Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
5. 11. 2014,
22.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ford Družinski Avtomoto

Sreda, 5. 11. 2014, 22.45

8 let

Ford mondeo kot oaza miru za astmatike in alergike

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ford prestavlja zmogljiv sistem za filtriranje zraka, ki bo pot v kabino skoraj popolnoma preprečil cvetnemu prahu in dušikovim oksidom. S tem bo preprečil nevarno kihanje za volanom.

Kihanje za volanom je lahko zelo nevarno …

Znano in dokazano je, da mikroklima v potniški kabini osebnega avtomobila močno vpliva na počutje potnikov in voznika. Pri tem ne gre zgolj za temperaturo, temveč tudi kakovost zraka, njegovo izmenjavo in prečiščenost oziroma zmanjševanje njegove onesnaženosti pred vstop v potniško kabino.

Raziskave kažejo, da je seneni nahod, ki prizadene več kot četrtino Evropejcev, v avtomobilu oziroma za volanom dejavnik, ki v prometni varnosti pomeni določeno tveganje. Po nekaterih rezultatih znanstvenih študij lahko napad senenega nahoda med vožnjo tako vpliva na voznika, da so njegovi vozniški odzivi in zbranost primerljivi z vožnjo v opitem stanju. Seneni nahod naj bi torej vplival na vožnjo tako, kot da bi voznik imel v krvi 0,4 promila alkohola v krvi, kar je blizu zakonske omejitve glede dovoljene koncentracije alkohola v večini evropskih držav.

Posledica senenega nahoda pa je tudi kihanje, ki za volanom nikakor ni nedolžna reč, saj za nekaj trenutkov povzroča tako imenovano slepo vožnjo. Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste v trenutku kihanja nezavedno zaprli oči. Če se vam torej napad kihanja zgodi, medtem ko vozite avtomobil s hitrostjo 95 kilometrov na uro, boste nehote na slepo vozili na razdalji do 20 metrov, kar pa pomeni veliko tveganje za prometno nesrečo.

Novi ford mondeo bo v svojem filtrirnem sistemu lahko zadržal do 99 odstotkov cvetnega prahu

Ob prej navedenih dejstvih in glede na raziskavo nemškega avtomobilskega kluba AvDpri alergikih približno za tretjino večje kot pri voznikih brez tovrstnih težav, so se pri Fordu lotili razvoja zmogljivega filtrnega sistema za prezračevanje in klimatizacijo potniške kabine.

Zračni filtri, integrirani v prezračevalni sistem novega mondea, bodo tako za 50 odstotkov bolj učinkoviti od tistih v njegovem predhodniku.

Mikroklima potniške kabine novega mondea bo z novim sistemom filtriranja voznikom in potnikom z alergijami in motnjami dihanja, kot sta astma in seneni nahod, znatno olajšala potovanje. Zračni filtri bodo namreč pri vstopu zraka iz okolice sposobni zadržati tudi tiste najbolj drobne delce, tanjše oziroma manjše od debeline lasu.

V praksi to pomeni, da bo v filtrih ostalo kar 99 odstotkov cvetnega prahu, skoraj ves dušikov dioksid – ključni dejavnik astme, zadržali pa bodo tudi druge vire onesnaženja v plinastem agregatnem stanju, vključno z neprijetnimi vonjavami iz okolice.

Alergiki se tudi za volanom spopadajo z daljšo sezono izpostavljenosti alergenom

"Zaradi podnebnih sprememb in povečane stopnje onesnaženja se alergiki zdaj spopadajo z daljšo sezono izpostavljenosti alergenom, ki traja od januarja do oktobra. Manjša izpostavljenost cvetnemu prahu zagotavlja opazno višjo raven varnosti in obenem udobja," pomen lajšanja znakov senenega nahoda za volanom in nadzora kakovosti zraka razlaga Uwe Berger, vodja raziskovanja vpliva cvetnega prahu z medicinske univerze na Dunaju, ki skrbi tudi za spletno stran www.polleninfo.org s sprotnimi podatki o ravni cvetnega prahu po Evropi.

Kakovost zraka v kabini primerljiva z razredom najbolj prestižnih limuzin

"Vozniki v primerjavi z videzom ali voznimi lastnostmi potrebujejo nekaj časa, da se zavejo svežega zraka v notranjosti, a tudi to je izjemno pomemben del izkušnje kakovosti Fordovih vozil, opremljenih z novim filtrom," je povedal Volker Scheer, tehnični strokovnjak za okolje in zdravje pri Fordu Evropa.

"Ekipa razvojnih inženirjev se je s testnim avtomobilom vozila po območjih s prometnimi zamaški in onesnaženim zrakom, na primer v predorih, in tudi na podeželju.

Kakovost tehnologije za filtriranje zraka je povsem enakovredna sistemom, s katerimi so opremljeni ultrarazkošni avtomobili.

Novi napredni sistem odlikuje tudi izjemna trpežnost, saj bo treba za zamenjavo elementov v novem mondeu poskrbeti le na vsaki dve leti oziroma na 30 tisoč kilometrov," nov prezračevalni sistem opisuje Volker Scheer in poudarja, da je rok uporabe je skoraj dvakrat daljši kot pri predhodniku.

Ne spreglejte