SiolNET. Avtomoto Novice
1,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropska komisija: Potrebujemo novi "Airbus", tokrat za proizvodnjo baterij

1,73

termometer

Evropska komisija želi na področju proizvodnje litij-ionskih baterij, ključne komponente električnih avtomobilov prihodnosti, ponoviti uspešno zgodbo Airbusa in izdelati konzorcij evropskih podjetij. Evropa s konkretnimi načrti zaostaja za Azijo in ZDA.

Take baterije so postale ključni sestavni del novih električnih avtomobilov. Panasonic je največji svetovni proizvajalec litij-ionskih baterij, skupaj s Teslo so v Nevadi odprli tudi tovarno baterij Gigafactory. Letna kapaciteta tovarne bo 35 gigavatnih ur. Take baterije so postale ključni sestavni del novih električnih avtomobilov. Panasonic je največji svetovni proizvajalec litij-ionskih baterij, skupaj s Teslo so v Nevadi odprli tudi tovarno baterij Gigafactory. Letna kapaciteta tovarne bo 35 gigavatnih ur. Foto: Reuters

V Bruslju se bodo 11. oktobra zbrali predstavniki proizvajalcev avtomobilov in baterij ter kemične industrije, vroča tema pogovorov pod vodstvom podpredsednika Evropske komisije Maroša Sefčoviča pa bo prihodnje sodelovanje pri evropski proizvodnji litij-ionskih baterij.

Zgodbo Airbusa ponoviti tudi v avtomobilski industriji

Z napovedano rastjo proizvodnje električnih vozil bo bistveno naraslo tudi povpraševanje po baterijah in te bodo morda postale celo ključni strateški element posamezne avtomobilske znamke. V Bruslju si želijo ustanoviti nov evropski konzorcij, ki bi s skupnimi močmi predstavljal pravo konkurenco baterijskim proizvajalcem iz Azije.

"Potrebujemo nov 'Airbus', le da za proizvodnjo baterij. Ne sme se nam ponoviti primer Kodaka, spremembe moramo bolje predvidevati. Električni taksiji v Bruslju so le še potrdili moja stališča," je Sefčovič dejal za Financial Times.

Slovak se je pri tem nanašal na uspešno zgodbo Airbusa. Leta 1969 so se združila znanja Nemčije, Francije in Velike Britanije. Ustanovili so družbo za proizvodnjo letal, ki je želela odgovoriti tekmecem iz ZDA. Airbus je danes ob Boeingu eden od dveh največjih proizvajalcev letal na svetu.

Daimlerjeva tovarna baterij stoji 130 kilometrov južno od Berlina in napoveduje začetek gradnje podobnih velikih tovarn baterij, ki bodo ključne za novo generacijo električnih in hibridnih avtomobilov. Pri Kamenzu že imajo eno tovarno za baterije, v postavitev druge pa so vložili dodatnih 500 milijonov evrov. Daimlerjeva tovarna baterij stoji 130 kilometrov južno od Berlina in napoveduje začetek gradnje podobnih velikih tovarn baterij, ki bodo ključne za novo generacijo električnih in hibridnih avtomobilov. Pri Kamenzu že imajo eno tovarno za baterije, v postavitev druge pa so vložili dodatnih 500 milijonov evrov. Foto: Mercedes-Benz

Prvo veliko evropsko tovarno litij-ionskih baterij gradijo Korejci

Evropa pri proizvodnji baterij danes zaostaja za ZDA, Kitajsko in Japonsko. Podjetji, kot sta Northvolt in Terra E, želita proizvodno baterij začeti šele leta 2020. Tovarno baterij s konkretnimi načrti načrtuje tudi koncern Daimler, a tudi tam bodo le sestavljali baterijske pakete. Osnovne baterijske celice bodo še naprej kupovali v Aziji.

Tako tovarno bo potreboval tudi Volkswagen, ki želi do leta 2025 predstaviti 50 električnih in 30 hibridnih modelov. Samo za svoje potrebe bodo na letni ravni potrebovali baterije s skupno kapaciteto 150 gigavatnih ur. Trenutno znaša globalna proizvodnja baterij komaj 103 gigavatne ure, do leta 2021 pa se bo predvidoma že podvojila.

V Evropi prvo veliko tovarno litij-ionskih baterij na Poljskem gradi korejski LG Chem, ki ob Panasonicu in Samsungu velja za enega od treh največjih svetovnih proizvajalcev litij-ionskih baterij.  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin