Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 11. 2017,
11.05

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

focus RS Ford

Petek, 3. 11. 2017, 11.05

6 let, 5 mesecev

Ford focus RS: elektronska ročna zavora za prave reli užitke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Ford Focus RS | Foto Ford

Foto: Ford

Fordov športni oddelek je razkril novo ročno zavoro, ki bo navdušila predvsem drifterje. Navdih za elektronsko ročno zavoro so dobili v reliju, jo namestili na focusa RS in jo dali v preizkušnjo Kenu Blocku, svetovno znanemu dirkaču in glavnemu vozniku v dirkaški seriji Gymkhana.

Elektronska ročna zavora, ki posnema delovanje hidravlične ročne zavore

Drift Stick je ustvarila ista ekipa, ki je v focusa RS vgradila slavni način drift. Ročno zavoro sestavljata preprosta ročica iz aluminija, nameščena med sedež in ročni menjalnik, ter preprosta rešitev - ob potegu ročice sistem v trenutku pošlje sunek zraka pod pritiskom 180 barov v ABS-sistem na zadnji osi. Posledično se kolesa v trenutku blokirajo, občutek pa je podoben tistemu v dirkalniku reli in hidravlični zavori.

"Strastni inženirji pri oddelku Ford Performance so tudi entuziasti. Vsakega spodbujamo, da razmišlja zunaj okvirjev, zato se je rodil projekt Wicked Stick. Naši inženirji bodo pridobljeno znanje uporabili pri razvoju številnih prihodnjih modelov pri Ford Performance in  ob priključitvi običajnim inženirskim skupinam prinesli še več inovativnega duha," je razložil Dave Pericak, globalni direktor podznamke Ford Performance.

Učinek je enak hidravlični ročni zavori, vendar za namestitev ni potrebno vrtati lukenj ali variti dodatnih nosilcev. | Foto: Ford Učinek je enak hidravlični ročni zavori, vendar za namestitev ni potrebno vrtati lukenj ali variti dodatnih nosilcev. Foto: Ford

Po testu s Kenom Blockom prižgali zeleno luč

Za konec so volan zaupali Kenu Blocku, ki je s povratnimi informacijami pomagal do najmanjših podrobnosti razviti elektronsko zavoro. Elektronska zavora je trenutno najhitrejši način, da focus RS zavoj prevozi "počez".

"Resnično kul je, da Ford Performance kupcem focusa RS ponuja način, kako ustvariti velike kote pri driftu. S tem je avtomobil nedvomno bolj zabavno voziti," je razkril Ken Block.

V primerjavi s hidravlično reli ročno zavoro Fordova rešitev ne potrebuje nikakršnih predelav. Brez vrtanja lukenj ali varjenja se elektronska zavora preprosto priključi na diagnostični priključek avtomobila. Drift Stick je namenjen le uporabi na dirkališču, za zdaj pa je na voljo le v ZDA za 999 dolarjev. Ali bo na voljo tudi v Evropi, za zdaj še ni jasno.

Elektronska ročna zavora pošlje sunek zraka pod pritiskom 180 barov v ABS-sistem na zadnji osi in v trenutku zablokira zadnji kolesni par. | Foto: Ford Elektronska ročna zavora pošlje sunek zraka pod pritiskom 180 barov v ABS-sistem na zadnji osi in v trenutku zablokira zadnji kolesni par. Foto: Ford

Ne spreglejte