v zadnjih dveh letih že uspešno sodeloval s slovenskim podprvakom Rokom Turkom in hrvaškim voznikom Vilijamom Prodanom. Letos sta oba dirkalnik R5 že poskusno vozila. Je bila to napoved prihodnje sezone?

Avtomobilske znamke, kot so Ford, Škoda, Hyundai, Peugeot, Citroen in kmalu tudi Volkswagen, mika razvoj vozil za zasebne tekmovalce, saj ti avtomobili zagotavljajo dober posel. | Foto: Gregor Pavšič Avtomobilske znamke, kot so Ford, Škoda, Hyundai, Peugeot, Citroen in kmalu tudi Volkswagen, mika razvoj vozil za zasebne tekmovalce, saj ti avtomobili zagotavljajo dober posel. Foto: Gregor Pavšič Kljub visokim zneskom prodaja raste

Homologirane dirkalnike R5 imajo danes pri Fordu, Hyundaiu, Škodi, Peugeotu in Citroenu, po umiku s svetovnega prvenstva ga napoveduje tudi Volkswagen. Cene za avtomobile, ki so tehnično dokaj primerljivi, so med seboj podobne in tudi v osnovi določene s strani mednarodne avtomobilske organizacije FIA.

Ford fiesta R5 s paketom dodatkov za raven državnega prvenstva danes stane 260 tisoč evrov, čemur morajo lastniki prišteti še dokaj visoke stroške vzdrževanja. Vsaj tekmovalni kilometer lastnika stane okrog 60 evrov, ki jih mora pozneje vložiti v obnovo motorja, menjalnika, diferencialov in podobnih vitalnih delov. Kljub vsem stroškom prodaja raste. M-Sport v Veliki Britaniji je že zdavnaj presegel mejo 100 izdelanih fiest R5, več kot sto naročil za škodo fabio R5 so imeli že lani tudi v Škoda Motorsportu …

Na večjih avtomobilskih trgih, tak primer je naša soseda Italija, imajo moštva v lasti tudi blizu deset tovrstnih avtomobilov. Zaradi bistveno večje mase potencialnih strank so milijonski vložki vanje poslovno upravičeni.

Video - Rok Turk in sovoznica Blanka Kacin med vožnjo ford fieste R5:

Slovenski podprvak se je s tehnologijo spoprijateljil, zdaj čaka na zimske dogovore s pokrovitelji …

Turk je s peugeotom 208 R5 že lani odpeljal dva relija in tudi zmagal na za zdaj zadnji izvedbi relija Saturnus. Prejšnji konec tedna je s ford fiesto R5 na makadamskem reliju Santa Domenica na Hrvaškem osvojil tretje mesto skupno.

"S Tomažem sva začela sodelovati pred dvema letoma. Do zdaj smo vozili s šibkejšim dvokolesno gnanim dirkalnikom R2, zdaj pa je morda napočil čas, da poskusimo naše delo prestaviti na naslednjo raven," je povedal Turk, ki je bil zadovoljen z dobro vožnjo in pozitivnim rezultatom.

Ne spreglejte