Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2022,
11.57

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

tovarna avtomobilov ford mustang Ford

Petek, 3. 6. 2022, 11.57

1 leto, 10 mesecev

Ford s pomembno novico glede novega mustanga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Ford mustang mach 1 | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Ford bo vložil 3,7 milijarde dolarjev (3,46 milijarde evrov) v posodobitev tovarn v ZDA. Del tega denarja bo šlo tovarni, kjer bodo izdelovali sedmo generacijo mustanga, del posodobitvi proizvodnega traku, kjer bo nastajal novi ranger. Ford bo del denarja namenil tudi posodobitvi tovarne v zvezni državi Ohio, tam bodo pričeli proizvodnjo električnega kombija.

Ford namerava novega mustanga izdelovati v tovarni Flat Rock, rangerja v zvezni državi Michigan in kot že omenjeno električno lahko gospodarsko vozilo v Ohiu. V prvi dve tovarni bodo vložili dve milijardi dolarjev (1,87 milijarde evrov), s tem pa bodo ustvarili tudi novih 3.200 delovnih mest. Sredstva bodo namenili tudi tovarni, kjer izdelujejo električni poltovornjak F-150 lightning. Z nadgradnjo proizvodnega procesa se bo povečala letna kapaciteta tovarne na 150 tisoč izdelanih avtomobilov.

Novi mustang tudi z ročnim menjalnikom

Pri Fordu so sočasno z novico, da bodo v svoje tovarne vložili milijarde dolarjev uradno oznanili prihod sedme generacije mustanga. A so poskrbeli za manjši bonbonček, ko so v črko O narisali prestavno ročico ročnega menjalnika. To pomeni, da bodo ljubitelji te ameriške klasike lahko še vedno izbirali med ročnim ali samodejnim menjalnikom.

Novico o ročnem menjalniku je sicer pred pol leta potrdil tudi Ali Jammoul, programski direktor vozil na oddelku Ford Performance, a po drugi strani je s svojo izjavo vnesel nekaj dvoma: "Lahko vam povem, da bo ročni menjalnik ostal. Toda jasno je, da bo več elektrifikacije in ročnega menjalnika ne bo več tukaj v prihodnosti."

Kdaj bo nared novi mustang?

Za zdaj krožijo le govorice, da bo Ford novega mustanga predstavil aprila prihodnje leto in proti koncu prihodnjega leta pričel s prodajo. Za zdaj pri Fordu teh govoric še niso potrdili, prav tako še ni jasno, kateri motorji ga bodo poganjali. Najverjetneje bosta ostali prilagojeni obstoječi opciji, veliko pa se govori tudi o hibridnem pogonu, ki bo na voljo kasneje.

Ford mustang | Foto: Ford Foto: Ford

Ne spreglejte