Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 3. 2020,
19.07

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79

9

Natisni članek

Koronavirus tehnični pregledi

Ponedeljek, 16. 3. 2020, 19.07

4 leta, 1 mesec

Tehnični pregled avta mogoč samo še danes do polnoči

Gneča ni bila naključje, servisi za tehnične preglede se zapirajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79

9

mehanik, tehnični pregled

Večina lokalnih servisov je danes že zaprtih, večja Avto Krka in AMZS opravljata tehnične preglede tudi danes, a le do polnoči. Jutri bodo morali biti po odloku do 16. aprila  zaprti vsi servisi, kjer se opravljajo tehnični servisi, registracija motornih vozil ter tahografske storitve. A brez strahu, vsem, ki jim v teh dneh oziroma tednih poteče veljavnost tehničnega pregleda, se veljavnost prometnih dovoljenj in zavarovanj samodejno podaljša do 16. maja 2020.

 

Danes je začel veljati vladni odlok o zaprtju "nenujnih" trgovin, ki se neposredno nanaša tudi na poslovanje avtomobilskih servisov in drugih avtomobilskih storitev. Prodaja novih avtomobilov je zaradi nastalega položaja že zastala, postavlja pa se vprašanje o delovanju tehničnih pregledov. Kje, če sploh kje, lahko voznik opravi tehnični pregled na avtomobilu, ki mu v dneh popolne izolacije potečeta tehnični pregled ter zavarovanje? Vladni odlok je danes uredil to področje in od jutri tehnični pregledi ne bodo več mogoči. Odlok začne veljati danes opolnoči in velja do 16. aprila.

Veljavnost prometnih dovoljenj vključno z zavarovanjem se podaljša do 16. maja 2020

Še preden se je v Sloveniji zaradi izbruha koronavirusa ustavilo vse javno življenje in so svoja vrata zaprle vse nenujne trgovine, so pri nekaterih ponudnikih tehničnih pregledov veljala posebna navodila. Ranljive skupine ali celo tisti bolni so lahko za opravljanje tehničnega pregleda pooblastili drugo osebo. ''V skrbi za zdravje in preprečevanje širjenja koronavirusa vas naprošamo, da v primeru, ko upravnega postopka ne morete opraviti osebno (na primer tehnični pregled, registracija, zavarovanje vozila, homologacija), lahko to za vas opravi zdrava oseba, ki ima s seboj pooblastilo in svoj osebni dokument,'' so za večjo varnost poskrbeli pri AMZS. Hkrati je postopek registracije ali zavarovanja v prostorih opravljala le ena oseba.

prodaja avtomobilov
Avtomoto Eden največjih trgovcev in serviserjev zaprl vrata, kaj pa preostali?

 

Odlok tehnični pregledi | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Vožnja brez tehničnega pregleda prinaša visoke globe

Vozniku, ki se z avtom s pretečenim tehničnim pregledom vozi po slovenskih cestah, grozijo visoke kazni. Z globo 500 evrov kaznujejo za prekršek voznika, ki vozi vozilo, za katero ni opravljen tehnični pregled.

Z globo pet tisoč evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki uporablja vozilo v nasprotju s tem členom, njihova odgovorna oseba pa z globo 500 evrov. Z globo 500 evrov se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba državnega organa ali organa samoupravne lokalne skupnosti, ki uporablja vozilo v nasprotju s tem členom.

Ne glede na določbe iz prejšnjega odstavka se z globo 400 evrov kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, v kateri uporablja vozilo, ki v prometnem dovoljenju nima vpisanega namena uporabe oziroma oblike nadgradnje, ima pa opravljen tehnični pregled vozila v skladu s tem členom, njihova odgovorna oseba pa z globo 200 evrov. Z globo 200 evrov za navedeni prekršek kaznujejo voznik, ki vozi tako vozilo. 
Ne spreglejte