Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
16. 3. 2020,
8.28

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

5

Natisni članek

Prodaja avtomobilov Koronavirus

Ponedeljek, 16. 3. 2020, 8.28

4 leta, 1 mesec

Prodaja in servisiranje avtomobilov

Eden največjih trgovcev in serviserjev zaprl vrata, kaj pa preostali?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

5

prodaja avtomobilov | Foto Porsche Inter Auto

Foto: Porsche Inter Auto

Avtomobilski trgovci in predvsem serviserji, ki bi bili lahko vključeni v nabor od danes prepovedanih "nenujnih" trgovin, danes poslujejo zelo različno. Nekateri čakajo pravno tolmačenje vladnega odloka, številni trgovci za nujne primere urejajo tudi dežurstva. Kdo lahko nov avtomobil kupi in servisira v Italiji?

 

Danes je začel veljati vladni odlok o zaprtju "nenujnih" trgovin, ki se neposredno nanaša tudi na poslovanje avtomobilskih centrov. Prodaja novih avtomobilov je zaradi nastalega položaja zastala, postavlja pa se vprašanje glede delovanja servisnih storitev. Prakse so zelo različne in tisti, ki bi se jim v teh dneh pokvaril avtomobil in bi potrebovali nujno popravilo, bi morali pri svojem najbližjem serviserju preveriti možnosti za obisk.

Eden največjih trgovcev zaprl poslovalnice

Danes je vse svoje poslovalnice zaprla družba Porsche Inter Auto, ki spada med največje avtomobilske trgovce v Sloveniji. Lani so imeli 256 milijonov evrov prihodkov in skoraj štiri milijone evrov dobička. Zaprli so prodajne in servisne oddelke v lastni mreži, kar pomeni zaprtje prostorov Porsche Ljubljana, Porsche Verovškova, Porsche Maribor, Porsche Ptujska cesta in Porsche Koper.

"Zaprti bomo do preklica," sporočajo svojim strankam ter poudarjajo, da sta varnost in zdravje njihovih strank in zaposlenih vedno na prvem mestu. Pomoč na cesti bodo, če bo potrebno, še naprej izvajali.

Video - Ljubljana postaja mesto duhov

Avstrija trgovina
Novice Od polnoči zaprte vse nenujne trgovine

"Odločitev o poslovanju sprejemajo posamezni trgovci, ki morajo poslovati skladno z zakonom," sporočajo iz družbe Renault Nissan Slovenija. | Foto: Ciril Komotar "Odločitev o poslovanju sprejemajo posamezni trgovci, ki morajo poslovati skladno z zakonom," sporočajo iz družbe Renault Nissan Slovenija. Foto: Ciril Komotar Odzivi na odlok vlade različni, v praksi tudi precej zmede

"Saloni niso v naši lasti in takih odločitev zanje ne moremo sprejeti. Vsak lastnik se sam in v skladu z zakonom odloča o načinu poslovanja v teh razmerah," so nam sporočili iz družbe Renault Nissan Slovenija, ki je bila lani glede na prihodke celo največji avtomobilski trgovec v Sloveniji.

Avtohiša Malgaj iz Ljubljane je danes še odprta, za jutri informacij o poslovanju za zdaj še nimajo.

Znamka Ford je danes popolnoma zaprla svoj osrednji prodajno-servisni center v Ljubljani – to je Summit Motors, ki je v zasebni lasti.

"Fordovi prodajni saloni ostajajo zaprti do nadaljnjega. Našim pooblaščenim serviserjem smo svetovali, da servisne delavnice opravljajo le nujne operacije s čim manj direktnega kontakta s strankami. Stranke bodo obveščene o telefonski številki za nujne primere," sporočajo z družbe Summit Motors.

"Na pravno tolmačenje odloka vlade še čakamo, enako tudi na odločitev naših trgovcev in serviserjev po tem odloku," nam je povedal Peter Verčič, direktor znamke Suzuki v Sloveniji.

"Skladno s pojasnili o vsebini vladnega odloka ter zaradi zagotavljanja nujne skrbi za naše stranke sta naša servisa v Ljubljani in Mariboru od dne 17.3.2020 odprta od 08.00 do 16.00 ure," razlagajo pri družbi KMAG, ki uvaža tudi znamko Kia.

Ob pogovoru z nekaterimi preostalimi trgovci smo ugotovili, da so mnogi svoje prostore zaprli, a ob tem uredili dežurno službo. Ta je usmerjena predvsem na storitve servisov.

Med ključne novosti letošnje avtomobilske pomladi spada novi volkswagen golf.  | Foto: Gašper Pirman Med ključne novosti letošnje avtomobilske pomladi spada novi volkswagen golf. Foto: Gašper Pirman

Kdo je pravno upravičen do nakupa novega avtomobila v Italiji?

Prodajo avtomobilov so v zadnjem obdobju močno omejili tudi v Italiji, ki velja za eno največjih žarišč okužb s koronavirusom. Italija je obenem eden od petih največjih avtomobilskih trgov v Evropi, kjer ima sedež tudi mnogo proizvajalcev in dobaviteljev.

Zaradi vsesplošne karantene lahko le malo Italijanov zapusti svoj dom in si kupi nov avtomobil. Imeti morajo upravičen oziroma nujen razlog. Po mnenju pravnikov bi posameznik ta pogoj izpolnjeval, če bi mu avtomobil ukradli ali bi bil ta uničen. Dokler ima v lasti delujoč avtomobil, do nakupa novega ni upravičen, je pojasnjeval italijanski dopisnik Autonews Europe.

Prvič v svoji 55-letni zgodovini je moral vrata zapreti velik avtomobilski trgovec Autotorino, ki je lani prodal 29 tisoč novih in 22 tisoč rabljenih avtomobilov. Zaposlenih imajo 1.700 ljudi, lani pa so imeli 1,2 milijarde evrov prihodkov. Njihovi potezi so sledili številni drugi avtomobilski trgovci, tudi italijansko podjetje Porschejevega holdinga oziroma Volkswagnovega koncerna.

Servisiranje avtomobilov v Italiji ni prepovedano

Servisiranje avtomobilov v Italiji ni prepovedano, saj je vzdrževanje vozil potrebno tudi za podporo dela reševalnih služb, zdravnikov in medicinskega osebja.

Ne spreglejte