Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 5. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

3

Natisni članek

Simon Premrl Unika TTI tožba Ferrari sodišče

Ponedeljek, 9. 5. 2016, 13.00

6 let, 7 mesecev

Ferrari toži Slovenca za deset tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

3

Ferrari | Foto Andreja Lončar

Foto: Andreja Lončar

Avtomobilski velikan Ferrari toži slovensko podejtje Unika TTI, ki se ukvarja s prodajo igrač. Zmotila ga je na sejmu igrač v Nemčiji razstavljena rdeča formula oziroma rumeni logotip na tej formuli, s katerim naj bi Slovenci kršili pravice blagovne znamke ferrari. Direktor Unika TTI Simon Premrl očitke zanika.

Začetek zgodbe sega v lanski februar, ko je Unika TTI razstavljala na sejmu igrač in iger v Nürnbergu v Nemčiji, največjem tovrstnem sejmu v Evropi. 

Direktor postojnskega podjetja Simon Premrl pravi, da jim je nekdo pred začetkom sejma z razstavnega prostora ukradel model igrače, formule rdeče barve. "Takrat smo naredili napako, ker tega nismo prijavili organizatorju," pravi. 

Čez tri dni se je na njihovem razstavnem prostoru oglasila ekipa ljudi – trije izterjevalci in dva odvetnika  –, ki jo je pooblastil Ferrari. S seboj so imeli sodno listino v nemščini, ki jim je očitala kršenje pravic Ferrarijeve blagovne znamke, in sicer za model igrače, ki so jim ga nekaj dni pred tem ukradli, razlaga Premrl.

Odvetniki so predstavnikom podjetja Unika TTI dejali, da je logotip na formuli (slika spodaj) preveč podoben Ferrarijevemu, za kar naj bi jim grozila kazen v obliki šestmestne številke ter celo zapor. 

To je znak, ki je zmotil Ferrarijeve odvetnike. Po besedah direktorja Unika TTi Simona Premrla so se na sejmu dogovorili, da zadostuje prekritje znaka (kot na desni sliki), a Ferrari zdaj v sodnem sporu trdi, da to ni dovolj. | Foto: Andreja Lončar To je znak, ki je zmotil Ferrarijeve odvetnike. Po besedah direktorja Unika TTi Simona Premrla so se na sejmu dogovorili, da zadostuje prekritje znaka (kot na desni sliki), a Ferrari zdaj v sodnem sporu trdi, da to ni dovolj. Foto: Andreja Lončar

Poizvedovali po slovenskih trgovinah

Po Premrlovih besedah so Nemci kot alternativo ponudili, da Unika TTI plača 5.600 evrov kazni, hkrati pa sporne označbe na izdelkih prekrije s flomastrom, na kar je pristal. "Čeprav nismo vedeli, kaj plačujemo, smo v želji, da se zadeva uredi, plačali," nam je razložil Premrl. 

Čez nekaj mesecev pa je sledil hladen tuš: postojnsko podjetje je prejelo tožbo Ferrarija z zahtevo za deset tisoč evrov odškodnine, saj naj ne bi odpravilo kršitev. Ferrarijevi predstavniki naj bi namreč v trgovini v Ilirski Bistrici odkrili izdelek, ki je vseboval sporni znak. "V trgovini so bili le nekaj dni po dogodku na sejmu, ko nam še ni uspelo popraviti vseh izdelkov," trdi Premrl.

Dodaja, da so sporni izdelek in še dva druga izdelka, za katera so sami ocenili, da bi lahko zmotila Italijane, že lani umaknili s trga. Lani jeseni je Premrl v podjetje povabil predstavnike Ferrarija, ki naj bi se strinjali, da v prodajnem asortimanu Unika TTI ni več spornih izdelkov. 

Po njegovem mnenju je sodni spor tako nepotreben. Tudi zahtevana višina odškodnine je po mnenju Premrla nesorazmerna, češ da je bila skupna razlika v ceni (torej dobiček) pri prodaji vseh spornih izdelkov okrog 500 evrov.

Italijani neomajni

Koprski odvetnik Matej Domjo, ki zastopa Ferrari, pa je danes na sodišču vztrajal, da kljub umiku spornih izdelkov iz prodaje (v zadnjem mesecu je tudi sam ponovno preveril in jih na trgovskih policah po Sloveniji ni našel) kršitev ostaja. 

Po njegovih besedah je bilo z nemškimi odvetniki v Nürnbergu dogovorjeno, da Unika TTI sporne izdelke pošlje v uničenje Ferrariju, česar pa Slovenci niso storili. Da bi zadevo razčistili, je predlagal zaslišanje nemškega strokovnjaka za patentno pravo Rüdigerja Panscha, ki je na nemškem sejmu zastopal Ferrari. Sodnica je, da ne bi kopičili nepotrebnih stroškov, Domji naročila, naj najprej pridobi Panschevo pisno izjavo, nato ga bodo po potrebi vabili na ljubljansko sodišče.

Že na sodišču pa je Domjo med drugim omenil, da komunikacija s stranko, torej s Ferrarijem, poteka zelo počasi. Po sojenju zadeve ni komentiral. 

David proti Goljatu

Italijanski avtomobilski velikan Ferrari je lani ustvaril 2,8 milijarde evrov prihodkov, Unika TTi pa 4,5 milijona evrov. Prihodki Unike TTI, čeprav za slovenske razmere sploh niso majhni, torej predstavljajo le poldrugi promil prihodkov italijanskega giganta, katerega delnice od lani kotirajo na Wall Streetu.

Ne spreglejte