Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 10. 2017,
9.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

2

Natisni članek

luksuz davek luksuzni davek Francija

Sreda, 11. 10. 2017, 9.27

6 let, 6 mesecev

Francija posnema Slovenijo: obdavčili bodo prestiž

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

2

Emmanuel Macron in Brigitte Trogneux | Foto Reuters

Foto: Reuters

Administracija novega francoskega predsednika Emmanuela Macrona želi uvesti nov davek, ki bo v letu 2018 po žepu udaril predvsem kupce prestižnih vozil, jaht in drugih dragocenih dobrin. Podoben davek imamo tudi pri nas, kjer država od dodatnega davka na motorna vozila na letni ravni dobi dobrih šest milijonov evrov.

Zakon, ki je skrbel za socialno pravičnost

Francoski predsednik je komaj začel delo, že Francozom obljublja nove obdavčitve. Prvi bodo na udaru premožni prebivalci te zahodnoevropske države, ki svoje bogastvo radi pokažejo z dragimi avtomobili, velikimi jahtami in številnimi drugimi dragimi dobrinami, kot so diamanti, zlate ogrlice in dragi kamni.

Nekdanji bankir je ukinil dolgoletni zakon, ki je obdavčeval najbogatejše Francoze, in s to potezo naletel na veliko kritik. Ukinjeni zakon naj bi veljal za simbol socialne pravičnosti, številni pa so se nad njim pritoževali, saj naj bi bil glavni krivec za beg milijonarjev iz države. Z ukinitvijo zakona država ob nakupu luksuznih dobrin ni napolnila svoje blagajne, zato je Macron pripravil nov osnutek zakona.

Predsednik bogatih

Levica je Macrona ob ukinitvi zakona označila za predsednika bogatih. Nekdanji bankir družine Rothschild se je te opredelitve otepal celotno volilno kampanjo in tudi po tem, ko je že zasedel položaj predsednika. Luksuzni davek so leta 1980 predstavili socialisti in je obdavčil posameznike s premoženjem, vrednim več kot 1,3 milijona evrov. Macron je zakon želel spremeniti in obdavčiti le nepremičnine, iz zakona pa bi bili izvzeti prestižna vozila, jahte in zlatnina.

Po glasnih kritikah javnosti bodo predlog zakona priredili in ga znova predstavili javnosti. Sprejet naj bi bil kmalu, veljati pa bo začel leta 2018. Novi zakon bo obdavčil vsa prestižna vozila, jahte, nepremičnine in zlatnino. | Foto: Bugatti Novi zakon bo obdavčil vsa prestižna vozila, jahte, nepremičnine in zlatnino. Foto: Bugatti

Kaj je "luksuzni davek" prinesel Slovencem?

Avtomobilski proizvajalci v Sloveniji so pogosto kritični do dodatnega davka na motorna vozila, ki mu pogovorno pogosto rečemo tudi "luksuzni davek". Ta se obračunava glede na prostornino motorja, zato so številni prestižni, športni avtomobili v Sloveniji precej dražji kot v nekaterih tujih državah. V Sloveniji tako lahko vidimo športne avtomobile, katerih lastniki so Slovenci, na njih pa je registrska oznaka tuje države.

Država je dodatni davek na motorna vozila uvedla sredi leta 2012, konec leta 2013 pa je ta davek prinesel 3,3 milijona evrov. Do danes so se torej prihodki podvojili. Letos se je v državno blagajno steklo šest milijonov evrov. Ti prihodki so po vpeljavi davka hitro naraščali, v zadnjih dveh letih pa se skoraj niso spremenili. Letos bodo sicer presegli lanski izkupiček, a je vendarle mogoče opaziti stagnacijo prihodkov.
Ne spreglejte