SiolNET. Avtomoto Novice
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Lancia delta in GCK Motorsport

Francozi in Avstrijci: vrača se kultna lancia delta

0,24

termometer

Lancia delta
Foto: World RX

Kultna lancia delta, a tokrat z električnim pogonom, se vrača v svetovno prvenstvo v relikrosu. Ekipa je francoska, pogon avstrijski.

Lancia je z delto v osemdesetih – predvsem po zaslugi velikih uspehov v svetovnem reliju – naredila enega najbolj kultnih avtomobilov vseh časov. Medtem ko italijanska znamka trenutno životari le z enim modelom in še tega prodajajo le v Italiji, ima lastnik Stellantis zanje pripravljeno prihodnost. Ta bo povsem električna, v sklopu prenove pa je predvidena tudi vrnitev delte.

Lancia Avtomoto Prihodnost Lancie? Slovenija bo težko med trgi za tri nove modele.

Navzven bo francoski dirkalnik zelo podoben kultnemu avtomobilu iz osemdesetih. Navzven bo francoski dirkalnik zelo podoben kultnemu avtomobilu iz osemdesetih. Foto: SilverstoneAuctions.com Električni pogon in zeleni viri energije

Avtomobil na fotografijah pa nima nič skupnega z načrti podjetja. To je namreč dirkaški projekt francoske ekipe GCK Motorsport, ki bodo električno lancio delto pripravili za svetovno prvenstvo v relikrosu. To bodo leta 2022 sestavljali le še električni dirkalniki z enotnim pogonom.

Vsi dirkalniki bodo namreč imeli enak pogon, ki ga bodo izdelali pri avstrijskem Kreisel Electric. Ta bo imel 500 kilovatov (680 "konjev") in 880 njutonmetrov navora. Pospešek do 100 kilometrov na uro bo predvidoma pod dvema sekundama.

GCK Energy bo na dirke pripeljal električno energijo iz različnih obnovljivih virov v Franciji, ki jo bodo nato uporabljala vsa prisotna moštva. Električno energijo bodo na dirke dostavili prek velikih zalogovnikov s kapaciteto kar 900 kilovatnih ur.

Pospešek s štartne črte bo primerljiv z dirkalniki formule ena. Pospešek s štartne črte bo primerljiv z dirkalniki formule ena. Foto: World RX

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin