Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
11. 12. 2015,
17.00

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Genesis Hyundai Ekskluzivni Avtomoto

Petek, 11. 12. 2015, 17.00

2 leti, 11 mesecev

Genesis G90 – korejski rolls obljublja prvorazredno izkušnjo udobja

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Genesis, prva korejska premium avtomobilska znamka, je razkrila svojo admiralsko ladjo, limuzino G90 (EQ900), za katero obljublja prvovrstno izkušnjo voznega udobja, tehnologije in varnosti.

Korejci si želijo odpreti denarnice bogatih, avto bo znal voziti sam

Genesis G90 (EQ900) je prvi izmed šestih napovedanih avtomobilov nove premium blagovne znamke, ki je vzniknila pod okriljem koncerna Hyundai Motors. Do leta 2020 bodo predstavili še pet drugih modelov. Z avtomobili Genesis si želijo Korejci odrezati večji kos pogače na trgu premium vozil.

Zagotavljajo, da bo nova limuzina s produkcijsko oznako EQ900 zmogla tekmovati s tekmeci visokega razreda, saj ponuja vso najnovejšo tehnologijo globalnega avtomobilskega sveta in izbrane materiale. Nabor varnostnih tehnologij Genesis Smart Sense tako vključuje pametni tempomat, sistem za ohranjanje vozila na izbranem voznem pasu, Hyundai pa obljublja še vse ostale sisteme za učinkovito preprečevanje prometne nesreče.

Ta genesis torej varnost postavlja zelo visoko. Med drugim bo nalet preprečeval s samodejnim zavornim pomočnikom, ki bo pozoren tudi na pešce, aktivno bo nadziral mrtvi kot, samodejno bo prilagajal svetlobni snop žarometov ter s kamerami vozniku ponujal živo sliko iz celotne (360-stopinjski kot) okolice vozila. Poleg tega Korejci trdijo, da so razvili nove tehnologije, s katerimi bo premium limuzina ponudila varno in prepričljivo izkušnjo avtonomne vožnje v različnih prometnih pogojih.

Tiha spokojnost vožnje

Pri zasnovi avtomobila oziroma notranje opreme so na visoko mesto postavili luksuzno udobje mehke in tihe vožnje. Da bi kabino izolirali od vseh nadležnih zvokov in tresljajev, so inženirji uporabili materiale, ki vpijajo zvok.

Mehki in tihi vožnji ni prilagojeno samo podvozje, temveč tudi struktura potniške kabine. Vsa okna pokriva prilagojeno laminirano steklo z visoko zvočno izolacijo.

Utišali so tudi zvoke z asfalta. Te pomagajo dušiti posebej oblikovana 19-palčna aluminijasta platišča, ki zlasti pri višjih hitrostih usmerjajo zračni tok tako, da je hrup izpod koles čim manjši.

Ker avtomobil želi ponuditi kar najbolj prepričljivo vozno izkušnjo, prežeto predvsem z udobjem, so inženirji v njem predstavili svetovno novost, sistem Smart Posture Caring System. Gre za sistem, ki samodejno prilagodi najbolj optimalni sedežni položaj telesu posameznega potnika. Voznikov sedež tako ponuja kar 22 nastavitvenih parametrov, sovoznikov pa 14.

V središču sredinske konzole v notranjosti avtomobila izstopa 12,3-palčni zaslon visoke ločljivosti, klimatizacija je tripodročna, čeprav v tem segmentu tekmeci že ponujajo ločeno temperaturno nastavitev tudi za potnika na zadnjih sedežih.

V nosu trije stroji zasnove V, dva šestvaljnika in osemvaljnik

Pod motornim pokrovom G90 so lahko trije bencinski motorji: 3,3-litrski twin-turbo V6, 3,8-litrski V6 in 5,0-litrski V8.

Ne glede na izbiro stroja se moč in navor na asfalt prenašata prek osemstopenjskega samodejnega menjalnika. G90 z osemvaljnikom v nosu do stotice pospeši v 5,7 sekunde.

V Slovenijo znamke Genesis verjetno še lep čas ne bo

Hyundai oziroma njegov Genesis je veliko limuzino naprej ponudil kupcem na domačem korejskem trgu, kjer so za G90 že začeli sprejemati naročila. Kmalu zatem pridejo na vrsto saloni v ZDA, na Kitajskem in Bližnjem vzhodu.

Znamka namerava na trge v Evropi vstopiti šele s širitvijo modelske palete, zato sklepamo, da Genesisa v Slovenijo skoraj zagotovo še lep čas ne bo.

Korejci za to veliko, udobno in izdatno opremljeno limuzino sicer na domačem trgu zahtevajo od 73 do 113 milijonov wonov, kar je v evropski valuti za ta avtomobilski razred razmeroma ugodnih od 56.720 do 87.799 evrov. Res pa je, da bo njegova cena v resnici v Evropi verjetno višja zaradi dajatev.

Ne spreglejte